Ga naar de inhoud

Een schandaal, een pandemie en een oorlog: hoe elke crisis dezelfde Rotterdamse gezinnen raakt — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Onderzoek

Zowel de coronacrisis als het toeslagenschandaal kwamen in Rotterdam het hardst aan. En daar kwam de oorlog in Oekraïne met stijgende prijzen bovenop. Het verhaal van drie Rotterdamse zussen laat pijnlijk zien hoe crisis op crisis bij dezelfde mensen terechtkomt. “Dat vormt een groter probleem dan het tien jaar geleden was.”

Dulce, Fatima en Nilda Gonçalves Tavares. Beeld: Angeniet Berkers.

Een baan in het ziekenhuis, een mooie auto, een koophuis en op vakantie kunnen gaan: dat is de toekomst die Nilda Gonçalves Tavares al van jongs af aan voor ogen heeft. Een doodnormaal leven – maar daar heeft de man aan haar voordeur geen boodschap aan. “Je zit in de schulden, toch?” vraagt hij. Nilda vraagt zich af hoe de man dat weet, alsof hij het kan ruiken. Ze geeft geen antwoord. “Eén ritje, alleen even naar het buitenland”, vervolgt hij. “En je bent weer schuldenvrij.”

Het is niet de eerste keer dat Nilda op de proef wordt gesteld, die zomerdag in 2007. Je zou het bijna de rode draad van haar leven kunnen noemen. Samen met haar twee zussen is ze de afgelopen twintig jaar eigenlijk constant op de proef gesteld. Steeds opnieuw werden ze hard geraakt door de crisissen die Nederland troffen. Steeds opnieuw moesten ze zichzelf zien te redden. De toekomst die Nilda voor ogen had raakte steeds verder uit beeld.

Vers Beton en OPEN Rotterdam volgden de afgelopen maanden Nilda (45), Dulce (42) en Fatima (40) en hun gezinnen: een familie uit Rotterdam die zich bevond op het kruispunt van drie crisissen. We gingen bij ze langs, spraken met hun kinderen, bladerden door multomappen en reconstrueerden de tegenslagen van de afgelopen twintig jaar. Opvallend: het was niet een oorlog of een dodelijk virus dat hun levens het meeste schade toebracht. Dat waren de ambtenaren van de Nederlandse Belastingdienst.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures