Ga naar de inhoud

Architectenduo Dividual: “Transformatie van leegstaande kantoorgebieden wordt een gamechanger in de wooncrisis” 

De Nieuwe Lichting

Het jonge Rotterdamse architectenduo Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski ziet volop kansen om van leegstaande kantoren en bedrijventerreinen aantrekkelijke buurten te maken. En daarmee de woningnood te bestrijden. 

Andrea Bit & Maciej Wieczorkowski beeld: Geisje van der Linden

“Graag zouden we een verouderd kantoorgebouw transformeren tot een plek waar het prettig wonen en werken is”, antwoorden Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski stellig op mijn vraag naar hun gedroomde opdracht. Geen nieuwbouw van een theater, museum of een toren dus, maar een opgave die past bij de behoeften van de huidige tijd. Er zou wel voldoende ruimte moeten zijn om te experimenteren in die opdracht, voegen ze toe. “Want de potentie van echte vermenging van functies zoals wonen en werken staat nog in de kinderschoenen.”

De twee architecten wonen al enige tijd in Rotterdam maar leerden de stad in de jaren 2010 kennen, als jonge architecten en buitenstaanders. Bit voltooide zijn opleiding in Italië terwijl Wieczorkowski zijn Masterstudie aan de TU Delft deed. In de vrije uren naast hun werk bij Rotterdamse architectenbureaus (bijvoorbeeld gelijktijdig bij ZUS in het Schieblock) namen ze, met succes, deel aan enkele ontwerpprijsvragen. Vanuit deze samenwerkingen, waar ze soms ook andere architecten van hun generatie bij betrokken, richtten ze in 2022 een bureau op: Dividual. In de espressobar onder hun kantoor aan de Van Vollenhovenstraat spreek ik hen over hun visie, overtuigingen en haat-liefdeverhouding met Rotterdam.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures