Ga naar de inhoud

Minicollege: hoe kan de gemeente zelf veranderen om burgerparticipatie en medezeggenschap te faciliteren?

Om burgers meer in de politieke besluitvorming van de stad te betrekken, vraagt de gemeente aan burgers om steeds vaker mee te denken over complexe maatschappelijke vraagstukken. Maar hoe kan de gemeente zelf veranderen om dit in goede banen te leiden? Socioloog Emiel Rijshouwer vertelt in een minicollege meer over burgerparticipatie en medezeggenschap.

Bekijk het minicollege in de video hieronder.

Bekijk op Youtube — opent een nieuw tabblad

Beeld: www.youtube.com

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Studio Erasmus van de Erasmus Universiteit. Deze organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van het artikel. Lees hier meer over samenwerkingen.

Al één reactie — discussieer mee!

 • De interviewer heeft het in de video over de kloof tussen burgers en 11.000 ambtenaren. Ik heb 30 jaar voor de deelgemeente Prins Alexander en de gemeente Rotterdam gewerkt en ben net met pensioen. In mijn ervaring proberen medewerkers én bestuurders bewoners vaak te betrekken bij uiteenlopende onderwerpen. Er waren gesprekken met bewoners over ingewikkelde vraagstukken, zoals de bouw van nieuwe wijken, de vestiging van een nachtopvang voor dak- en thuislozen, maatschappelijke opvang, toekomstvisies, een evenemententerrein. Voor ingewikkelde maatschappelijk onderwerpen hebben bewoners vaak beperkte belangstelling, maar des te meer wanneer het gaat over de eigen buurt, de eigen leefomgeving.
  Naast ambtenaren komen ook de burgemeester en wethouders regelmatig naar de wijk om te horen wat er speelt.
  De afgelopen jaren werkte ik in Nesselande, waar we luisteren en naar en rekening hielden met het wijkcomité / wijkraad, bewoners en ondernemers. Bij de reconstructie van de Siciliëboulevard voerde de gemeente het voorstel van de bewoners uit in plaats van het ambtelijk plan, op vraag van bewoners verwijderde de gemeente de vlonders in de Waterwijk, werd de overlast van de horeca en van overlastgevende strandbezoekers aangepakt. Weet dat er veel ambtenaren dagelijks in de wijk voor bewoners en ondernemers werken en naar hen luisteren. Wijknetwerkers, wijkmanagers, wijkregisseurs, zorgmedewerkers van wijkteams, medewerkers van Stadsontwikkeling, de reiniging, het groenonderhoud, van werk en inkomen en van toezicht en veiligheid. Niet alles kan, niet alles lukt. Ambtelijk processen zijn soms weerbarstig en het stadsbestuur maakt politieke afwegingen. Het gaat ook niet altijd snel, maar luisteren doen ambtenaren wel.

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam