Ga naar de inhoud

Haavn: studentenwoningen waar niets aan het toeval overgelaten wordt

Architectuurkritiek

In het nieuwe studentencomplex Haavn in het centrum is het prettig wonen. Maar voor toeval of eigen inbreng is weinig ruimte, ziet Andrea Prins. “Hoe je woont, waar je op het dakterras mag zitten, tot hoe laat, alles staat vast.”

beeld: Loes van Duijvendijk

Zelf heb ik nooit in een studentencomplex gewoond, wel in woongroepen. Maar vrienden en mijn toenmalige geliefde woonden er wel. Dat ging zo: vier mensen hadden elk een kleine kamer (11 m2) en ze deelden badkamer, keuken en eettafeltje. De badkamer was een bron van irritatie: vies en altijd bezet. De keuken trouwens ook. Het was er heerlijk. Er was altijd visite en veel geslapen werd er niet. Het was in Berlijn, medio jaren 80.

Vandaag gaat het anders. Het grootste conflictpotentieel bij samenwonen – citeert wetenschapper Helga Jonuschat de studie van een Duitse investeerder – schuilt in verschillende behoeftes aan netheid en rust. Niets zo vervelend als het feestje waarvoor jij niet bent uitgenodigd, zeg maar. De hedendaagse oplossing is dan ook: niet discussiëren, maar gedoe tussen bewoners vermijden. Daarom heeft iedere student in het studentencomplex Haavn aan de Westewagenstraat in het centrum alles voor zichzelf: een woonruimte met kitchenette en een kleine badkamer. In het huidige jargon zijn dit micro-apartments. Haavn bestaat uit twee gebouwen en werd in september 2022 opgeleverd. Het ontwerp is van het Rotterdamse bureau Klunder Architecten.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam