Ga naar de inhoud

Uit het hele land willen ze weten wat het geheim van het Wijkpaleis is — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In oktober 2022 werd het gebouw van het Wijkpaleis officieel gekocht. Hoe ziet het leven van de ‘wijkonderneming’ aan de Claes de Vrieselaan er nu uit, na de koop? Wat speelt er in de paleiszalen en in de paleistuin? Aimée Dabekaussen sprak bestuursleden Floris van Gennep en Marieke Hillen. 

CK2A5668
beeld: Fleur Beerthuis

Het Wijkpaleis in Rotterdam West heeft op de begane grond een “dorpszaal” waar je binnen kunt lopen en geregeld een lekkere lunch of diner kunt eten tegen een klein prijsje. Daarnaast zijn er ook publieke productieplekken, van houtwerkplek tot textielatelier en er worden allerlei kantoren en werkplaatsen verhuurd aan professionals. 

De ruimte waar ik met Floris van Gennep en Marieke Hillen zit is groot, er lopen mensen in en uit, er klinkt gerommel vanuit de keuken en de koffiehoek. Een gezellige chaos. ‘Rust’ is misschien niet het eerste woord dat in je opkomt wanneer je op de begane grond van het Wijkpaleis bent. Toch is dat het eerste dat in ons gesprek over hoe het nu in het Wijkpaleis gaat naar voren komt: er heerst rust. De zorgen en uitdagingen rondom de koop namen lange tijd veel ruimte in. “Het beheerste gewoon heel erg onze hoofden, en dat gaat wel degelijk ten koste van de inhoud,” aldus Hillen.

Sinds 13 oktober kijken ze gelukkig weer vooruit, maar ook naar het heden, wat er nú speelt. Van Gennep vult aan: “Het is heel fijn dat we nu weer terug zijn bij de kleine verhalen en de kleine probleempjes”, zoals het beantwoorden van vragen en behoeften uit de wijk voor bijvoorbeeld naailessen of het verzorgen van vervanging als een van de koks, Fatma, een tijd op vakantie is, ”en dat we die gewoon met zijn allen kunnen aanpakken.” Dat is namelijk een van de kernwaarden binnen het Wijkpaleis. “Het hoort hier niet te werken op een manier waarbij een klein groepje bepaalt of de boel trekt. Het moet heel breed zijn.” 

Bijna afraden

De opluchting is enkele maanden na de koop nog steeds voelbaar. Nu kloppen initiatiefnemers vanuit het hele land bij het Wijkpaleis aan voor advies over hoe het uiteindelijk gelukt is. Dat is leuk, maar ook lastig. Dat het bij het Wijkpaleis gelukt is, lijkt ook niet aan één strategie of oorzaak te wijden. Daarnaast was het voor alle betrokkenen een kwestie van de lange adem. “Ik zou het bijna mensen afraden,” zegt van Gennep lachend. Maar, om eerlijk te zijn zouden ze bij het Wijkpaleis ook niet naar dat advies geluisterd hebben.

Naast de rust levert het kopen van het pand nog iets anders belangrijks op, namelijk: eigenaarschap. Tijdens ons gesprek passeren diverse andere voorbeelden de revue in de stad waarbij eigenaarschap in het geding kwam, zoals bij het buurthuis het Bollenpandje in Rotterdam West en de culturele Surinaamse vereniging Wi Masanga in Delfshaven. De eerstgenoemde heeft te maken met veel wateroverlast, waaraan de gemeente en de verhuurder Havensteder niets tegen lijkt te doen. Hierdoor moet het buurthuis waarschijnlijk hun deuren sluiten. Het gebouw waar vereniging Wi Masanga al tientallen jaren zat was overgekocht door een projectontwikkelaar, waardoor de toekomst voor de vereniging onduidelijk werd. Hoewel er overlegd was dat Wi Masanga er nog zeker een aantal jaar moest kunnen verblijven, stegen de kosten zodanig dat zij het pand hebben moeten verlaten. Met de koop probeerde het Wijkpaleis dit te voorkomen: “We zijn niet meer afhankelijk,” legt Hillen uit. “Die enorme energierekening waar we nu bijvoorbeeld mee zitten. Je weet: wij kunnen daar actie op ondernemen”, het zelf in de hand hebben van het verduurzamen van het pand of het aanpassen van het verbruik “geeft een zekere lichtheid.”

 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures