Ga naar de inhoud

Roep om strengere regels voor algoritmes

Zowel in het Europarlement als in de Rotterdamse gemeenteraad zijn vragen gesteld in reactie op het algoritme-onderzoek van Vers Beton, OPEN Rotterdam en Lighthouse Reports. Daarin klinkt de oproep om het gebruik van algoritmes met een zogenoemd ‘hoog risico’ aan banden te leggen.

“Ik dien schriftelijke vragen in bij de Europese Commissie”, twittert Europarlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks) na het verschijnen van het onderzoek. In Europees verband moeten strengere eisen worden gesteld aan het gebruik van algoritmes door overheden, stelt ze. Een aanzet daartoe werd december vorig jaar toegezegd door de Raad van de Europese Unie, al wil Van Sparrentak vaart maken. 

Wat haar betreft moet elk Europees algoritme onderworpen worden aan een menselijke toets die de uitkomst controleert. Ook moeten inwoners altijd in beroep kunnen gaan tegen een beslissing die op basis van een algoritme wordt gemaakt. Daarnaast pleit ze – naar Amsterdams voorbeeld – voor een waarin burgers kunnen nakijken welke algoritmes een gemeente gebruikt en op welke kenmerken deze selecteren. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures