Ga naar de inhoud

Bij de wijkrechtbank op Zuid begint het rechte pad vaak met verplichte hulp — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Reportage

De wijkrechter in Hillesluis geeft verdachten van lichte vergrijpen niet alleen een straf, maar zoekt ook een oplossing voor problemen achter het dossier. Toch zitten lang niet alle gedaagden te wachten op verplichte hulpverlening in ruil voor een voorwaardelijke straf, ziet Vers Beton tijdens deze zittingen op Zuid. 

beeld: Joep Brouwer

Lena (19) uit de Bloemhof is zoek. Ze moet voorkomen bij de wijkrechter omdat ze twee maanden geleden in de Albert Heijn een pakje sushi van € 8,95 heeft gestolen. Op het politiebureau heeft ze de diefstal toegegeven. Tijdens het verhoor stemde ze in met hulp bij haar cocaïneverslaving en werd doorverwezen naar de wijkrechter. Maar nu is ze dus spoorloos. 

Aan de lange tafel in de wachtruimte van de wijkrechtbank zie ik bezorgde gezichten bij de advocaat en de dame van reclassering. “Ze is nog zo jong”, zegt Lena’s raadsvrouw. De reclasseringsambtenaar heeft van de eveneens verslaafde ouders gehoord dat ook zij het contact met de dochter hebben verloren. “Het lijkt wel of ze niet gevonden wil worden.” 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam