Ga naar de inhoud

Dit is hoe criminele winsten via Rotterdams vastgoed worden witgewassen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Onderzoek

In totaal zijn er 84 offshore-bedrijven die Rotterdams vastgoed bezitten of financieren via een hypotheek, zo blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Open Rotterdam. Sommige van deze offshore-constructies op de Rotterdamse vastgoedmarkt worden gebruikt om criminele winsten wit te wassen. Zoals in een ‘net’ appartement in de Hofdame en via een mysterieuze geldschieter uit Wassenaar.

Beeld: Bart Geelen

Dit verhaal in het kort:

 • 84 Offshore-bedrijven bezitten vastgoed in Rotterdam of financieren die via een hypotheek.
 • Een Capelse boekhouder Tahir R. en Schiedamse advocaat Renaldo N. bestierden samen een witwasonderneming en bezitten twee appartementen in de Hofdame aan de Binnenrotte.
 • In één van de Hofdame-appartementen trof de politie tien kilo cocaïne, 30.000 contante euro’s en een sluipschuttersgeweer aan. 
 • Een vastgoedman uit Wassenaar verleent de witwasonderneming meermaals een lening met 10 procent rente op jaarbasis.
 • Ook een Servische zakenman koopt met hulp van Tahir en Renaldo een appartement op de Botersloot met een lening van de geldschieter uit Wassenaar
 • De Wassenaarse geldschieter wordt in de zaak tegen de boekhouder en advocaat niet als verdachte gezien.

Een briesje ruist door de berkenbomen op de binnenplaats van De Hofdame, gelegen aan de Binnenrotte. Dankzij een onoplettende bewoner zijn we langs de voordeur van het statige appartementencomplex naar binnen geglipt. We willen aankloppen bij twee adressen op de tweede etage. De eigenaren van die appartementen hebben hun identiteit verstopt achter Surinaamse brievenbusfirma’s met een stroman als bestuurder. We hebben aanwijzingen dat die eigendomsconstructie is gekozen uit criminele motieven.

Sinds de zomer van 2022 speuren wij de Nederlandse vastgoedmarkt af naar witwassers, belastingontwijkers en andere huizenkopers met een voorkeur voor verhullende tactieken. Via het Kadaster kregen we een lijst in handen met alle zogenoemde offshore-bedrijven die Nederlandse huizen, bedrijfspanden of grond bezitten. Het zijn bedrijven of stichtingen uit landen als de Kaaimaneilanden en Anguilla, zeer geschikt om te verbergen wie de daadwerkelijke eigenaar van een woning is. In het afgelopen half jaar pluisden we honderden bedrijfsstructuren uit, lazen stapels koopaktes en speurden zoveel mogelijk van de werkelijke eigenaren van dit verborgen vastgoed op.

We gluurden naar binnen door de vensters van een Haags hoekhuis, gekocht met de opbrengst van steekpenningen. We dronken koffie met de naïeve maitresse van een buitenlandse zakenman, gehuisvest in een luxueus appartement in een wolkenkrabber. En we stapten over de parketvloer van het kolossale herenpand van een gesanctioneerde Rus, pal aan het Vondelpark.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Het Vrienden van Baroeg-team organiseert op zaterdag 20 april voor de tweede keer het evenement Everyone Rocks dat als doel heeft om mensen met een beperking samen te brengen met Baroegianen. Een prachtig initiatief, dat tijdens de eerste editie al vele blije gezichten teweegbracht bij bezoekers én muzikanten. Het motto van Everyone Rocks is dan ook: “Voelt jouw beperking als een belemmering? Nu niet meer!”

  Venue: Baroeg
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam