Ga naar de inhoud

“Goed dat er eindelijk aandacht is voor mensen met een licht verstandelijke beperking op Zuid”

Opinie

Maar liefst een derde van de inwoners van Rotterdam-Zuid zou ‘licht verstandelijk beperkt’ zijn, zo beweerde Marco Pastors onlangs. Dat is niet per se stigmatiserend, legt wijkteam-manager Frederique Veldman uit. “Het is goed dat er eindelijk aandacht voor deze groep is.”

“Ik moest een LVB-test doen. Ik moest wat eenvoudige sommetjes maken en een klok tekenen”, vertelde mijn achttienjarige zoon toen hij terugkwam van een onderzoek in het kader van Generation-R, het langlopende onderzoek naar Rotterdamse kinderen en hun ouders die aan het begin van deze eeuw geboren zijn. En inderdaad, toen ik voor mijn bijdrage aan het onderzoek werd opgeroepen kreeg ook ik een zogenaamde SCIL-test voorgelegd, waarmee je snel kan kijken of er mogelijk sprake is van een licht verstandelijke beperking (LVB).

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Ten eerste denk ik dat het zeker goed is als er meer aandacht voor en begeleiding van mensen met LVB komt, maar ik vraag me af of het wel helemaal klopt, die 30% LVB’ers op Zuid. Mensen met een verstandelijke beperking hebben ongetwijfeld meestal een laag inkomen, maar andersom geldt natuurlijk niet. En ja, stress zorgt voor een lager IQ, maar ben je dan gelijk LVB? Bovendien schijnen IQ-tests een ‘bias’ te hebben voor mensen met een westerse achtergrond en hen die Nederlandstalig opgegroeid zijn. Dus in hoeverre kloppen de uitslagen?

 • Los van de vraag naar het percentage; de constatering dat er veel mensen op Zuid LVB zijn is het punt niet.

  Echter:
  1. Pastors woont al 25 jaar op Zuid waarvan 11 jaar als directeur van een programma dat gericht is op de kwaliteit van leven van de bewoners.. Heeft hij al die tijd onder een steen geleefd?
  2. Het wordt gebruikt als één van de excuses voor het falen van het NPRZ beleid, dat ik hier beschreven heb. http://www.pedeng.nl/rdom

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam