Ga naar de inhoud

Voor één op de vijf Rotterdammers is verkiezingsinformatie nog altijd niet te volgen

Ongeveer een vijfde van de Rotterdammers is laaggeletterd. Met hen wordt nog te weinig rekening gehouden in de informatievoorziening rond de verkiezingen. Meike Schipper keek samen met ervaringsdeskundigen naar de stemhulp, partijwebsites en verkiezingsinformatie en noteert wat de problemen zijn. “Wie gaat zijn laptop volzetten met dit soort documenten? 27 pagina’s is veel te veel.

Beeld: Bo Yuan

“Wat zijn provincies? En in welke provincie ligt Rotterdam?” Zodra ik in gesprek ga met de Taalambassadeurs over de verkiezingen, vuren ze hun vragen af. We zijn bij elkaar gekomen in het kantoor van Stichting Lezen en Schrijven in de Bibliotheek Rotterdam, waar de ondersteuners van de stichting kort uitleggen hoe de verkiezingen werken. “Ik wist niet dat er vier verschillende verkiezingen zijn, die om de vier jaar plaatsvinden”, geeft Taalambassadeur Akosua Antwi toe na de uitleg. Veel laaggeletterden weten niet hoe de democratie georganiseerd is in Nederland, merkt ook Taalambassadeur en wijkraadslid Parisa Akbarzadeh Poladi. “Mensen komen naar mij toe om te zeggen dat hun huis onderhoud nodig heeft. Ik ga daar natuurlijk niet over als wijkraadslid. Het is belangrijk dat mensen weten bij wie ze wel terecht kunnen en waar ze eigenlijk voor stemmen.”  

De reclamespotjes over de verkiezingen zijn weer op tv, billboards staan verspreid door de stad, de stemhulpen zijn online en de stempas met informatiebrief ligt inmiddels op de deurmat: op allerlei manieren worden we geïnformeerd over de aankomende Provinciale Statenverkiezingen. Maar voor laaggeletterde mensen is deze informatie vaak moeilijk te begrijpen. Ongeveer een op de vijf Rotterdammers is laaggeletterd, blijkt uit cijfers van Geletterdheid in Zicht. Met hen wordt nog te weinig rekening gehouden, en ook met informatie gericht op laaggeletterden worden zij niet altijd bereikt.  

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

  • Lieve Rotterdammers, kom meehelpen om wonen weer van onszelf te maken en ook betaalbaar!

    Venue: Festivalhart Schiemond
    Datum:
  • Hoe zorgen we dat wetenschap echt wérkt voor de volgende generatie kinderen en jongeren in de stad? Hierover gaan we op 8 juli in gesprek met zorgprofessionals, jongerenwerkers, beleidsmakers, onderzoekers en ervaringsdeskundigen in een stadsdialoog in Rotterdam, georganiseerd door onderzoekscollectief Healthy Start (Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft).

    Venue: Blue City
    Datum:
  • Baroeg Open Air is een jaarlijks festival dat wordt georganiseerd door poppodium Baroeg. Het festival kenmerkt zich door de brede, underground programmering en ontspannen sfeer. Op zaterdag 13 september 2025 vindt de zestiende editie van Baroeg Open Air plaats in het Zuiderpark bij Ahoy. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

    Venue: Zuiderpark
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Wij zijn op zoek naar een nieuw lid voor de RvT. We zoeken een toezichthouder met aanvullende competenties van de zittende leden, en daarom bij uitstek iemand uit de culturele sector zelf en bovendien de diversiteit van de raad vergroot. Ervaring is ondergeschikt aan de bereidheid om te leren en ontwikkelen als toezichthouder.

  • Ben jij op zoek naar een fijne werkplek waar jouw creativiteit en marketing skills ruim baan krijgen? Kun jij je strategische blik combineren met een hands-on mentaliteit? Dan is Casa Cadanza de plek voor jou!

  • Als Medewerker Hospitality ben je verantwoordelijk voor een gastvrije ontvangst van alle bezoekers. Je zorgt dat iedereen zich welkom en veilig voelt en helpt hen op weg.

  • Bekijk alle vacatures