Ga naar de inhoud

‘Boijmans Burger Beweging’ laat onze stadscollectie niet langer wegkwijnen

Talk of the Town

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: wil de gemeente eigenlijk nog wel musea in de stad?

beeld: Joep Brouwer

Met grote ogen van verwondering staarde ik als kind naar het piepkleine prematuurtje dat mijn nichtje was. Ze lag in een soort vivarium – een ingenieus glazen apparaat, waarin de temperatuur en de luchtvochtigheid werden geregeld omdat het te vroeg geboren kind nog niet in staat was haar eigen lichaamstemperatuur op peil te houden. In twee uitsparingen zaten rubberen handschoenen geklemd waarmee de verpleegster mijn kersverse nichtje kon behandelen zonder gevaar voor infecties. “Dit is nou een couveuse”, zei mijn moeder, “een soort broedmachine die de baby in leven houdt, anders was ze doodgegaan”. Ik vond het een magisch ding dat aan toverij grensde.

De couveuse was een knap staaltje van medische vooruitgang, ontwikkeld in de tweede helft van de negentiende eeuw door innovatieve artsen als Etienne Tarnier, Alexandre Lion en de legendarische Parijse vroedvrouw ‘Madame Henry’, wier voornaam nooit werd opgetekend door geschiedschrijvers van de medische wetenschap. Ruim zeven procent van de in Nederland geboren baby’s komt te vroeg op de wereld en dankt het leven aan deze prachtige uitvinding.

Helaas hoorde ik Ina Klaassen, algemeen directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, verklaren dat het nieuwe museum ‘geen couveuse’ mag worden. Tijdens de laatste Rotterdam Late Night in Worm op 6 april 2023, sprak gastheer Ernest van der Kwast met de directeur over de huidige harlekinade rondom de verbouwing van het museum. 

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam