Ga naar de inhoud

Nieuwe uitgevers willen de literaire wereld veranderen, maar wel op z’n Rotterdams — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam wordt niet snel gezien als bodem voor literaire vernieuwing. Maar honderd jaar nadat een van de eerste moderne uitgevers, met een uitgesproken visie, hier startte, is het tijd om die ambitie weer op te pakken, vinden nieuwe uitgevers Loulou Drinkwaard (Wilde Haren) en Tijn Boon (De Meent).

Beeld: Geisje van der Linden

Het selecteren en cureren van woordkunst, het ontwikkelen van een literaire filosofie: uitgeverijen zijn een belangrijke spil in de wereld van het geschreven woord. De aanwezigheid van een uitgeverij in de stad kan van grote betekenis zijn en bijdragen aan culturele urbane ontwikkeling. Rotterdam kent een aantal grote uitgevers, maar verbleekt daarbij bij andere steden, zeker als het gaat om kleinere, diverse uitgevers. 

Het afgelopen jaar zijn er twee nieuwe Rotterdamse uitgevers bijgekomen: uitgeverij de Meent en uitgeverij Wilde Haren. De Meent is een nieuwe uitgeverij die meer toegankelijkheid en gemeenschap wil creëren in het literaire landschap. Wilde Haren wordt gerund door twee vrouwen van kleur, die de diversiteit van de samenleving laten weerspiegelen in de boeken die zij uitgeven. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures