Ga naar de inhoud

Roep om strengere regels voor algoritmes

Zowel in het Europarlement als in de Rotterdamse gemeenteraad zijn vragen gesteld in reactie op het algoritme-onderzoek van Vers Beton, OPEN Rotterdam en Lighthouse Reports. Daarin klinkt de oproep om het gebruik van algoritmes met een zogenoemd ‘hoog risico’ aan banden te leggen.

“Ik dien schriftelijke vragen in bij de Europese Commissie”, twittert Europarlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks) na het verschijnen van het onderzoek. In Europees verband moeten strengere eisen worden gesteld aan het gebruik van algoritmes door overheden, stelt ze. Een aanzet daartoe werd december vorig jaar toegezegd door de Raad van de Europese Unie, al wil Van Sparrentak vaart maken. 

Wat haar betreft moet elk Europees algoritme onderworpen worden aan een menselijke toets die de uitkomst controleert. Ook moeten inwoners altijd in beroep kunnen gaan tegen een beslissing die op basis van een algoritme wordt gemaakt. Daarnaast pleit ze – naar Amsterdams voorbeeld – voor een waarin burgers kunnen nakijken welke algoritmes een gemeente gebruikt en op welke kenmerken deze selecteren. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam.

  Datum:
 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam