Ga naar de inhoud

Het vergeten verhaal van Leen Sanders: joods bokser, kampioen van Auschwitz en levensredder — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Interview

Volgens schrijver Erik Brouwer wordt het tijd om van Leen Sanders (1908-1992) opnieuw een Rotterdamse held te maken. De joodse bokser is een bekendheid in de jaren dertig, verliest zijn huis tijdens het bombardement en zijn vrouw en twee zoons in Auschwitz. Hij overleeft zelf het kamp door het boksen en redt daarbij, met gevaar voor eigen leven, het leven van minstens tientallen medegevangenen.

beeld: Frank Hanswijk

“Voor sommige mensen is ten onrechte geen standbeeld opgericht”, schrijft verzetsstrijder Bill Minco vlak na het overlijden van Sanders. Daar kan Erik Brouwer, auteur van het nieuwe boek ‘Leen Sanders‘ dat in april verschijnt, zich in vinden. “Ik kwam hem op het spoor toen ik jaren geleden een boksartikel maakte voor een sportmagazine. In een archief stuitte ik op Louis van Sinderen, met een groepje boksers pikte hij in het Kralingse Bos pamfletten op die de Engelsen dropten. Bij die verzetsploeg zat ook ene Leen Sanders, een joodse bokser. Die had direct mijn interesse, want dat zie je niet vaak. Ik ontdekte dat hij Auschwitz heeft overleefd en de levens van medegevangenen redde. Dat verhaal is mij altijd bijgebleven”, vertelt Brouwer als ik hem tref voor het stadhuis. De Engelse rechten van zijn boek zijn al voor publicatie verkocht.

Vanaf het stadhuis wandelen we door de wijk waar de bokser werd geboren: de beruchte Zandstraatbuurt. Een schimmig gebied vol kroegen, bordelen, criminelen, danssalons en prostituees. Alhoewel de verpauperde buurt in 1912 tegen de vlakte gaat om plaats te maken voor onder meer het huidige stadhuis, wekt Brouwer deze opwindende buurt weer tot leven. “Ik ben helemaal in dat vooroorlogse Rotterdam gedoken. Via foto’s en krantenartikelen kwam ik uit bij mensen als Rie Brusse, een journalist die verhalen en portretjes schreef over de getto zoals het genoemd werd. Het is een krottenbuurt waar de armste Rotterdammers woonden, gemengd met pooiers en hun ‘meissies’, alcoholisten, vechtersbazen en daartussenin een joodse gemeenschap. Die Brusse hing daar rond met artiesten als schilder Kees van Dongen en dichter Koos Speenhoff. Tuschinski had hier nog zijn eerste bioscoop. Alle kunstenaars kwamen naar de Zandstraat, daar gebeurde het.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam