Talk of the Town
In Talk of the Town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: de landelijke ophef over seksuele voorlichting op de basisscholen in het kader van de themaweek ‘lentekriebels’, sijpelde door in de klassenapp van Marco Martens. De wrevel die daar tussen ouders ontstond, blijkt de wereld in het klein.
Mijn dochter had een parkeergarage van houten blokken gemaakt, in ieder vakje een autootje geparkeerd. Mijn zoontje speelde in een andere hoek van de woonkamer met een bal. Een vredig tafereel, totdat een afzwaaiende bal een deel van de parkeergarage tot instorten bracht. Expres, zo dacht mijn dochter — mijn zoontje was zich van geen kwaad bewust. Er volgde geduw, geschreeuw en getrek. Eenmaal gekalmeerd zeiden ze sorry tegen elkaar en bouwden ze samen het ingestorte deel weer op: een lesje empathie voor mijn dochter, een leermoment in weerbaarheid voor mijn zoon.
Wij volwassenen lieten ons de laatste dagen van een andere kant zien: het gesprek rond de ‘week van de lentekriebels’, een themaweek voor basisscholieren over relationele en seksuele vorming, werd afgelopen week al snel gekaapt door een groep populisten op Twitter: zo suggereerde alt-rightdenker Raisa Blommestijn dat vierjarige kinderen zou worden geleerd over anale seks. Ook op de treurbuis werd de nodige onzin verspreid: Kamerlid Stephan van Baarle (DENK) sprak in de talkshow van Khalid & Sophie meermaals de angst uit dat leerkrachten aan kinderen vertellen dat het fijn is om aan je geslachtsdeel te zitten. De Avondshow met Arjen Lubach wijdde er een item aan en Pointer toonde reeds de valse verbanden en daarmee de kwaadaardigheid van de verspreide desinformatie aan. En dat er medewerkers van expertisecentrum seksualiteit Rutgers (die de positieve effecten van dit lespakket uitstekend kunnen onderbouwen) bedreigd zijn, is je vast niet ontgaan.
Nog geen reactie — begin de discussie!