Ga naar de inhoud

Architectenduo Dividual: “Transformatie van leegstaande kantoorgebieden wordt een gamechanger in de wooncrisis” 

De Nieuwe Lichting

Het jonge Rotterdamse architectenduo Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski ziet volop kansen om van leegstaande kantoren en bedrijventerreinen aantrekkelijke buurten te maken. En daarmee de woningnood te bestrijden. 

Andrea Bit & Maciej Wieczorkowski beeld: Geisje van der Linden

“Graag zouden we een verouderd kantoorgebouw transformeren tot een plek waar het prettig wonen en werken is”, antwoorden Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski stellig op mijn vraag naar hun gedroomde opdracht. Geen nieuwbouw van een theater, museum of een toren dus, maar een opgave die past bij de behoeften van de huidige tijd. Er zou wel voldoende ruimte moeten zijn om te experimenteren in die opdracht, voegen ze toe. “Want de potentie van echte vermenging van functies zoals wonen en werken staat nog in de kinderschoenen.”

De twee architecten wonen al enige tijd in Rotterdam maar leerden de stad in de jaren 2010 kennen, als jonge architecten en buitenstaanders. Bit voltooide zijn opleiding in Italië terwijl Wieczorkowski zijn Masterstudie aan de TU Delft deed. In de vrije uren naast hun werk bij Rotterdamse architectenbureaus (bijvoorbeeld gelijktijdig bij ZUS in het Schieblock) namen ze, met succes, deel aan enkele ontwerpprijsvragen. Vanuit deze samenwerkingen, waar ze soms ook andere architecten van hun generatie bij betrokken, richtten ze in 2022 een bureau op: Dividual. In de espressobar onder hun kantoor aan de Van Vollenhovenstraat spreek ik hen over hun visie, overtuigingen en haat-liefdeverhouding met Rotterdam.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures