Ga naar de inhoud

Wat hebben Rotterdammers aan de Provinciale Staten?

Analyse

De Provinciale Statenverkiezingen staan voor de deur. Wat de provincie wel en niet mag doen is niet zo duidelijk, laat staan waar de gemeente over gaat en waarover de provincie. Waar stem je precies op? Vers Beton maakt een analyse.  

Beeld: Laura Hopmans

De Provinciale Statenverkiezingen van komende week trekken veel aandacht omdat de Statenleden in mei de nieuwe Eerste Kamer kiezen. De vraag doemt op hoe het kabinet daar nog aan een meerderheid kan komen. Kan dat net als nu zowel over links als over rechts? Of is Rutte straks afhankelijk van bijvoorbeeld PvdA en GroenLinks? Deze spanning over landelijk beleid leidt af van waar deze verkiezingen óók over gaan: de provincies. Welke keuzes liggen daar voor? En hoe belangrijk zijn die voor Rotterdammers? 

De provincie heeft maar een beperkt aantal bevoegdheden en heeft voor velen een onduidelijke rol. Veel regelgeving komt uit Brussel en Den Haag en niet uit de provinciehuizen. Daar houdt men zich vooral bezig met ruimtelijke ordening, infrastructuur en milieu. Dit zijn thema’s die echter ook in de gemeente spelen. Het gevolg is simpel: voor veel Rotterdammers is niet duidelijk waar de bevoegdheden van de gemeente eindigen en die van de provincie beginnen. Op dezelfde manier weten velen niet wat er door Den Haag wordt besloten en wat door de provincie.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures