Ga naar de inhoud

Vers Beton heeft een vernieuwde website: alles over versie 5.0

Welkom op het vernieuwde versbeton.nl. Met trots presenteren we de nieuwe website in pasteltinten. In dit artikel praat hoofdredacteur Eeva Liukku je erover bij. Voor leden is het voortaan makkelijker om je eigen abonnement te beheren.

Vandaag onthullen we Vers Beton 5.0! Sinds de oprichting van het tijdschrift is dit alweer de vijfde versie van onze website. Hieronder vertel ik wat meer over de techniek, het ontwerp en de vernieuwingen die jij als gebruiker zult merken.

Techniek: Gutenberg Jawohl

Waarom hadden we eigenlijk een nieuwe site nodig? Dit had een harde, technische noodzaak. Versie 4.0 dateerde alweer uit 2015. We maakten gebruik van een verouderd systeem dat niet meer kon worden bijgewerkt, en daarom op den duur veiligheidsproblemen zou opleveren. We wilden ook weg uit een specifiek Content Management Systeem waar we aan vast zaten, en alles verhuizen naar een reguliere WordPress omgeving die meer toekomstbestendig is.  

We zijn hiervoor in zee gegaan met Level Level, een Rotterdams internetbureau dat gespecialiseerd is in WordPresswebsites. Directeur Taeke Reijenga over onze nieuwe website: 

“Het nieuwe Vers Beton combineert de vertrouwde journalistieke kwaliteit met state-of-the-arttechnologie. Een flinke vooruitgang op het gebied van toegankelijkheid, stabiliteit en performance. Ongekende flexibiliteit bij het opmaken van inhoud dankzij de WordPress Block Editor en Advanced Custom Fields. Ik vind het geweldig dat we als Rotterdams bureau zo’n prachtig en journalistiek belangrijk Rotterdams platform hebben mogen ontwikkelen.”

De verhuizing van de oude website naar de huidige was een hele kluif. Het hele archief van Vers Beton – bijna 4000 artikelen van een periode van 12 jaar tijd – zijn gemigreerd naar het ‘Gutenberg-systeem’ in WordPress. Klinkt Duits en degelijk, nietwaar? Een paar onderdelen, zoals uitgelichte citaten, zijn uit kostenbesparing niet meegegaan, maar het hele archief is behouden en goed leesbaar. 

Ook zijn alle lopende abonnementen overgezet: we maken daarvoor nu gebruik van Woocommerce, wat een hele verbetering oplevert voor onze boekhouding. Tot slot is de website niet alleen beter beveiligd, ook de toegankelijkheid voor bijvoorbeeld slechtzienden is verhoogd. Daar was Level Level tijdens het proces heel kritisch op, en dat heeft ons ook nieuwe inzichten gegeven.

Een bijzonder en leuk feit is dat de geestelijk vader van Vers Beton, Florian Schroiff, nu bij Level Level werkt en ook nu weer aan de 5.0 versie heeft meegewerkt. Florian heeft ooit het idee geopperd om ‘een website over Rotterdam’ op te richten, en hij bouwde de allereerste versie van Vers Beton al in 2011. Sindsdien is hij betrokken geweest bij bijna alle updates, vernieuwingen en migraties. Je kunt wel zeggen Florian is dé constante rode lijn die door alle versies van de websites loopt.  

Ontwerp: Pastel all day, everyday

We hebben het ontwerp van de site verfrist, maar is ook niet vólledig vernieuwd en bouwt voort op bekende elementen. Onze wens was een iets minder hard en uitgesproken ontwerp, en we wilden een meer zachte en professionelere uitstraling. 

De kenmerkende felblauwe kleur van het logo wilden we absoluut behouden. Daarnaast zijn er een aantal kleuren aan het palet toegevoegd: pastel blauw, pastel roze en pastel geel. De artikelen hebben nu een lichtblauwe achtergrondkleur. Het roze is bestemd voor de vacatures in de Vacaturebank en de Evenementenagenda is geel: op deze manier maken we sterker onderscheid tussen redactionele en niet-redactionele inhoud op de website. Vacatures en evenementen zijn immers advertenties, en het is belangrijk dat die in één oogopslag duidelijk te onderscheiden zijn van onze onafhankelijke journalistiek. Dat was vanaf het begin een sterke wens, die wat ons betreft zeer geslaagd is uitgepakt. 

Je zult merken dat de koppen van de artikelen zijn veranderd. Het lettertype is nog steeds hetzelfde (Proxima Nova), maar de koppen zijn niet meer in Italic en ogen daarom een stuk rustiger.

Gebruikersgemak: Dashboard Splashboard

Voor leden van Vers Beton verandert er in de kern niets. Leden kunnen gewoon inloggen, het gebruikersaccount en wachtwoorden zijn hetzelfde gebleven. Wel is het gebruikersgemak verhoogd. Via het dashboard in ‘mijn account’ kun je nu zelf je gegevens beheren, je abonnement bekijken en facturen downloaden. En ook zzp’ers kunnen voortaan via het gewone registratieformulier een abonnement nemen. Het is nu mogelijk om je adres op de factuur te zetten voor je administratie.  

Ben je een voormalig lid en wil je je abonnement opnieuw opstarten? Ook dan kun je nog inloggen met je e-mailadres dat bij ons bekend is, en in mijn account een nieuw abonnement afsluiten zodat je weer alle artikelen kunt lezen. 

Tegenwoordig hebben we ook zakelijke grootafnemers die groepsabonnementen bij ons hebben afgesloten. De medewerkers van deze organisaties en instellingen kunnen nu allemaal zelf een eigen gebruikersaccount aanmaken. Ze worden hierover door hun werkgever geïnformeerd. Voor de lange termijn onderzoeken we nog steeds andere mogelijkheden om grote publieksinstellingen aan te sluiten op de website, zoals via ip-whitelisting.  

Zo, dat was het wel. Het is de bedoeling dat alles netjes werkt. Zie je iets geks dat niet klopt? Bij een verhuizing worden er altijd dozen in de verkeerde kamer neergezet. Laat het ons weten via [email protected]  

Hieronder kun je teruglezen hoe eerdere vernieuwingen van de website eruit zagen in 2012, 2013 en 2015:

Een lijst met artikelen

 • Vers & Vloeibaar

  • Vers Beton

  Vers Beton heeft een nieuw likje verf gekregen. Redactielid en webdesigner Florian Schroiff heeft samen met ontwerper Eva Lindeman deze website een “vloeibaar” uiterlijk gegeven.

 • Vers Beton 3.0: vectorgrafieken, jetpacks en koelkasten

  • Vers Beton

  Een nieuw jaar, een nieuwe versie van Vers Beton! Geestelijk vader Florian Schroiff vertelt daarom onder meer over vectorgrafieken, jetpacks en koelkasten.

 • Webmaster Schroiff over Vers Beton versie 4.0

  • Vers Beton

  Sinds mei dit jaar heeft Vers Beton een nieuw webontwerp. Inmiddels zijn er opnieuw veranderingen…

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures