Ga naar de inhoud

Stad in de verkoop: waar is nog ruimte?

Huisartsen, kunstenaars en bewonersorganisaties vinden het steeds moeilijker om een betaalbare plek te vinden in de stad. De gemeente Rotterdam verkocht de afgelopen jaren veel maatschappelijk vastgoed, bleek uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam. Op 7 februari, een jaar na het onderzoek, maken we de balans op tijdens een debat in het Wijkpaleis over de vraag: waar is nog ruimte?

debat vastgoed
beeld: Pia van den Beuken

Het maatschappelijk vastgoed is een hot topic: in zes jaar verdiende de gemeente er 200 miljoen euro mee. Regelmatig leidt zo’n verkoop van een pand tot raadsvragen, of een emotioneel krantenbericht. Het betekent namelijk vaak dat huurders plots hun pand uit moeten. Doorgaans verandert het pand na de verkoop in een woongebouw. Nu er zicht is op hoe het verkoopbeleid uitpakt, is duidelijk geworden wie ervan profiteert en wie aan het kortste eind trekken. 

Voor OPEN Rotterdam en Vers Beton dook journalist Teun van den Ende een jaar lang in de wereld van het maatschappelijk vastgoed in Rotterdam. Het onderzoek heeft de rode draden naar voren gehaald en een stevig fundament onder het debat gelegd. Op 7 februari om 20:00 uur in het Wijkpaleis in Rotterdam West organiseren OPEN Rotterdam en Vers Beton daarom een vervolg.

Benieuwd naar het onderzoek? Hier lees je er alles over.  

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures