Ga naar de inhoud

Debat over maatschappelijk vastgoed: het werd warm onder de voeten van wethouder Simons

Bekijk de video

De emoties zijn voelbaar in het debat over de verkoop van maatschappelijk vastgoed door de gemeente. Het publiek bestaat uit mensen die nog altijd op zoek zijn naar een ruimte voor een maatschappelijke functie. Journalist Teun van den Ende ontdekte dat de gemeente in zes jaar 200 miljoen euro verdiende met de verkoop van deze ruimtes. Het publiek zit daarom op het puntje van de stoel als wethouder Robert Simons aanschuift. Kiezen we voor geld voor Rotterdam of hebben bewonersinitiatieven meer waarde? 

“De waarde van plezier en saamhorigheid in de stad is niet uit te drukken in geld”, zegt columnist en vastgoed-adviseur Ebru Umar uit het publiek fel als ze als het einde van het debat de microfoon grijpt. “Dankjewel”, verzucht daarop iemand in de zaal. 

Journalist Marianne Klerk die deze avond presenteert, haalt om de beurt betrokken partijen naar voren. Huisartsen vertellen dat ze door gebrek aan ruimte in de stad hun praktijk niet kunnen uitbreiden en dat dit zeker gevolgen heeft voor de gezondheid van Rotterdammers. “Je moet op je mensen letten”, zegt Marieke Hillen van het Wijkpaleis, “en zorgen voor mensen die zich zo inzetten voor de stad.” Telkens heeft Marianne Klerk dan ook voor iedere spreker dezelfde slotvraag: welk advies heb je aan de gemeente? 

Na al deze adviezen, mag dan eindelijk de wethouder naar voren komen en gaat het publiek er eens goed voor zitten. Wethouder Simons houdt vol dat verkopen aan de hoogste bieder het meeste geld oplevert voor Rotterdam. “Hoe kan het dat dat zinnetje meer waarde heeft dan het welzijn van Rotterdammers. Ik kan er werkelijk met mijn hoofd niet bij”, krijgt hij terug van Umar. Simons benadrukt echter dat hij zich aan de regels van de gemeente moet houden en dat er weinig ruimte is om het anders te doen. 

Ik kan er werkelijk met mijn hoofd niet bij

Ebru Umar

Marieke Hillen, eigenaar van het Wijkpaleis, vertelt hem dat het wél anders kan. Zij overwon de “hobbels” in het verkoopbeleid en kocht samen met bewoners zelf het buurthuis. Ik ben nooit de hoop verloren maar ik heb wel eens gedacht: zometeen kijk ik achterom en is er eigenlijk helemaal geen wijkpaleis meer”, zegt ze. Toch is het Wijkpaleis met trots de locatie van vanavond. Dat het Wijkpaleis nu in rustig vaarwater is gekomen, betekent echter niet dat de storm van dit debat is gaan liggen. Zo houdt de columnist voor: “Al die panden die jullie verkopen zijn al lang afgeschreven.”

En zo kwam het debat voor deze avond tot een eind: “Bedankt iedereen voor het komen”, zegt Marianne Klerk tot besluit, “en ik hoop dat de commissieleden uit de gemeenteraad hier op de achterbank goed hebben geluisterd naar de Rotterdammers hier.” Alle hoofden vanuit het publiek draaien zich met verbazing om. “We hebben het genoteerd en nemen het mee”, lachen ze.

Bekijk hieronder het hele debat terug:

Bekijk op Youtube — opent een nieuw tabblad

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam