Ga naar de inhoud

Dit is hoe criminele winsten via Rotterdams vastgoed worden witgewassen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Onderzoek

In totaal zijn er 84 offshore-bedrijven die Rotterdams vastgoed bezitten of financieren via een hypotheek, zo blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Open Rotterdam. Sommige van deze offshore-constructies op de Rotterdamse vastgoedmarkt worden gebruikt om criminele winsten wit te wassen. Zoals in een ‘net’ appartement in de Hofdame en via een mysterieuze geldschieter uit Wassenaar.

Beeld: Bart Geelen

Dit verhaal in het kort:

  • 84 Offshore-bedrijven bezitten vastgoed in Rotterdam of financieren die via een hypotheek.
  • Een Capelse boekhouder Tahir R. en Schiedamse advocaat Renaldo N. bestierden samen een witwasonderneming en bezitten twee appartementen in de Hofdame aan de Binnenrotte.
  • In één van de Hofdame-appartementen trof de politie tien kilo cocaïne, 30.000 contante euro’s en een sluipschuttersgeweer aan. 
  • Een vastgoedman uit Wassenaar verleent de witwasonderneming meermaals een lening met 10 procent rente op jaarbasis.
  • Ook een Servische zakenman koopt met hulp van Tahir en Renaldo een appartement op de Botersloot met een lening van de geldschieter uit Wassenaar
  • De Wassenaarse geldschieter wordt in de zaak tegen de boekhouder en advocaat niet als verdachte gezien.

Een briesje ruist door de berkenbomen op de binnenplaats van De Hofdame, gelegen aan de Binnenrotte. Dankzij een onoplettende bewoner zijn we langs de voordeur van het statige appartementencomplex naar binnen geglipt. We willen aankloppen bij twee adressen op de tweede etage. De eigenaren van die appartementen hebben hun identiteit verstopt achter Surinaamse brievenbusfirma’s met een stroman als bestuurder. We hebben aanwijzingen dat die eigendomsconstructie is gekozen uit criminele motieven.

Sinds de zomer van 2022 speuren wij de Nederlandse vastgoedmarkt af naar witwassers, belastingontwijkers en andere huizenkopers met een voorkeur voor verhullende tactieken. Via het Kadaster kregen we een lijst in handen met alle zogenoemde offshore-bedrijven die Nederlandse huizen, bedrijfspanden of grond bezitten. Het zijn bedrijven of stichtingen uit landen als de Kaaimaneilanden en Anguilla, zeer geschikt om te verbergen wie de daadwerkelijke eigenaar van een woning is. In het afgelopen half jaar pluisden we honderden bedrijfsstructuren uit, lazen stapels koopaktes en speurden zoveel mogelijk van de werkelijke eigenaren van dit verborgen vastgoed op.

We gluurden naar binnen door de vensters van een Haags hoekhuis, gekocht met de opbrengst van steekpenningen. We dronken koffie met de naïeve maitresse van een buitenlandse zakenman, gehuisvest in een luxueus appartement in een wolkenkrabber. En we stapten over de parketvloer van het kolossale herenpand van een gesanctioneerde Rus, pal aan het Vondelpark.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

  • Slavist, journalist en schrijver Eva Cukier houdt een lezing over haar nieuwe boek Ruzland – Land in oorlog met zichzelf en met de wereld.

    Venue: Donner Theater
    Datum:
  • Tijd en Hoop

    • Evenement

    Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen gaat samen met de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Turkse ud speler Mehmet Polat op zoek naar hoopvolle klanken en woorden.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van Deficit: How Feminist Economics Can Change Our World verwelkomen wij de prominente Deense schrijfster Emma Holten bij De Dépendance.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam