Ga naar de inhoud

Wat een paar weggehaalde stationsbankjes zeggen over de stad

Talk of the town

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: met krukjes, soep en een perzisch tapijt protesteren Rotterdammers tegen het weghalen van de stationshalbankjes. “Als daklozen echt overlast veroorzaken hebben ze een alternatief nodig, niet een nog vijandelijkere stad”.

Beeld: Joep Brouwer

De keuze voor tegels, stoepen, straten en bankjes lijkt misschien een saaie, technocratische beslissing, maar is hartstikke politiek. Verlichting, bestrating en inrichting worden doorgaans ingezet om plekken aantrekkelijk te maken voor het beoogde publiek. Maar ze kunnen ook worden ingezet voor het tegenovergestelde: het wegjagen van ongewenste bezoekers. Dit wordt vijandige architectuur genoemd, of hostile architecture

Vijandige architectuur gaat over elementen in de openbare ruimte om (ongewenst) gedrag te sturen, ontmoedigen of beperken. Denk aan: skatestoppers, priemen, onhandige armleuningen, spijkerbedden, mosquitos en gek gevormde bankjes. Ze zijn bedoeld om te reguleren wie van welke delen van de stad gebruik mag en kan maken. Een praktijk waar de gemeente Rotterdam in bredere zin al langer fan van is. Zoals de stad armoedige of ‘lastige’ Rotterdammers uit bepaalde wijken weerde via de Rotterdamwet, verwijdert ze de méést armoedige en ‘lastige’ Rotterdammers – dakloze mensen – zelfs systematisch uit het straatbeeld. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam