Ga naar de inhoud

Voor één op de vijf Rotterdammers is verkiezingsinformatie nog altijd niet te volgen

Ongeveer een vijfde van de Rotterdammers is laaggeletterd. Met hen wordt nog te weinig rekening gehouden in de informatievoorziening rond de verkiezingen. Meike Schipper keek samen met ervaringsdeskundigen naar de stemhulp, partijwebsites en verkiezingsinformatie en noteert wat de problemen zijn. “Wie gaat zijn laptop volzetten met dit soort documenten? 27 pagina’s is veel te veel.

Beeld: Bo Yuan

“Wat zijn provincies? En in welke provincie ligt Rotterdam?” Zodra ik in gesprek ga met de Taalambassadeurs over de verkiezingen, vuren ze hun vragen af. We zijn bij elkaar gekomen in het kantoor van Stichting Lezen en Schrijven in de Bibliotheek Rotterdam, waar de ondersteuners van de stichting kort uitleggen hoe de verkiezingen werken. “Ik wist niet dat er vier verschillende verkiezingen zijn, die om de vier jaar plaatsvinden”, geeft Taalambassadeur Akosua Antwi toe na de uitleg. Veel laaggeletterden weten niet hoe de democratie georganiseerd is in Nederland, merkt ook Taalambassadeur en wijkraadslid Parisa Akbarzadeh Poladi. “Mensen komen naar mij toe om te zeggen dat hun huis onderhoud nodig heeft. Ik ga daar natuurlijk niet over als wijkraadslid. Het is belangrijk dat mensen weten bij wie ze wel terecht kunnen en waar ze eigenlijk voor stemmen.”  

De reclamespotjes over de verkiezingen zijn weer op tv, billboards staan verspreid door de stad, de stemhulpen zijn online en de stempas met informatiebrief ligt inmiddels op de deurmat: op allerlei manieren worden we geïnformeerd over de aankomende Provinciale Statenverkiezingen. Maar voor laaggeletterde mensen is deze informatie vaak moeilijk te begrijpen. Ongeveer een op de vijf Rotterdammers is laaggeletterd, blijkt uit cijfers van Geletterdheid in Zicht. Met hen wordt nog te weinig rekening gehouden, en ook met informatie gericht op laaggeletterden worden zij niet altijd bereikt.  

Al één reactie — discussieer mee!

  • Niet alleen laaggeletterde mensen. Ook mensen die in Nederland wonen zonder Nederlands paspoort mogen stemmen, maar nergens een vertaling van een stemwijzer of verkiezingsprogramma te vinden.

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam