Ga naar de inhoud

Debat over maatschappelijk vastgoed: het werd warm onder de voeten van wethouder Simons

Bekijk de video

De emoties zijn voelbaar in het debat over de verkoop van maatschappelijk vastgoed door de gemeente. Het publiek bestaat uit mensen die nog altijd op zoek zijn naar een ruimte voor een maatschappelijke functie. Journalist Teun van den Ende ontdekte dat de gemeente in zes jaar 200 miljoen euro verdiende met de verkoop van deze ruimtes. Het publiek zit daarom op het puntje van de stoel als wethouder Robert Simons aanschuift. Kiezen we voor geld voor Rotterdam of hebben bewonersinitiatieven meer waarde? 

“De waarde van plezier en saamhorigheid in de stad is niet uit te drukken in geld”, zegt columnist en vastgoed-adviseur Ebru Umar uit het publiek fel als ze als het einde van het debat de microfoon grijpt. “Dankjewel”, verzucht daarop iemand in de zaal. 

Journalist Marianne Klerk die deze avond presenteert, haalt om de beurt betrokken partijen naar voren. Huisartsen vertellen dat ze door gebrek aan ruimte in de stad hun praktijk niet kunnen uitbreiden en dat dit zeker gevolgen heeft voor de gezondheid van Rotterdammers. “Je moet op je mensen letten”, zegt Marieke Hillen van het Wijkpaleis, “en zorgen voor mensen die zich zo inzetten voor de stad.” Telkens heeft Marianne Klerk dan ook voor iedere spreker dezelfde slotvraag: welk advies heb je aan de gemeente? 

Na al deze adviezen, mag dan eindelijk de wethouder naar voren komen en gaat het publiek er eens goed voor zitten. Wethouder Simons houdt vol dat verkopen aan de hoogste bieder het meeste geld oplevert voor Rotterdam. “Hoe kan het dat dat zinnetje meer waarde heeft dan het welzijn van Rotterdammers. Ik kan er werkelijk met mijn hoofd niet bij”, krijgt hij terug van Umar. Simons benadrukt echter dat hij zich aan de regels van de gemeente moet houden en dat er weinig ruimte is om het anders te doen. 

Ik kan er werkelijk met mijn hoofd niet bij

Ebru Umar

Marieke Hillen, eigenaar van het Wijkpaleis, vertelt hem dat het wél anders kan. Zij overwon de “hobbels” in het verkoopbeleid en kocht samen met bewoners zelf het buurthuis. Ik ben nooit de hoop verloren maar ik heb wel eens gedacht: zometeen kijk ik achterom en is er eigenlijk helemaal geen wijkpaleis meer”, zegt ze. Toch is het Wijkpaleis met trots de locatie van vanavond. Dat het Wijkpaleis nu in rustig vaarwater is gekomen, betekent echter niet dat de storm van dit debat is gaan liggen. Zo houdt de columnist voor: “Al die panden die jullie verkopen zijn al lang afgeschreven.”

En zo kwam het debat voor deze avond tot een eind: “Bedankt iedereen voor het komen”, zegt Marianne Klerk tot besluit, “en ik hoop dat de commissieleden uit de gemeenteraad hier op de achterbank goed hebben geluisterd naar de Rotterdammers hier.” Alle hoofden vanuit het publiek draaien zich met verbazing om. “We hebben het genoteerd en nemen het mee”, lachen ze.

Bekijk hieronder het hele debat terug:

Bekijk op Youtube — opent een nieuw tabblad

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Zijn de ontwikkelingen rondom het Hofplein het begin van de groene transformatie van het centrum?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Worden met grootschalige bouwprojecten als de woontorens Rotta Nova en Treehouse alle laatste beetjes groen uit het centrum opgeofferd, vraagt centrumbewoner Arlette van den Berg zich af. Ze wandelde mee met Parfum de GroenGroen, dat laat zien dat natuur juist onderdeel is van de veranderende stad.

  • Deze Keulse wijk was vroeger een luchthaven – wat kan Rotterdam daarvan leren?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Rotterdam is niet de enige stad waar een felle discussie woedt over het bestaansrecht van de luchthaven. In Keulen bouwden ze hun vliegveld om. Daar wordt nu gewerkt, gewoond, gegeten en gedronken. Dat is niet alleen de verdienste van de stad zelf. Wat hebben de bank, Ikea en Schumacher’s Formule 1-wagens hiermee te maken? En wat kan Rotterdam ervan leren?

  • “Er zat een slapende cultheld in hem” – architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout over Carel Weeber

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Historicus Wouter Vanstiphout schreef een biografie over architect Carel Weeber, die 2 februari overleed. Hij ontdekte talloze kwaliteiten in zijn woongebouwen, zoals de Peperklip en Pompenburg. Het zijn “gebouwen die men nu niet meer maakt”, en die we daarom moeten koesteren.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Opening exhibition Spiritual Disobedience #1:
    Al Falak Al Majdoub: On wandering machines and song-maps of (no)return
    [الفلك المجذوب: رسائل في المَكِينَات الهائِمة وخرائط الـاـعودة الناغِمة] by AZ OOR.
    Curated by Yusser al Obaidi and Leana Boven

    Venue: Gemaal op Zuid
    Datum:
  • Energie van Rotterdam organiseert 𝑫𝒆 𝒆𝒏𝒆𝒓𝒈𝒊𝒆 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒕𝒐𝒆𝒌𝒐𝒎𝒔𝒕, een inspirerende én gezellige bijeenkomst voor iedereen die zich graag inzet voor een duurzame en eerlijke toekomst. Dit doen we samen met om | nieuwe energie, Energiecoöperatie Regio Rijnmond (ECRR) en de Rotterdamse energiecoöperaties!  

    Venue: Het Industriegebouw
    Datum:
  • Hard voor kanker is een hard techno evenement dat wij organiseren voor het goede doel: De Roparun.

    Venue: Now & Wow club
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2025. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

  • Volg je de lokale politiek, heb je enige journalistieke ervaring en een vlotte pen? Vers Beton is op zoek naar een freelance redacteur die over lokale politiek wil schrijven.

  • Met veel plezier duiken we elke keer een nieuwe wereld in. Altijd met het doel: onderscheidende communicatie realiseren. We werken met een klein team van specialisten in onze eigen studio in het langste monument van Nederland: de Hofbogen.

  • Bekijk alle vacatures