Ga naar de inhoud

‘Oplossing voor de wooncrisis’, maar coöperatief wonen in Rotterdam strandt keer op keer — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Een wooncoöperatie is een betaalbaar alternatief voor huren of kopen en potentieel interessant om de wooncrisis tegen te gaan. Maar de vijf proefprojecten waarin de gemeente Rotterdam dit met initiatiefnemers zou gaan waarmaken, zijn stuk voor stuk gestrand.

Zoutziederstraat beeld: Frank Hanswijk

Begin 2020 publiceerde de gemeente Rotterdam het Actieplan Coöperatieve Woonvormen. Daarin staat dat zij initiatiefnemers zo goed mogelijk gaat helpen om wooncoöperaties van de grond te krijgen. Zo kwam er één aanspreekpunt, een gemeentelijk expertteam. In maart 2020 werd bovendien een motie aangenomen om ‘een pilot te doen voor de verkoop van vijf gemeentelijke panden’ (alleen VVD en PVV stemden tegen).

Toenmalig wethouder Kurvers stelde een lijst op met acht panden die eventueel met een voorrangspositie aan wooncoöperaties verkocht zouden worden. Welke daarvan de vijf pilots zijn geworden, wordt niet duidelijk uit openbare documentatie. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het Rotterdams Woongenootschap en het Odeon-pand waar Vers Beton eerder over schreef onder de pilots vielen, ook al maakten die geen aanspraak op gemeentelijk vastgoed. Drie andere projecten zouden wel een pand van de gemeente kopen: de Putsebocht, de Burgemeester Roosstraat en de Zoutziederstraat. Inmiddels zijn alle pilots gestrand. Geen van de initiatieven is voorbij de aankoopfase met de afdeling Vastgoed van de gemeente gekomen. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Deze Keulse wijk was vroeger een luchthaven – wat kan Rotterdam daarvan leren?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Rotterdam is niet de enige stad waar een felle discussie woedt over het bestaansrecht van de luchthaven. In Keulen bouwden ze hun vliegveld om. Daar wordt nu gewerkt, gewoond, gegeten en gedronken. Dat is niet alleen de verdienste van de stad zelf. Wat hebben de bank, Ikea en Schumacher’s Formule 1-wagens hiermee te maken? En wat kan Rotterdam ervan leren?

  • “Er zat een slapende cultheld in hem” – architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout over Carel Weeber

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Historicus Wouter Vanstiphout schreef een biografie over architect Carel Weeber, die 2 februari overleed. Hij ontdekte talloze kwaliteiten in zijn woongebouwen, zoals de Peperklip en Pompenburg. Het zijn “gebouwen die men nu niet meer maakt”, en die we daarom moeten koesteren.

  • Met de renovatie van de Ungerpleinflat schieten de meeste Rotterdammers niks op

    • Architectuurkritiek

    Rond de jaarwisseling kwamen er weer 49 woningen bij in Rotterdam: hoera! Elk nieuw woongebouw haalt immers beetje bij beetje de druk van de woningmarkt. Als het aanbod tenminste ook aansluit op de vraag. Hoe zit dat bij deze 49 woningen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Slavist, journalist en schrijver Eva Cukier houdt een lezing over haar nieuwe boek Ruzland – Land in oorlog met zichzelf en met de wereld.

    Venue: Donner Theater
    Datum:
  • Tijd en Hoop

    • Evenement

    Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen gaat samen met de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Turkse ud speler Mehmet Polat op zoek naar hoopvolle klanken en woorden.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van Deficit: How Feminist Economics Can Change Our World verwelkomen wij de prominente Deense schrijfster Emma Holten bij De Dépendance.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam