Ga naar de inhoud

Betere bescherming voor kunstenaars zou niets nieuws moeten zijn

Talk of the town

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: op Art Rotterdam wordt een ‘fair practice code’ voor galeries geïntroduceerd om (startende) kunstenaars beter te beschermen. 

Op woensdag 8 februari opende de alweer 24e editie van Art Rotterdam. Deze woensdag is speciaal voor pers en genodigde gasten, vanaf donderdag tot en met zondag is de kunstbeurs open voor gewoon publiek. Het is de eerste ‘normale’ editie van Art Rotterdam sinds het doemjaar 2020. In 2021 en 2022 vonden geïmproviseerde edities plaats in respectievelijk de zomer en het voorjaar. Een beetje gek, want normaal gesproken vormt Art Rotterdam het middelpunt van de altijd in februari terugkerende Rotterdam Art Week – een midweek met diverse beurzen, speciale openingen van tentoonstellingen in musea en kunstinstellingen, openluchtinstallaties, pop-up shows, open ateliers en andere happenings.

Oprichter van Art Rotterdam en sinds 2009 directeur Fons Hof opent de perspreview met de mededeling dat hij het bezoekersaantal van 28.000 in 2020 dit jaar sowieso wil overschrijden. We staan met een clubje journalisten en andere genodigden in de Branderij, een grote, hoger gelegen zaal midden in de fabriek. Trots vertelt Hof over een nieuw onderdeel in de Van Nellefabriek dit jaar: Sculpture Park. Een presentatie van grootschalige kunstwerken die “een relatie aangaan met de natuur of de stedelijke omgeving”. Een deel van de ruimte is hierin gereserveerd voor Rotterdamse of in Rotterdam opgeleide kunstenaars. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Arminius
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Henket Paviljoen (Boijmans)
  Datum:
 • In the current Gaza war, as much as 40% of the housing has been damaged or destroyed, with over 1.8 million people internally displaced. The destruction of more than a third of Gaza’s homes is leading international legal experts to raise the concept of “domicide” – the mass destruction of dwellings to make the territory uninhabitable. This concept is increasingly accepted in academia but is not a distinct crime against humanity under international law.

  Venue: De Dependance, Independent School
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • In september 2024 gaat de Masterclass van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer weer van start. Een groep van vijf deelnemers met verschillende achtergronden werkt intensief samen aan één groot onderzoeksproject en krijgt scholing in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek. De Masterclass is nadrukkelijk een opleidingstraject. In het verleden is gebleken dat kandidaten die het succesvol doorlopen terechtkunnen bij de redactie Investico zelf of op de onderzoeksredacties van andere media zoals Pointer, Argos en NRC.

 • Bekijk alle vacatures