Ga naar de inhoud

Het vergeten verhaal van Leen Sanders: joods bokser, kampioen van Auschwitz en levensredder — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Interview

Volgens schrijver Erik Brouwer wordt het tijd om van Leen Sanders (1908-1992) opnieuw een Rotterdamse held te maken. De joodse bokser is een bekendheid in de jaren dertig, verliest zijn huis tijdens het bombardement en zijn vrouw en twee zoons in Auschwitz. Hij overleeft zelf het kamp door het boksen en redt daarbij, met gevaar voor eigen leven, het leven van minstens tientallen medegevangenen.

beeld: Frank Hanswijk

“Voor sommige mensen is ten onrechte geen standbeeld opgericht”, schrijft verzetsstrijder Bill Minco vlak na het overlijden van Sanders. Daar kan Erik Brouwer, auteur van het nieuwe boek ‘Leen Sanders‘ dat in april verschijnt, zich in vinden. “Ik kwam hem op het spoor toen ik jaren geleden een boksartikel maakte voor een sportmagazine. In een archief stuitte ik op Louis van Sinderen, met een groepje boksers pikte hij in het Kralingse Bos pamfletten op die de Engelsen dropten. Bij die verzetsploeg zat ook ene Leen Sanders, een joodse bokser. Die had direct mijn interesse, want dat zie je niet vaak. Ik ontdekte dat hij Auschwitz heeft overleefd en de levens van medegevangenen redde. Dat verhaal is mij altijd bijgebleven”, vertelt Brouwer als ik hem tref voor het stadhuis. De Engelse rechten van zijn boek zijn al voor publicatie verkocht.

Vanaf het stadhuis wandelen we door de wijk waar de bokser werd geboren: de beruchte Zandstraatbuurt. Een schimmig gebied vol kroegen, bordelen, criminelen, danssalons en prostituees. Alhoewel de verpauperde buurt in 1912 tegen de vlakte gaat om plaats te maken voor onder meer het huidige stadhuis, wekt Brouwer deze opwindende buurt weer tot leven. “Ik ben helemaal in dat vooroorlogse Rotterdam gedoken. Via foto’s en krantenartikelen kwam ik uit bij mensen als Rie Brusse, een journalist die verhalen en portretjes schreef over de getto zoals het genoemd werd. Het is een krottenbuurt waar de armste Rotterdammers woonden, gemengd met pooiers en hun ‘meissies’, alcoholisten, vechtersbazen en daartussenin een joodse gemeenschap. Die Brusse hing daar rond met artiesten als schilder Kees van Dongen en dichter Koos Speenhoff. Tuschinski had hier nog zijn eerste bioscoop. Alle kunstenaars kwamen naar de Zandstraat, daar gebeurde het.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Figurant in de zittingszaal – waarom je recht halen na partnergeweld niet vanzelfsprekend is

    • Veiligheid

    Een tiende van alle landelijke meldingen van partnergeweld komt uit de regio Rijnmond. Slechts een klein deel van de plegers verschijnt uiteindelijk voor de rechter. Op papier hebben slachtoffers van partnergeweld rechten; in de praktijk eisen ze die niet altijd op. De afhankelijkheid van hun (ex-)partner zit ze in de weg.

  • De Ticketbank: gratis entreekaartjes voor mensen die in armoede leven

    • Samenleving en zorg

    In een eroderend kunst- en cultuurlandschap met een almaar breder wordende kloof tussen arm en rijk, ontkom je niet aan de indruk dat sportieve, kunstzinnige en culturele uitstapjes steeds elitairder worden. Toch ontspruit er soms een initiatief dat hoopvol stemt. Zoals de Ticketbank, die mensen die met armoede worstelen gratis toegangskaarten voor evenementen aanbiedt. Vers Beton interviewde oprichter Menoush Ibrahim.

  • Shantie Singh: “Voor excuses is geen komma nodig, maar een punt”

    • Samenleving en zorg

    Het boek Na de komma gaat over de geschiedenis van de Hindoestaanse contractarbeid. Daar is maar weinig over bekend, ook omdat de koloniale autoriteiten haar gedeeltelijk uitwisten. Schrijver Shantie Singh was geraakt door wat het onderzoeken en optekenen van deze geschiedenis met haar ouders deed. “Ze voelden zich gezien.”

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Comedy Club Haug heeft een van de grootste sterren uit de
    Amerikaanse comedy weten te strikken. Op 20 oktober maakt
    stand-up comedian Sam Jay, bekend van haar HBO-special Salute
    Me or Shoot Me, die werd bekroond met een NAACP Award, haar
    debuut voor het Rotterdamse publiek.

    Venue: Comedy Club Haug (corner room)
    Datum:
  • The Independent School for the City organises a seminar of 3 afternoon sessions about the rebuilding of destroyed cities, taking place on Friday 15, 22 & 29 November 2024.

    Venue: Independent School for the City
    Datum:
  • A one-week studio exploring strategies for radically greening our cities by creating a micro forest, led by Peter Veenstra of LOLA Landscape Architects and Ronald Buiting, taking place from 21 – 25 October 2024.

    Venue: Independent School for the City
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Theater Walhalla is op zoek naar een hands-on administrateur, die in staat is een nauwkeurige en inzichtelijke boekhouding te voeren. We zijn op zoek naar iemand die nauwgezet te werk gaat, met oog voor de dynamiek van het bedrijf.

  • Is jouw laatst behaalde diploma op mbo 3 of 4 niveau en zoek jij een carrière in de culturele sector? Wil je bijdragen aan kunst- en cultuureducatie programma’s die de behoeften van jongeren centraal stellen?

  • Theater Rotterdam zoekt een artistiek coördinator nieuwe makers die zich in wil zetten voor de toekomst van de podiumkunsten en wil bijdragen aan een meer inclusieve en meerstemmige sector. Die voorbij het gekende blijft kijken en de nieuwste generatie makers kan ondersteunen en uitdagen.

  • Bekijk alle vacatures