Ga naar de inhoud

Lentekriebels in de klassenapp

Talk of the Town

In Talk of the Town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: de landelijke ophef over seksuele voorlichting op de basisscholen in het kader van de themaweek ‘lentekriebels’, sijpelde door in de klassenapp van Marco Martens. De wrevel die daar tussen ouders ontstond, blijkt de wereld in het klein.

Beeld: Joep Brouwer

Mijn dochter had een parkeergarage van houten blokken gemaakt, in ieder vakje een autootje geparkeerd. Mijn zoontje speelde in een andere hoek van de woonkamer met een bal. Een vredig tafereel, totdat een afzwaaiende bal een deel van de parkeergarage tot instorten bracht. Expres, zo dacht mijn dochter — mijn zoontje was zich van geen kwaad bewust. Er volgde geduw, geschreeuw en getrek. Eenmaal gekalmeerd zeiden ze sorry tegen elkaar en bouwden ze samen het ingestorte deel weer op: een lesje empathie voor mijn dochter, een leermoment in weerbaarheid voor mijn zoon.

Wij volwassenen lieten ons de laatste dagen van een andere kant zien: het gesprek rond de ‘week van de lentekriebels’, een themaweek voor basisscholieren over relationele en seksuele vorming, werd afgelopen week al snel gekaapt door een groep populisten op Twitter: zo suggereerde alt-rightdenker Raisa Blommestijn dat vierjarige kinderen zou worden geleerd over anale seks. Ook op de treurbuis werd de nodige onzin verspreid: Kamerlid Stephan van Baarle (DENK) sprak in de talkshow van Khalid & Sophie meermaals de angst uit dat leerkrachten aan kinderen vertellen dat het fijn is om aan je geslachtsdeel te zitten. De Avondshow met Arjen Lubach wijdde er een item aan en Pointer toonde reeds de valse verbanden en daarmee de kwaadaardigheid van de verspreide desinformatie aan. En dat er medewerkers van expertisecentrum seksualiteit Rutgers (die de positieve effecten van dit lespakket uitstekend kunnen onderbouwen) bedreigd zijn, is je vast niet ontgaan.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures