Ga naar de inhoud

“Rotterdam, volg de wet en geef ook EU-burgers toegang tot de nachtopvang”

Opinie

De gemeente Rotterdam weert EU-arbeidsmigranten uit de nachtopvang door te spreken over ‘niet-rechthebbenden’. Dat is simpelweg tegen de wet, betoogt raadslid Tim Kind.

Beeld: Joep Brouwer

Tijdens de raadsvergadering van 23 februari sprak een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad zich uit vóór het terugplaatsen van de bankjes op het Centraal Station. Dit volgde op weken van maatschappelijke verontwaardiging over de wijze waarop er in Rotterdam wordt omgegaan met dak- en thuislozen. Met als centrale vraag: of een menselijke nachtopvang breed toegankelijk zou moeten zijn voor alle Rotterdammers? 

Wat in deze discussie onbelicht blijft, is hoe de gemeente Rotterdam de term ‘niet-rechthebbenden’ in veel gevallen onrechtmatig gebruikt om EU-burgers te kunnen weren uit de nachtopvang. Met mogelijk serieuze gevolgen voor EU-burgers die geconfronteerd hun huis verliezen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam