Ga naar de inhoud

589 Rotterdamse panden zijn in bezit van offshore-bedrijven: bekijk de kaart — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Nieuws

Belastingontwijkers, witwassers en andere privacy-liefhebbers gebruiken buitenlandse bedrijven om te verhullen dat Rotterdams vastgoed van hen is. Dat blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam naar het gebruik van zogeheten offshore bedrijven. Via het Kadaster tot aan de Panama Papers zijn de bedrijfseigenaren en panden in kaart gebracht. 

Beeld: Bart Geelen

In totaal zijn er 84 offshore-bedrijven die in Rotterdam vastgoed bezitten of financieren via een hypotheek, blijkt uit informatie van het Kadaster. Zij hebben 589 Rotterdamse panden in direct bezit. Daarnaast rust op een onbekend aantal panden een hypotheek verstrekt door een van de offshore-bedrijven. 

Een offshore-bedrijf bevindt zich in een land waar andere regels gelden, die het mogelijk maken om eigenaarschap te verbergen. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven of stichtingen gevestigd op de Kaaimaneilanden of Anguilla. De totale waarde van het gekochte en gefinancierde vastgoed: ruim 1,3 miljard euro aan appartementen en villa’s, plus een incidentele berging of lap grond.

Rotterdam is na Amsterdam de gemeente waar het verhullen van eigenaarschap van vastgoed met offshore-constructies het meeste voorkomt. De achterstand is wel flink: het aantal Amsterdamse vastgoedobjecten in handen van offshore-bedrijven is ruim dubbel zoveel als in Rotterdam. 

Wie naar de kaart kijkt ziet dat het verhulde vastgoed door de hele stad staat, maar dat sommige wijken populairder zijn dan andere. In wijken als Delfshaven, het Nieuwe Westen, Noord, Centrum en Tarwewijk zijn de buitenlandse bedrijven veelvuldig actief. Opvallend veel grote beleggers bezitten panden op de Wilhelminapier. In Schiebroek, Prinsenland, Hillegersberg en Oud-Mathenesse bezitten de bedrijven vrijwel niets.

 

Bekende gebouwen, grote beleggers

Vers Beton en OPEN Rotterdam zochten voor dit onderzoek uit welke personen van vlees en bloed zich verstoppen achter de offshore-bedrijven. Bij de opsporing van eigenaren maakten we gebruik van databases van onder meer het Kadaster, Kamers van Koophandel in meerdere landen, en gelekte informatie uit bronnen als de Panama Papers . Lang niet in alle gevallen lukte het om te achterhalen wie de eigenaars van vastgoed zijn.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures