Ga naar de inhoud

Valt er wel iets te kiezen bij de waterschapsverkiezingen?

Half maart zijn er waterschapsverkiezingen. De helft van de Nederlanders kent zijn eigen waterschap niet en nog geen kwart weet welke partij bij zijn standpunten past, zo blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Citisens. Wat valt er in Rotterdam te kiezen? Vers Beton geeft in vijf lessen een korte handleiding over de waterschappen.

Beeld: Laura Hopmans

Ooit waren er honderden waterschappen, maar na jaren van fusies zijn er daar nog maar eenentwintig van over. Dit is verreweg de meest onbekende bestuurslaag van Nederland: veel mensen realiseren zich niet eens dat waterschappen bestaan. Over hun taken is weinig discussie: waterschappen houden zich bezig met waterveiligheid en waterkwaliteit. Deze taken zijn zo vanzelfsprekend dat ze nauwelijks in het nieuws komen, alleen bij calamiteiten. 

Hoe vanzelfsprekender de taken, hoe onzichtbaarder de bestuurders. Bij een overstroming komen vooral burgemeesters of ministers op televisie, niet de waterschapsbestuurders die in maart op het stembiljet staan. Niet zo gek dat velen zich bij de aankomende verkiezingen – die op dezelfde dag worden gehouden als die voor de Provinciale Staten – afvragen op wie ze moeten stemmen. Valt er eigenlijk iets te kiezen? Vers Beton presenteert een korte handleiding: vijf lessen over de waterschapsverkiezingen.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam