Ga naar de inhoud

“Goed dat er eindelijk aandacht is voor mensen met een licht verstandelijke beperking op Zuid”

Opinie

Maar liefst een derde van de inwoners van Rotterdam-Zuid zou ‘licht verstandelijk beperkt’ zijn, zo beweerde Marco Pastors onlangs. Dat is niet per se stigmatiserend, legt wijkteam-manager Frederique Veldman uit. “Het is goed dat er eindelijk aandacht voor deze groep is.”

“Ik moest een LVB-test doen. Ik moest wat eenvoudige sommetjes maken en een klok tekenen”, vertelde mijn achttienjarige zoon toen hij terugkwam van een onderzoek in het kader van Generation-R, het langlopende onderzoek naar Rotterdamse kinderen en hun ouders die aan het begin van deze eeuw geboren zijn. En inderdaad, toen ik voor mijn bijdrage aan het onderzoek werd opgeroepen kreeg ook ik een zogenaamde SCIL-test voorgelegd, waarmee je snel kan kijken of er mogelijk sprake is van een licht verstandelijke beperking (LVB).

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Ten eerste denk ik dat het zeker goed is als er meer aandacht voor en begeleiding van mensen met LVB komt, maar ik vraag me af of het wel helemaal klopt, die 30% LVB’ers op Zuid. Mensen met een verstandelijke beperking hebben ongetwijfeld meestal een laag inkomen, maar andersom geldt natuurlijk niet. En ja, stress zorgt voor een lager IQ, maar ben je dan gelijk LVB? Bovendien schijnen IQ-tests een ‘bias’ te hebben voor mensen met een westerse achtergrond en hen die Nederlandstalig opgegroeid zijn. Dus in hoeverre kloppen de uitslagen?

 • Los van de vraag naar het percentage; de constatering dat er veel mensen op Zuid LVB zijn is het punt niet.

  Echter:
  1. Pastors woont al 25 jaar op Zuid waarvan 11 jaar als directeur van een programma dat gericht is op de kwaliteit van leven van de bewoners.. Heeft hij al die tijd onder een steen geleefd?
  2. Het wordt gebruikt als één van de excuses voor het falen van het NPRZ beleid, dat ik hier beschreven heb. http://www.pedeng.nl/rdom

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures