Ga naar de inhoud

‘Normaal’ doe je maar in je eigen wijk

Talk of the town

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: wie de stad vanuit verschillende hoeken bekijkt, ziet ineens hoe met een verhuizing, ook een identiteit meeverhuist.

beeld: Joep Brouwer

Daags nadat de verkiezingsuitslag me een andere kant van Rotterdam had getoond, leerde ik de stad op nóg een andere manier kennen. Van bovenaf, om precies te zijn, vanaf de 29ste etage van de CoolTower – de onlangs opgeleverde chique woonflat aan de Schiedamsevest. Een vriend en oud-collega heeft onlangs zijn intrek genomen in de woontoren. 

In gezelschap van andere oud-collega’s staar ik naar dat voor mij nieuwe Rotterdam. Een uitzicht waar menig mens slechts van kan dromen. “Als ik hier zit en zie hoe mooi het is, heb ik spijt dat ik Rotterdam heb verlaten”, zegt de enige geboren Rotterdammer in het gezelschap. En voor ik het weet hoor ik mezelf cynisch antwoorden dat vanaf deze hoogte álles mooier lijkt.

Twee dagen eerder ging ik voor het eerst stemmen in Overschie. De eerste keer stemmen in mijn nieuwe wijk voelde als verraad tegenover mijn wijkbewoners. Waar ik een jaar geleden de gentrificatie in Middelland was ontvlucht, ging ik vandaag gewapend met mijn stembiljet stemmen voor een linkse partij, middenin in dit Leefbaar-territorium. Mijn stem zou verandering brengen in het ooit zo normale Overschie. 

Als ik die woensdag een leeg stembureau binnenstap, bedenk ik me dat het niet zo’n vaart zal lopen en dat mijn stem als een druppel zal opgaan in een zee van BBB-stembiljetten. Dat ik twee dagen later wakker zou worden in een stad waar GroenLinks de grote winnaar werd, kon ik toen nog niet weten.

In mijn hang naar het normale ben ik ingehaald door de realiteit

Ook mijn nieuwe woning is te zien vanaf de 29ste verdieping van de CoolTower. Pal achter het verlichte “Van Leeuwen Buizen” zie ik de plek die ik sinds een jaar mijn thuis noem. Nieuwsgierig vraagt mijn gezelschap hoe het daar is. “Normaal” hoor ik mezelf dit keer minder cynisch zeggen. Wat ik daarmee probeer te zeggen is dat ik er nog geen hippe koffietent of bloemenzaak ben tegengekomen. En dat ik me heb verbaasd over het feit dat er in mijn postcodegebied geen flitsbezorgers komen.

En bovendien: dat het een plek is waar we nog “gewoon” een huis konden kopen. Want vanavond bevind ik me in het gezelschap van begin-dertigers die allemaal in een koophuis wonen, zonder jubelton maar gewoon als sociaal-economische stijgers. Iets wat voor menig dertiger niet langer lijkt weggelegd. De avond vullen we met herinneringen aan de tijd dat we nog gezamenlijk werkten voor een multinational en we prijzen onszelf dat we zo lekker gewoon zijn gebleven.

We vullen de avond met herinneringen en prijzen onszelf dat we zo lekker gewoon zijn gebleven

Met het uitzicht vanuit de CoolTower nog vers in mijn gedachten rijd ik naar huis. Ik realiseer me dat ik in mijn hang naar het normale ben ingehaald door de realiteit. En dat dit nieuwe uitzicht vanaf de 29ste etage mijn nieuwe normaal is. Bijna thuis valt het me op dat het inmiddels “Van Leeuwen more than Tubes” is en niet “Van Leeuwen Buizen”. 

Na het weekend ben ik toch nieuwsgierig geraakt naar het stemgedrag van mijn buren, en bekijk ik de uitslagen van “mijn” stembureau. Mijn vermoeden wordt bevestigd: ook hier stemden de meesten GroenLinks. Ik ben dan ook niet verrast als ik later die dag toch een flitsbezorger zie in mijn straat. Dit is inmiddels ook mijn Overschie.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Het is een illusie dat stedelijke experimenten leiden tot meer inclusiviteit”

    • Stedelijke ontwikkeling en architectuur

    De gemeente Rotterdam experimenteert er op los, ze noemt zichzelf zelfs ‘stadslab’. Maar wat betekent dat precies – een stad als laboratorium? Onderzoeker Sabrina Rahmawan-Huizenga promoveerde erop aan de Erasmus Universiteit: “Je kan experimenten zien als sociaal beleid met de minst mogelijke middelen.”

  • Ben ik tijdelijk ontheemd of mag ik hier blijven? Oekraïners weten niet waar ze aan toe zijn

    • Samenleving en zorg

    Ving Rotterdam eerder en masse Oekraïense vluchtelingen op en boden ook inwoners kleding, slaapzakken en zelfs hun huis aan; na duizend dagen oorlog is het sentiment gekanteld. De opvang wordt afgebouwd en Oekraïners moeten er straks aan meebetalen. Steeds meer vallen in een gat tussen tijdelijk ontheemd en definitief asiel. Wat betekent dit voor hun dagelijks leven?

  • “Ik wil betrokken mensen die bouwen aan het team” – maar vind die maar eens met een hardnekkig lerarentekort

    • Samenleving en zorg

    Klassen naar huis sturen, leerlingen verdelen, externe inhuur en groepen samenvoegen: allemaal lapmiddelen voor het nijpende lerarentekort. Sommige basisscholen zetten kunstvakdocenten in, maar velen vinden ook dit een schijnoplossing: “Ik wil geen mensen die de lestijd vullen. Onze school zoekt leerkrachten die goede instructies kunnen geven in taal en rekenen.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam