Ga naar de inhoud

Ravi Sandberg: “Ik wilde verfilmen wat framing in de Tweebosbuurt met mensenlevens gedaan heeft” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Fay van der Wall spreekt de winnaar van de RTM Pitch Ravi Sandberg. Hij woonde twee jaar lang in de Tweebosbuurt en maakte daar een korte film over: Fantoomwijk. “Toen ik moest vertrekken, bleef ik terugkomen om te kijken of ‘mijn huis’ er nog stond.”

VB_RTM_ROL1_01_lowres_Willem_de_Kam
Ravi Sandberg beeld: Willem de Kam

Filmmaker Ravi Sandberg won in 2022 de derde editie van de RTM Pitch van IFFR met zijn plan voor een film over de Tweebosbuurt. Wat begon als een idee voor een poëtische ode aan de wijk, werd gedurende het maken een rauwe film over de vernietigende impact van framing en macht. Vrijdag 27 januari gaat de film in premiere. 

Er is in de afgelopen jaren al veel gezegd en geschreven over de Tweebosbuurt, waarom wilde jij daar nog iets aan toevoegen?

“Uiteindelijk wordt de Tweebosbuurt niet eens meer specifiek, bij naam, genoemd in de film. Ik wilde op zoek naar de mechanismes die schuil gaan achter alles wat daar gebeurd is. Wat de buurt was, hoe de bewoners bekeken werden en wat daar de gevolgen van waren. En dat wil ik niet uitleggen, maar aan het publiek laten beleven door de film. Ten opzichte van bijvoorbeeld journalistiek over dit onderwerp kan ik een meer gevoelsmatig perspectief toevoegen met film. 

Ik heb twee jaar in de Tweebosbuurt gewoond, antikraak. Ik was een van de laatste mensen die er nog woonde. In die tijd was de helft al gesloopt. Toen ook ik moest vertrekken, verhuisde ik naar een buurt verderop, maar bleef ik terugkomen om te kijken of ‘mijn huis’ er nog stond. Zo zag ik op een dag hoe de sloopmachine mijn oude huis te lijf ging. Op dat moment heb ik de camera gepakt om de laatste weken van de sloop te filmen. In diezelfde periode heb ik het plan ingediend voor de RTM Pitch. In eerste instantie wilde ik een poëtische film maken, een ode aan de herinneringen van de bewoners. Dat is ook heel mooi, maar ik ben me steeds scherper gaan afvragen: wat is het verhaal dat ik als maker hierover te vertellen heb. Zo is het best een rauwe, boze, militante film geworden.”

De film heeft een heel uitgesproken vorm: de beelden zijn observerend, op het voyeuristische af, en we horen stemmen van mensen die we niet te zien krijgen. Hoe ben je tot deze vorm gekomen?

“Tijdens het maken heeft Menna Laura Meijer van productiebedrijf Mint Film Office me gecoacht. Zij heeft me geholpen om steeds heel kritisch en analytisch te kijken naar de verhalen van die plek. Het is zo’n enorm groot verhaal, met veel mogelijke invalshoeken. Je zou daar heel veel verschillende films over kunnen maken. En ik mocht maar een film van 20 minuten maken, dus ik moest een duidelijke keuze maken. Tijdens het draaien en onderzoeken kwam ik erachter dat de kern voor mij zit in beeldvorming en het framen van mensen, de gevolgen die dat heeft voor beleid, en vervolgens welke impact dat beleid weer heeft op de levens van die mensen. In dit geval gaat het dus om mensen die vanwege hun sociaaleconomische status in een frame geplaatst zijn, wat hele grote gevolgen voor ze heeft gehad. De voyeuristische beelden in de film vertegenwoordigen dat framen. Dat breng ik in contrast met de verhalen van de oud-bewoners. Zij representeren wat die blik en dat frame teweeg hebben gebracht.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • In Rotterdam-West schildert Pendar Nabipour levensgrote politieke bloopers

    • Kunst en Cultuur

    In Politics of Idiocracy schildert Pendar Nabipour levensgrote politieke bloopers — van Trump tot Charles III. Een hilarisch-serieus pleidooi voor de feilbaarheid van leiders en de kracht van memes. Samen met Nabipour bekeek Emma Ruiter de tentoonstelling en praatte over het ondermijnen van representatieve systemen.

  • Mijn vader, de stille landverhuizer 

    • Kunst en Cultuur

    “Gigantisch!” zei mijn vader bij binnenkomst in Fenix. Het was zijn eerste museumbezoek ooit. Een paar verdiepingen later vroegen we ons af: voor wie is deze museum-ervaring eigenlijk bedoeld?

  • Rotterdamse openbare kunst heeft bar weinig bekende vrouwen – wel veel naakte

    • Kunst en Cultuur

    Fanny Blankers-Koen, Juliana, Wilhelmina, Wilhelmina, Wilhelmina, en dat was het. Rotterdam heeft net zoveel beelden van Erasmus als van bekende vrouwen. Vers Beton zette alle 717 sculpturen in de openbare ruimte op een rij, en ontdekte dat de kans dat er meer gekende vrouwen bijkomen klein is.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Baroeg Open Air is een jaarlijks festival dat wordt georganiseerd door poppodium Baroeg. Het festival kenmerkt zich door de brede, underground programmering en ontspannen sfeer. Op zaterdag 13 september 2025 vindt de zestiende editie van Baroeg Open Air plaats in het Zuiderpark bij Ahoy. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

    Venue: Zuiderpark
    Datum:
  • Lomp, ranzig, groovy en vooral heavy death thrash en vuige death metal met een dikke punksaus eroverheen.

    Venue: SoundVille
    Datum:
  • Op zaterdagmiddag 21 juni aanstaande gedenkt Boekhandel Donner de 100ste sterfdag van Rotterdams grootste dichter, Jan Hendrik Leopold (1865-1925).

    Venue: Donor Theater
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Ben jij op zoek naar een fijne werkplek waar jouw creativiteit en marketing skills ruim baan krijgen? Kun jij je strategische blik combineren met een hands-on mentaliteit? Dan is Casa Cadanza de plek voor jou!

  • Als Medewerker Hospitality ben je verantwoordelijk voor een gastvrije ontvangst van alle bezoekers. Je zorgt dat iedereen zich welkom en veilig voelt en helpt hen op weg.

  • Wil jij jouw ervaring inzetten om ruimte voor de creatieve sector in Rotterdam mogelijk te maken? Ben jij goed met cijfers en wil je deze skills inzetten samen met een betrokken en gedreven team? Werk jij met plezier aan het voortdurend verbeteren van bedrijfsmatige processen in een kleine, maar groeiende organisatie? Dan is SKAR dè plek voor jou! 

  • Bekijk alle vacatures