Ga naar de inhoud

Voor één op de vijf Rotterdammers is verkiezingsinformatie nog altijd niet te volgen

Ongeveer een vijfde van de Rotterdammers is laaggeletterd. Met hen wordt nog te weinig rekening gehouden in de informatievoorziening rond de verkiezingen. Meike Schipper keek samen met ervaringsdeskundigen naar de stemhulp, partijwebsites en verkiezingsinformatie en noteert wat de problemen zijn. “Wie gaat zijn laptop volzetten met dit soort documenten? 27 pagina’s is veel te veel.

Beeld: Bo Yuan

“Wat zijn provincies? En in welke provincie ligt Rotterdam?” Zodra ik in gesprek ga met de Taalambassadeurs over de verkiezingen, vuren ze hun vragen af. We zijn bij elkaar gekomen in het kantoor van Stichting Lezen en Schrijven in de Bibliotheek Rotterdam, waar de ondersteuners van de stichting kort uitleggen hoe de verkiezingen werken. “Ik wist niet dat er vier verschillende verkiezingen zijn, die om de vier jaar plaatsvinden”, geeft Taalambassadeur Akosua Antwi toe na de uitleg. Veel laaggeletterden weten niet hoe de democratie georganiseerd is in Nederland, merkt ook Taalambassadeur en wijkraadslid Parisa Akbarzadeh Poladi. “Mensen komen naar mij toe om te zeggen dat hun huis onderhoud nodig heeft. Ik ga daar natuurlijk niet over als wijkraadslid. Het is belangrijk dat mensen weten bij wie ze wel terecht kunnen en waar ze eigenlijk voor stemmen.”  

De reclamespotjes over de verkiezingen zijn weer op tv, billboards staan verspreid door de stad, de stemhulpen zijn online en de stempas met informatiebrief ligt inmiddels op de deurmat: op allerlei manieren worden we geïnformeerd over de aankomende Provinciale Statenverkiezingen. Maar voor laaggeletterde mensen is deze informatie vaak moeilijk te begrijpen. Ongeveer een op de vijf Rotterdammers is laaggeletterd, blijkt uit cijfers van Geletterdheid in Zicht. Met hen wordt nog te weinig rekening gehouden, en ook met informatie gericht op laaggeletterden worden zij niet altijd bereikt.  

Al één reactie — discussieer mee!

 • Niet alleen laaggeletterde mensen. Ook mensen die in Nederland wonen zonder Nederlands paspoort mogen stemmen, maar nergens een vertaling van een stemwijzer of verkiezingsprogramma te vinden.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures