Ga naar de inhoud

Debat over maatschappelijk vastgoed: het werd warm onder de voeten van wethouder Simons

Bekijk de video

De emoties zijn voelbaar in het debat over de verkoop van maatschappelijk vastgoed door de gemeente. Het publiek bestaat uit mensen die nog altijd op zoek zijn naar een ruimte voor een maatschappelijke functie. Journalist Teun van den Ende ontdekte dat de gemeente in zes jaar 200 miljoen euro verdiende met de verkoop van deze ruimtes. Het publiek zit daarom op het puntje van de stoel als wethouder Robert Simons aanschuift. Kiezen we voor geld voor Rotterdam of hebben bewonersinitiatieven meer waarde? 

“De waarde van plezier en saamhorigheid in de stad is niet uit te drukken in geld”, zegt columnist en vastgoed-adviseur Ebru Umar uit het publiek fel als ze als het einde van het debat de microfoon grijpt. “Dankjewel”, verzucht daarop iemand in de zaal. 

Journalist Marianne Klerk die deze avond presenteert, haalt om de beurt betrokken partijen naar voren. Huisartsen vertellen dat ze door gebrek aan ruimte in de stad hun praktijk niet kunnen uitbreiden en dat dit zeker gevolgen heeft voor de gezondheid van Rotterdammers. “Je moet op je mensen letten”, zegt Marieke Hillen van het Wijkpaleis, “en zorgen voor mensen die zich zo inzetten voor de stad.” Telkens heeft Marianne Klerk dan ook voor iedere spreker dezelfde slotvraag: welk advies heb je aan de gemeente? 

Na al deze adviezen, mag dan eindelijk de wethouder naar voren komen en gaat het publiek er eens goed voor zitten. Wethouder Simons houdt vol dat verkopen aan de hoogste bieder het meeste geld oplevert voor Rotterdam. “Hoe kan het dat dat zinnetje meer waarde heeft dan het welzijn van Rotterdammers. Ik kan er werkelijk met mijn hoofd niet bij”, krijgt hij terug van Umar. Simons benadrukt echter dat hij zich aan de regels van de gemeente moet houden en dat er weinig ruimte is om het anders te doen. 

Ik kan er werkelijk met mijn hoofd niet bij

Ebru Umar

Marieke Hillen, eigenaar van het Wijkpaleis, vertelt hem dat het wél anders kan. Zij overwon de “hobbels” in het verkoopbeleid en kocht samen met bewoners zelf het buurthuis. Ik ben nooit de hoop verloren maar ik heb wel eens gedacht: zometeen kijk ik achterom en is er eigenlijk helemaal geen wijkpaleis meer”, zegt ze. Toch is het Wijkpaleis met trots de locatie van vanavond. Dat het Wijkpaleis nu in rustig vaarwater is gekomen, betekent echter niet dat de storm van dit debat is gaan liggen. Zo houdt de columnist voor: “Al die panden die jullie verkopen zijn al lang afgeschreven.”

En zo kwam het debat voor deze avond tot een eind: “Bedankt iedereen voor het komen”, zegt Marianne Klerk tot besluit, “en ik hoop dat de commissieleden uit de gemeenteraad hier op de achterbank goed hebben geluisterd naar de Rotterdammers hier.” Alle hoofden vanuit het publiek draaien zich met verbazing om. “We hebben het genoteerd en nemen het mee”, lachen ze.

Bekijk hieronder het hele debat terug:

Bekijk op Youtube — opent een nieuw tabblad

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Ingezonden brief

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De column van Daphne Bakker afgelopen week deed wat stof opwaaien. Zo ontving de redactie een brief van Wouter Vanstiphout en Michelle Provoost van de Independent School for the City waarin zij reageren op het stuk van Bakker.

 • Een boek uitgeven over de architect van het gebouw dat je gaat slopen, heet in het Surinaams ‘dikatie’

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Daphne Bakker vraagt zich vertwijfeld af hoe het kan dat Nanne de Ru, sloper van Pompenburg, ook de uitgever is van een boek over de architect van het gebouw: Carel Weeber. Tijdens de boekpresentatie raakt ze verward: er wordt gefluisterd dat de sloop van Pompenburg niet doorgaat.

 • Ruim 460.000 Rotterdammers wonen in huizen met risico op oververhitting

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Huizen die hun hitte niet kwijt kunnen vormen een risico voor de gezondheid. Volgens de huidige bouweisen zouden deze woningen niet meer gebouwd mogen worden. Toch woont maar liefst 70% van de Rotterdammers in zo’n huis, waaronder bijna 70.000 ouderen voor wie hitte extra gevaarlijk is, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Investico.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures