Ga naar de inhoud

Het vergeten verhaal van Leen Sanders: joods bokser, kampioen van Auschwitz en levensredder — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Interview

Volgens schrijver Erik Brouwer wordt het tijd om van Leen Sanders (1908-1992) opnieuw een Rotterdamse held te maken. De joodse bokser is een bekendheid in de jaren dertig, verliest zijn huis tijdens het bombardement en zijn vrouw en twee zoons in Auschwitz. Hij overleeft zelf het kamp door het boksen en redt daarbij, met gevaar voor eigen leven, het leven van minstens tientallen medegevangenen.

beeld: Frank Hanswijk

“Voor sommige mensen is ten onrechte geen standbeeld opgericht”, schrijft verzetsstrijder Bill Minco vlak na het overlijden van Sanders. Daar kan Erik Brouwer, auteur van het nieuwe boek ‘Leen Sanders‘ dat in april verschijnt, zich in vinden. “Ik kwam hem op het spoor toen ik jaren geleden een boksartikel maakte voor een sportmagazine. In een archief stuitte ik op Louis van Sinderen, met een groepje boksers pikte hij in het Kralingse Bos pamfletten op die de Engelsen dropten. Bij die verzetsploeg zat ook ene Leen Sanders, een joodse bokser. Die had direct mijn interesse, want dat zie je niet vaak. Ik ontdekte dat hij Auschwitz heeft overleefd en de levens van medegevangenen redde. Dat verhaal is mij altijd bijgebleven”, vertelt Brouwer als ik hem tref voor het stadhuis. De Engelse rechten van zijn boek zijn al voor publicatie verkocht.

Vanaf het stadhuis wandelen we door de wijk waar de bokser werd geboren: de beruchte Zandstraatbuurt. Een schimmig gebied vol kroegen, bordelen, criminelen, danssalons en prostituees. Alhoewel de verpauperde buurt in 1912 tegen de vlakte gaat om plaats te maken voor onder meer het huidige stadhuis, wekt Brouwer deze opwindende buurt weer tot leven. “Ik ben helemaal in dat vooroorlogse Rotterdam gedoken. Via foto’s en krantenartikelen kwam ik uit bij mensen als Rie Brusse, een journalist die verhalen en portretjes schreef over de getto zoals het genoemd werd. Het is een krottenbuurt waar de armste Rotterdammers woonden, gemengd met pooiers en hun ‘meissies’, alcoholisten, vechtersbazen en daartussenin een joodse gemeenschap. Die Brusse hing daar rond met artiesten als schilder Kees van Dongen en dichter Koos Speenhoff. Tuschinski had hier nog zijn eerste bioscoop. Alle kunstenaars kwamen naar de Zandstraat, daar gebeurde het.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures