Ga naar de inhoud

Goethe-Institut toont verborgen verhalen van zeevarenden in Rotterdam via augmented reality — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Filipijnse mediakunstenaar Czarina Calinawagan kende Rotterdam alleen van de brieven en ansichtkaarten van haar vader, die als zeeman op vrachtschepen werkte. De correspondentie vormde het begin van een persoonlijke zoektocht naar zijn leven op zee. Met augmented reality maakt ze deze verborgen geschiedenis zichtbaar op een tentoonstelling bij het Goethe-Institut. 

Czarina Calinawagan_03
beeld: Marcella Homsma

In een lesruimte in het Goethe-Institut aan de Westersingel heeft mediakunstenaar Czarina Calinawagan de bureaus in het midden bij elkaar geschoven. Zo heeft ze alle ruimte om haar ontwerpen te testen op de lege wanden, haar telefoon met een augmented reality-app in de aanslag. Via augmented reality (AR) voeg je virtuele elementen toe aan de ‘echte’ wereld met bijvoorbeeld een app op je telefoon. “Mensen moeten vaak lachen als ze me hier bezig zien. Wat ik doe is niet zo veel anders dan Pokémon Go, waarbij je probeert zoveel mogelijk karakters te vangen.”

Wat Calinawagan vangt zijn alleen geen fantasiefiguren, maar objecten die herinneren aan de reizen van haar overleden vader in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Net als veel landgenoten uit de Filipijnen werkte hij op een vrachtschip en bezocht zo verschillende keren Rotterdam. Zijn ansichtkaarten, brieven, dagboeken en foto’s vormden het startpunt van een artistiek onderzoeksproject binnen het programma Goethe Investigating

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures