Ga naar de inhoud

‘Boijmans Burger Beweging’ laat onze stadscollectie niet langer wegkwijnen

Talk of the Town

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: wil de gemeente eigenlijk nog wel musea in de stad?

beeld: Joep Brouwer

Met grote ogen van verwondering staarde ik als kind naar het piepkleine prematuurtje dat mijn nichtje was. Ze lag in een soort vivarium – een ingenieus glazen apparaat, waarin de temperatuur en de luchtvochtigheid werden geregeld omdat het te vroeg geboren kind nog niet in staat was haar eigen lichaamstemperatuur op peil te houden. In twee uitsparingen zaten rubberen handschoenen geklemd waarmee de verpleegster mijn kersverse nichtje kon behandelen zonder gevaar voor infecties. “Dit is nou een couveuse”, zei mijn moeder, “een soort broedmachine die de baby in leven houdt, anders was ze doodgegaan”. Ik vond het een magisch ding dat aan toverij grensde.

De couveuse was een knap staaltje van medische vooruitgang, ontwikkeld in de tweede helft van de negentiende eeuw door innovatieve artsen als Etienne Tarnier, Alexandre Lion en de legendarische Parijse vroedvrouw ‘Madame Henry’, wier voornaam nooit werd opgetekend door geschiedschrijvers van de medische wetenschap. Ruim zeven procent van de in Nederland geboren baby’s komt te vroeg op de wereld en dankt het leven aan deze prachtige uitvinding.

Helaas hoorde ik Ina Klaassen, algemeen directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, verklaren dat het nieuwe museum ‘geen couveuse’ mag worden. Tijdens de laatste Rotterdam Late Night in Worm op 6 april 2023, sprak gastheer Ernest van der Kwast met de directeur over de huidige harlekinade rondom de verbouwing van het museum. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam