Ga naar de inhoud

Wat een paar weggehaalde stationsbankjes zeggen over de stad

Talk of the town

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: met krukjes, soep en een perzisch tapijt protesteren Rotterdammers tegen het weghalen van de stationshalbankjes. “Als daklozen echt overlast veroorzaken hebben ze een alternatief nodig, niet een nog vijandelijkere stad”.

Beeld: Joep Brouwer

De keuze voor tegels, stoepen, straten en bankjes lijkt misschien een saaie, technocratische beslissing, maar is hartstikke politiek. Verlichting, bestrating en inrichting worden doorgaans ingezet om plekken aantrekkelijk te maken voor het beoogde publiek. Maar ze kunnen ook worden ingezet voor het tegenovergestelde: het wegjagen van ongewenste bezoekers. Dit wordt vijandige architectuur genoemd, of hostile architecture

Vijandige architectuur gaat over elementen in de openbare ruimte om (ongewenst) gedrag te sturen, ontmoedigen of beperken. Denk aan: skatestoppers, priemen, onhandige armleuningen, spijkerbedden, mosquitos en gek gevormde bankjes. Ze zijn bedoeld om te reguleren wie van welke delen van de stad gebruik mag en kan maken. Een praktijk waar de gemeente Rotterdam in bredere zin al langer fan van is. Zoals de stad armoedige of ‘lastige’ Rotterdammers uit bepaalde wijken weerde via de Rotterdamwet, verwijdert ze de méést armoedige en ‘lastige’ Rotterdammers – dakloze mensen – zelfs systematisch uit het straatbeeld. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Wat als we het concept van een Nationaal Park loslaten op de stad?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Mark Cridge, directeur van de National Park City London Foundation, weet: ook steden kunnen ecologisch extreem divers zijn. Dus waarom zouden zij niet het predikaat Nationaal Park verdienen? Teun van den Ende sprak Cridge over opnieuw verbinden met de natuur en de belangen van gemeenschappen daarbij.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures