Ga naar de inhoud

Haavn: studentenwoningen waar niets aan het toeval overgelaten wordt

Architectuurkritiek

In het nieuwe studentencomplex Haavn in het centrum is het prettig wonen. Maar voor toeval of eigen inbreng is weinig ruimte, ziet Andrea Prins. “Hoe je woont, waar je op het dakterras mag zitten, tot hoe laat, alles staat vast.”

beeld: Loes van Duijvendijk

Zelf heb ik nooit in een studentencomplex gewoond, wel in woongroepen. Maar vrienden en mijn toenmalige geliefde woonden er wel. Dat ging zo: vier mensen hadden elk een kleine kamer (11 m2) en ze deelden badkamer, keuken en eettafeltje. De badkamer was een bron van irritatie: vies en altijd bezet. De keuken trouwens ook. Het was er heerlijk. Er was altijd visite en veel geslapen werd er niet. Het was in Berlijn, medio jaren 80.

Vandaag gaat het anders. Het grootste conflictpotentieel bij samenwonen – citeert wetenschapper Helga Jonuschat de studie van een Duitse investeerder – schuilt in verschillende behoeftes aan netheid en rust. Niets zo vervelend als het feestje waarvoor jij niet bent uitgenodigd, zeg maar. De hedendaagse oplossing is dan ook: niet discussiëren, maar gedoe tussen bewoners vermijden. Daarom heeft iedere student in het studentencomplex Haavn aan de Westewagenstraat in het centrum alles voor zichzelf: een woonruimte met kitchenette en een kleine badkamer. In het huidige jargon zijn dit micro-apartments. Haavn bestaat uit twee gebouwen en werd in september 2022 opgeleverd. Het ontwerp is van het Rotterdamse bureau Klunder Architecten.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures