Ga naar de inhoud

“Goed dat er eindelijk aandacht is voor mensen met een licht verstandelijke beperking op Zuid”

Opinie

Maar liefst een derde van de inwoners van Rotterdam-Zuid zou ‘licht verstandelijk beperkt’ zijn, zo beweerde Marco Pastors onlangs. Dat is niet per se stigmatiserend, legt wijkteam-manager Frederique Veldman uit. “Het is goed dat er eindelijk aandacht voor deze groep is.”

Demonstreren in Rotterdam

“Ik moest een LVB-test doen. Ik moest wat eenvoudige sommetjes maken en een klok tekenen”, vertelde mijn achttienjarige zoon toen hij terugkwam van een onderzoek in het kader van Generation-R, het langlopende onderzoek naar Rotterdamse kinderen en hun ouders die aan het begin van deze eeuw geboren zijn. En inderdaad, toen ik voor mijn bijdrage aan het onderzoek werd opgeroepen kreeg ook ik een zogenaamde SCIL-test voorgelegd, waarmee je snel kan kijken of er mogelijk sprake is van een licht verstandelijke beperking (LVB).

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Het is een illusie dat stedelijke experimenten leiden tot meer inclusiviteit”

    • Stedelijke ontwikkeling en architectuur

    De gemeente Rotterdam experimenteert er op los, ze noemt zichzelf zelfs ‘stadslab’. Maar wat betekent dat precies – een stad als laboratorium? Onderzoeker Sabrina Rahmawan-Huizenga promoveerde erop aan de Erasmus Universiteit: “Je kan experimenten zien als sociaal beleid met de minst mogelijke middelen.”

  • Ben ik tijdelijk ontheemd of mag ik hier blijven? Oekraïners weten niet waar ze aan toe zijn

    • Samenleving en zorg

    Ving Rotterdam eerder en masse Oekraïense vluchtelingen op en boden ook inwoners kleding, slaapzakken en zelfs hun huis aan; na duizend dagen oorlog is het sentiment gekanteld. De opvang wordt afgebouwd en Oekraïners moeten er straks aan meebetalen. Steeds meer vallen in een gat tussen tijdelijk ontheemd en definitief asiel. Wat betekent dit voor hun dagelijks leven?

  • “Ik wil betrokken mensen die bouwen aan het team” – maar vind die maar eens met een hardnekkig lerarentekort

    • Samenleving en zorg

    Klassen naar huis sturen, leerlingen verdelen, externe inhuur en groepen samenvoegen: allemaal lapmiddelen voor het nijpende lerarentekort. Sommige basisscholen zetten kunstvakdocenten in, maar velen vinden ook dit een schijnoplossing: “Ik wil geen mensen die de lestijd vullen. Onze school zoekt leerkrachten die goede instructies kunnen geven in taal en rekenen.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam