Ga naar de inhoud

589 Rotterdamse panden zijn in bezit van offshore-bedrijven: bekijk de kaart — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Nieuws

Belastingontwijkers, witwassers en andere privacy-liefhebbers gebruiken buitenlandse bedrijven om te verhullen dat Rotterdams vastgoed van hen is. Dat blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam naar het gebruik van zogeheten offshore bedrijven. Via het Kadaster tot aan de Panama Papers zijn de bedrijfseigenaren en panden in kaart gebracht. 

Beeld: Bart Geelen

In totaal zijn er 84 offshore-bedrijven die in Rotterdam vastgoed bezitten of financieren via een hypotheek, blijkt uit informatie van het Kadaster. Zij hebben 589 Rotterdamse panden in direct bezit. Daarnaast rust op een onbekend aantal panden een hypotheek verstrekt door een van de offshore-bedrijven. 

Een offshore-bedrijf bevindt zich in een land waar andere regels gelden, die het mogelijk maken om eigenaarschap te verbergen. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven of stichtingen gevestigd op de Kaaimaneilanden of Anguilla. De totale waarde van het gekochte en gefinancierde vastgoed: ruim 1,3 miljard euro aan appartementen en villa’s, plus een incidentele berging of lap grond.

Rotterdam is na Amsterdam de gemeente waar het verhullen van eigenaarschap van vastgoed met offshore-constructies het meeste voorkomt. De achterstand is wel flink: het aantal Amsterdamse vastgoedobjecten in handen van offshore-bedrijven is ruim dubbel zoveel als in Rotterdam. 

Wie naar de kaart kijkt ziet dat het verhulde vastgoed door de hele stad staat, maar dat sommige wijken populairder zijn dan andere. In wijken als Delfshaven, het Nieuwe Westen, Noord, Centrum en Tarwewijk zijn de buitenlandse bedrijven veelvuldig actief. Opvallend veel grote beleggers bezitten panden op de Wilhelminapier. In Schiebroek, Prinsenland, Hillegersberg en Oud-Mathenesse bezitten de bedrijven vrijwel niets.

 

Bekende gebouwen, grote beleggers

Vers Beton en OPEN Rotterdam zochten voor dit onderzoek uit welke personen van vlees en bloed zich verstoppen achter de offshore-bedrijven. Bij de opsporing van eigenaren maakten we gebruik van databases van onder meer het Kadaster, Kamers van Koophandel in meerdere landen, en gelekte informatie uit bronnen als de Panama Papers . Lang niet in alle gevallen lukte het om te achterhalen wie de eigenaars van vastgoed zijn.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Rotterdam bruist van de eethuisjes, met geuren en smaken van regio’s ver weg en dichtbij. Tijdens Extra Space #5 neemt schrijver en journalist Sharyfah Bhageloe je mee op een fietstour van Zuid naar West, langs verschillende eetlocaties door de stad. Laat je meevoeren door de zintuiglijke gewaarwordingen van de mond en het eten met een voordracht van Sharyfah op iedere locatie.

  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures