Ga naar de inhoud

Architectenduo Dividual: “Transformatie van leegstaande kantoorgebieden wordt een gamechanger in de wooncrisis” 

De Nieuwe Lichting

Het jonge Rotterdamse architectenduo Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski ziet volop kansen om van leegstaande kantoren en bedrijventerreinen aantrekkelijke buurten te maken. En daarmee de woningnood te bestrijden. 

Andrea Bit & Maciej Wieczorkowski beeld: Geisje van der Linden

“Graag zouden we een verouderd kantoorgebouw transformeren tot een plek waar het prettig wonen en werken is”, antwoorden Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski stellig op mijn vraag naar hun gedroomde opdracht. Geen nieuwbouw van een theater, museum of een toren dus, maar een opgave die past bij de behoeften van de huidige tijd. Er zou wel voldoende ruimte moeten zijn om te experimenteren in die opdracht, voegen ze toe. “Want de potentie van echte vermenging van functies zoals wonen en werken staat nog in de kinderschoenen.”

De twee architecten wonen al enige tijd in Rotterdam maar leerden de stad in de jaren 2010 kennen, als jonge architecten en buitenstaanders. Bit voltooide zijn opleiding in Italië terwijl Wieczorkowski zijn Masterstudie aan de TU Delft deed. In de vrije uren naast hun werk bij Rotterdamse architectenbureaus (bijvoorbeeld gelijktijdig bij ZUS in het Schieblock) namen ze, met succes, deel aan enkele ontwerpprijsvragen. Vanuit deze samenwerkingen, waar ze soms ook andere architecten van hun generatie bij betrokken, richtten ze in 2022 een bureau op: Dividual. In de espressobar onder hun kantoor aan de Van Vollenhovenstraat spreek ik hen over hun visie, overtuigingen en haat-liefdeverhouding met Rotterdam.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam