Ga naar de inhoud

Lentekriebels in de klassenapp

Talk of the Town

In Talk of the Town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: de landelijke ophef over seksuele voorlichting op de basisscholen in het kader van de themaweek ‘lentekriebels’, sijpelde door in de klassenapp van Marco Martens. De wrevel die daar tussen ouders ontstond, blijkt de wereld in het klein.

Beeld: Joep Brouwer

Mijn dochter had een parkeergarage van houten blokken gemaakt, in ieder vakje een autootje geparkeerd. Mijn zoontje speelde in een andere hoek van de woonkamer met een bal. Een vredig tafereel, totdat een afzwaaiende bal een deel van de parkeergarage tot instorten bracht. Expres, zo dacht mijn dochter — mijn zoontje was zich van geen kwaad bewust. Er volgde geduw, geschreeuw en getrek. Eenmaal gekalmeerd zeiden ze sorry tegen elkaar en bouwden ze samen het ingestorte deel weer op: een lesje empathie voor mijn dochter, een leermoment in weerbaarheid voor mijn zoon.

Wij volwassenen lieten ons de laatste dagen van een andere kant zien: het gesprek rond de ‘week van de lentekriebels’, een themaweek voor basisscholieren over relationele en seksuele vorming, werd afgelopen week al snel gekaapt door een groep populisten op Twitter: zo suggereerde alt-rightdenker Raisa Blommestijn dat vierjarige kinderen zou worden geleerd over anale seks. Ook op de treurbuis werd de nodige onzin verspreid: Kamerlid Stephan van Baarle (DENK) sprak in de talkshow van Khalid & Sophie meermaals de angst uit dat leerkrachten aan kinderen vertellen dat het fijn is om aan je geslachtsdeel te zitten. De Avondshow met Arjen Lubach wijdde er een item aan en Pointer toonde reeds de valse verbanden en daarmee de kwaadaardigheid van de verspreide desinformatie aan. En dat er medewerkers van expertisecentrum seksualiteit Rutgers (die de positieve effecten van dit lespakket uitstekend kunnen onderbouwen) bedreigd zijn, is je vast niet ontgaan.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam