Ga naar de inhoud

589 Rotterdamse panden zijn in bezit van offshore-bedrijven: bekijk de kaart — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Nieuws

Belastingontwijkers, witwassers en andere privacy-liefhebbers gebruiken buitenlandse bedrijven om te verhullen dat Rotterdams vastgoed van hen is. Dat blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam naar het gebruik van zogeheten offshore bedrijven. Via het Kadaster tot aan de Panama Papers zijn de bedrijfseigenaren en panden in kaart gebracht. 

Beeld: Bart Geelen

In totaal zijn er 84 offshore-bedrijven die in Rotterdam vastgoed bezitten of financieren via een hypotheek, blijkt uit informatie van het Kadaster. Zij hebben 589 Rotterdamse panden in direct bezit. Daarnaast rust op een onbekend aantal panden een hypotheek verstrekt door een van de offshore-bedrijven. 

Een offshore-bedrijf bevindt zich in een land waar andere regels gelden, die het mogelijk maken om eigenaarschap te verbergen. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven of stichtingen gevestigd op de Kaaimaneilanden of Anguilla. De totale waarde van het gekochte en gefinancierde vastgoed: ruim 1,3 miljard euro aan appartementen en villa’s, plus een incidentele berging of lap grond.

Rotterdam is na Amsterdam de gemeente waar het verhullen van eigenaarschap van vastgoed met offshore-constructies het meeste voorkomt. De achterstand is wel flink: het aantal Amsterdamse vastgoedobjecten in handen van offshore-bedrijven is ruim dubbel zoveel als in Rotterdam. 

Wie naar de kaart kijkt ziet dat het verhulde vastgoed door de hele stad staat, maar dat sommige wijken populairder zijn dan andere. In wijken als Delfshaven, het Nieuwe Westen, Noord, Centrum en Tarwewijk zijn de buitenlandse bedrijven veelvuldig actief. Opvallend veel grote beleggers bezitten panden op de Wilhelminapier. In Schiebroek, Prinsenland, Hillegersberg en Oud-Mathenesse bezitten de bedrijven vrijwel niets.

 

Bekende gebouwen, grote beleggers

Vers Beton en OPEN Rotterdam zochten voor dit onderzoek uit welke personen van vlees en bloed zich verstoppen achter de offshore-bedrijven. Bij de opsporing van eigenaren maakten we gebruik van databases van onder meer het Kadaster, Kamers van Koophandel in meerdere landen, en gelekte informatie uit bronnen als de Panama Papers . Lang niet in alle gevallen lukte het om te achterhalen wie de eigenaars van vastgoed zijn.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam