Ga naar de inhoud

Wat hebben Rotterdammers aan de Provinciale Staten?

Analyse

De Provinciale Statenverkiezingen staan voor de deur. Wat de provincie wel en niet mag doen is niet zo duidelijk, laat staan waar de gemeente over gaat en waarover de provincie. Waar stem je precies op? Vers Beton maakt een analyse.  

Beeld: Laura Hopmans

De Provinciale Statenverkiezingen van komende week trekken veel aandacht omdat de Statenleden in mei de nieuwe Eerste Kamer kiezen. De vraag doemt op hoe het kabinet daar nog aan een meerderheid kan komen. Kan dat net als nu zowel over links als over rechts? Of is Rutte straks afhankelijk van bijvoorbeeld PvdA en GroenLinks? Deze spanning over landelijk beleid leidt af van waar deze verkiezingen óók over gaan: de provincies. Welke keuzes liggen daar voor? En hoe belangrijk zijn die voor Rotterdammers? 

De provincie heeft maar een beperkt aantal bevoegdheden en heeft voor velen een onduidelijke rol. Veel regelgeving komt uit Brussel en Den Haag en niet uit de provinciehuizen. Daar houdt men zich vooral bezig met ruimtelijke ordening, infrastructuur en milieu. Dit zijn thema’s die echter ook in de gemeente spelen. Het gevolg is simpel: voor veel Rotterdammers is niet duidelijk waar de bevoegdheden van de gemeente eindigen en die van de provincie beginnen. Op dezelfde manier weten velen niet wat er door Den Haag wordt besloten en wat door de provincie.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam