Ga naar de inhoud

589 Rotterdamse panden zijn in bezit van offshore-bedrijven: bekijk de kaart — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Nieuws

Belastingontwijkers, witwassers en andere privacy-liefhebbers gebruiken buitenlandse bedrijven om te verhullen dat Rotterdams vastgoed van hen is. Dat blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam naar het gebruik van zogeheten offshore bedrijven. Via het Kadaster tot aan de Panama Papers zijn de bedrijfseigenaren en panden in kaart gebracht. 

Beeld: Bart Geelen

In totaal zijn er 84 offshore-bedrijven die in Rotterdam vastgoed bezitten of financieren via een hypotheek, blijkt uit informatie van het Kadaster. Zij hebben 589 Rotterdamse panden in direct bezit. Daarnaast rust op een onbekend aantal panden een hypotheek verstrekt door een van de offshore-bedrijven. 

Een offshore-bedrijf bevindt zich in een land waar andere regels gelden, die het mogelijk maken om eigenaarschap te verbergen. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven of stichtingen gevestigd op de Kaaimaneilanden of Anguilla. De totale waarde van het gekochte en gefinancierde vastgoed: ruim 1,3 miljard euro aan appartementen en villa’s, plus een incidentele berging of lap grond.

Rotterdam is na Amsterdam de gemeente waar het verhullen van eigenaarschap van vastgoed met offshore-constructies het meeste voorkomt. De achterstand is wel flink: het aantal Amsterdamse vastgoedobjecten in handen van offshore-bedrijven is ruim dubbel zoveel als in Rotterdam. 

Wie naar de kaart kijkt ziet dat het verhulde vastgoed door de hele stad staat, maar dat sommige wijken populairder zijn dan andere. In wijken als Delfshaven, het Nieuwe Westen, Noord, Centrum en Tarwewijk zijn de buitenlandse bedrijven veelvuldig actief. Opvallend veel grote beleggers bezitten panden op de Wilhelminapier. In Schiebroek, Prinsenland, Hillegersberg en Oud-Mathenesse bezitten de bedrijven vrijwel niets.

 

Bekende gebouwen, grote beleggers

Vers Beton en OPEN Rotterdam zochten voor dit onderzoek uit welke personen van vlees en bloed zich verstoppen achter de offshore-bedrijven. Bij de opsporing van eigenaren maakten we gebruik van databases van onder meer het Kadaster, Kamers van Koophandel in meerdere landen, en gelekte informatie uit bronnen als de Panama Papers . Lang niet in alle gevallen lukte het om te achterhalen wie de eigenaars van vastgoed zijn.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Sex sells, maar betaal er dan ook voor

    • Economie en ondernemerschap

    Hoewel ieder mens ontstaan is uit de daad die we seks noemen, wordt er maar bar weinig over gesproken – laat staan over wie er geld mee verdient of voor betaalt. Terwijl wij vaak zelf ook klant zijn van sekswerkers, al zien we dat niet zo.

  • Er vallen honderdduizenden klimaatdoden door de Rotterdamse oliehandel

    • Haven

    Ondanks internationale klimaatafspraken willen Rotterdamse raffinaderijen tot minstens 2050 aanzienlijke hoeveelheden fossiele brandstoffen blijven maken uit aardolie. Deze geplande productie kan leiden tot honderdduizenden klimaatdoden, blijkt uit niet eerder gemaakte berekeningen van Vers Beton. Hoe gaat onze stad de geschiedenisboeken in?

  • Het plan ‘Ruim baan voor Rotterdam’ is geen bierviltjeswerk

    • Politiek

    Rotterdam The Hague Airport kan worden opgedoekt. Economen berekenden dat het Nederland veel meer oplevert om de grond van de luchthaven te gebruiken voor een woonwijk met veel ruimte voor water en groen. Het ontwerpplan ligt al klaar. Teun van den Ende dook erin.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Opening exhibition Spiritual Disobedience #1:
    Al Falak Al Majdoub: On wandering machines and song-maps of (no)return
    [الفلك المجذوب: رسائل في المَكِينَات الهائِمة وخرائط الـاـعودة الناغِمة] by AZ OOR.
    Curated by Yusser al Obaidi and Leana Boven

    Venue: Gemaal op Zuid
    Datum:
  • Energie van Rotterdam organiseert 𝑫𝒆 𝒆𝒏𝒆𝒓𝒈𝒊𝒆 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒕𝒐𝒆𝒌𝒐𝒎𝒔𝒕, een inspirerende én gezellige bijeenkomst voor iedereen die zich graag inzet voor een duurzame en eerlijke toekomst. Dit doen we samen met om | nieuwe energie, Energiecoöperatie Regio Rijnmond (ECRR) en de Rotterdamse energiecoöperaties!  

    Venue: Het Industriegebouw
    Datum:
  • Hard voor kanker is een hard techno evenement dat wij organiseren voor het goede doel: De Roparun.

    Venue: Now & Wow club
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2025. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

  • Volg je de lokale politiek, heb je enige journalistieke ervaring en een vlotte pen? Vers Beton is op zoek naar een freelance redacteur die over lokale politiek wil schrijven.

  • Met veel plezier duiken we elke keer een nieuwe wereld in. Altijd met het doel: onderscheidende communicatie realiseren. We werken met een klein team van specialisten in onze eigen studio in het langste monument van Nederland: de Hofbogen.

  • Bekijk alle vacatures