Ga naar de inhoud

Valt er wel iets te kiezen bij de waterschapsverkiezingen?

Half maart zijn er waterschapsverkiezingen. De helft van de Nederlanders kent zijn eigen waterschap niet en nog geen kwart weet welke partij bij zijn standpunten past, zo blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Citisens. Wat valt er in Rotterdam te kiezen? Vers Beton geeft in vijf lessen een korte handleiding over de waterschappen.

Beeld: Laura Hopmans

Ooit waren er honderden waterschappen, maar na jaren van fusies zijn er daar nog maar eenentwintig van over. Dit is verreweg de meest onbekende bestuurslaag van Nederland: veel mensen realiseren zich niet eens dat waterschappen bestaan. Over hun taken is weinig discussie: waterschappen houden zich bezig met waterveiligheid en waterkwaliteit. Deze taken zijn zo vanzelfsprekend dat ze nauwelijks in het nieuws komen, alleen bij calamiteiten. 

Hoe vanzelfsprekender de taken, hoe onzichtbaarder de bestuurders. Bij een overstroming komen vooral burgemeesters of ministers op televisie, niet de waterschapsbestuurders die in maart op het stembiljet staan. Niet zo gek dat velen zich bij de aankomende verkiezingen – die op dezelfde dag worden gehouden als die voor de Provinciale Staten – afvragen op wie ze moeten stemmen. Valt er eigenlijk iets te kiezen? Vers Beton presenteert een korte handleiding: vijf lessen over de waterschapsverkiezingen.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam