Ga naar de inhoud

Nieuwe uitgevers willen de literaire wereld veranderen, maar wel op z’n Rotterdams — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam wordt niet snel gezien als bodem voor literaire vernieuwing. Maar honderd jaar nadat een van de eerste moderne uitgevers, met een uitgesproken visie, hier startte, is het tijd om die ambitie weer op te pakken, vinden nieuwe uitgevers Loulou Drinkwaard (Wilde Haren) en Tijn Boon (De Meent).

Beeld: Geisje van der Linden

Het selecteren en cureren van woordkunst, het ontwikkelen van een literaire filosofie: uitgeverijen zijn een belangrijke spil in de wereld van het geschreven woord. De aanwezigheid van een uitgeverij in de stad kan van grote betekenis zijn en bijdragen aan culturele urbane ontwikkeling. Rotterdam kent een aantal grote uitgevers, maar verbleekt daarbij bij andere steden, zeker als het gaat om kleinere, diverse uitgevers. 

Het afgelopen jaar zijn er twee nieuwe Rotterdamse uitgevers bijgekomen: uitgeverij de Meent en uitgeverij Wilde Haren. De Meent is een nieuwe uitgeverij die meer toegankelijkheid en gemeenschap wil creëren in het literaire landschap. Wilde Haren wordt gerund door twee vrouwen van kleur, die de diversiteit van de samenleving laten weerspiegelen in de boeken die zij uitgeven. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam