Opinie
Maar liefst een derde van de inwoners van Rotterdam-Zuid zou ‘licht verstandelijk beperkt’ zijn, zo beweerde Marco Pastors onlangs. Dat is niet per se stigmatiserend, legt wijkteam-manager Frederique Veldman uit. “Het is goed dat er eindelijk aandacht voor deze groep is.”
“Ik moest een LVB-test doen. Ik moest wat eenvoudige sommetjes maken en een klok tekenen”, vertelde mijn achttienjarige zoon toen hij terugkwam van een onderzoek in het kader van Generation-R, het langlopende onderzoek naar Rotterdamse kinderen en hun ouders die aan het begin van deze eeuw geboren zijn. En inderdaad, toen ik voor mijn bijdrage aan het onderzoek werd opgeroepen kreeg ook ik een zogenaamde SCIL-test voorgelegd, waarmee je snel kan kijken of er mogelijk sprake is van een licht verstandelijke beperking (LVB).
Al 3 reacties — discussieer mee!
Ten eerste denk ik dat het zeker goed is als er meer aandacht voor en begeleiding van mensen met LVB komt, maar ik vraag me af of het wel helemaal klopt, die 30% LVB’ers op Zuid. Mensen met een verstandelijke beperking hebben ongetwijfeld meestal een laag inkomen, maar andersom geldt natuurlijk niet. En ja, stress zorgt voor een lager IQ, maar ben je dan gelijk LVB? Bovendien schijnen IQ-tests een ‘bias’ te hebben voor mensen met een westerse achtergrond en hen die Nederlandstalig opgegroeid zijn. Dus in hoeverre kloppen de uitslagen?
Los van de vraag naar het percentage; de constatering dat er veel mensen op Zuid LVB zijn is het punt niet.
Echter:
1. Pastors woont al 25 jaar op Zuid waarvan 11 jaar als directeur van een programma dat gericht is op de kwaliteit van leven van de bewoners.. Heeft hij al die tijd onder een steen geleefd?
2. Het wordt gebruikt als één van de excuses voor het falen van het NPRZ beleid, dat ik hier beschreven heb. http://www.pedeng.nl/rdom
Ik vind de aannames in dit artikel slecht onderbouwd. Het artikel wil aandacht voor de problemen van mensen die niet mee kunnen komen door een gebrek aan intelligentie en zelfredzaamheid, maar draagt door gebrek aan nuancering bij aan stigmatisering van mensen op Zuid en aan een cultuur van lage verwachtingen. Onze kinderen verdienen meer.