Ga naar de inhoud

‘Oplossing voor de wooncrisis’, maar coöperatief wonen in Rotterdam strandt keer op keer — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Een wooncoöperatie is een betaalbaar alternatief voor huren of kopen en potentieel interessant om de wooncrisis tegen te gaan. Maar de vijf proefprojecten waarin de gemeente Rotterdam dit met initiatiefnemers zou gaan waarmaken, zijn stuk voor stuk gestrand.

Zoutziederstraat beeld: Frank Hanswijk

Begin 2020 publiceerde de gemeente Rotterdam het Actieplan Coöperatieve Woonvormen. Daarin staat dat zij initiatiefnemers zo goed mogelijk gaat helpen om wooncoöperaties van de grond te krijgen. Zo kwam er één aanspreekpunt, een gemeentelijk expertteam. In maart 2020 werd bovendien een motie aangenomen om ‘een pilot te doen voor de verkoop van vijf gemeentelijke panden’ (alleen VVD en PVV stemden tegen).

Toenmalig wethouder Kurvers stelde een lijst op met acht panden die eventueel met een voorrangspositie aan wooncoöperaties verkocht zouden worden. Welke daarvan de vijf pilots zijn geworden, wordt niet duidelijk uit openbare documentatie. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het Rotterdams Woongenootschap en het Odeon-pand waar Vers Beton eerder over schreef onder de pilots vielen, ook al maakten die geen aanspraak op gemeentelijk vastgoed. Drie andere projecten zouden wel een pand van de gemeente kopen: de Putsebocht, de Burgemeester Roosstraat en de Zoutziederstraat. Inmiddels zijn alle pilots gestrand. Geen van de initiatieven is voorbij de aankoopfase met de afdeling Vastgoed van de gemeente gekomen. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Sociale woningbouw in de Tweebosbuurt: hoe ‘sociaal’ is de Roseknoop?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Eindelijk, na alle luxe woontorens weer sociale woningbouw! De Roseknoop is een groot gebouw aan de rand van de Afrikaanderwijk waar ook oud-bewoners van de Tweebosbuurt wonen. Een zorgvuldig ontworpen project, maar past het wel bij de huidige woonbehoefte? Wat vinden bewoners zelf? En wat is ‘sociaal’?

 • Het Grondstoffenstation op het Afrikaanderplein is zoveel meer dan een afvalinzamelingsgebouw

  • Architectuurkritiek

  Het Grondstoffenstation op het Afrikaanderplein is genomineerd voor de Rotterdam Architectuurprijs. Reden voor Teun van den Ende om zich in de reuring van de Afrikaandermarkt te begeven. Daar trof hij een familiale microkosmos waarin de medewerkers van het Grondstoffenstation een vertrouwd gezicht vormen voor de bewoners. En kreeg hij na vijf minuten al een tasje roti in de handen geduwd.

 • Middelmaat aan de Maas

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Hoe eentonig en onbetaalbaar moet Rotterdam worden voordat ze het kind met het badwater weggooit? Om de stad te behoeden voor ongeïnspireerde middelmatigheid moeten we nieuwe technieken voor stadsontwikkeling omarmen, stelt Tim Peeters in dit essay.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Ervaar de Rotterdamse architectuur van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Tijdens de derde editie van de Dag én Nacht van de Architectuur zijn er verschillende activiteiten op ruim 30 locaties in de stad. Architecten, gidsen, bewoners en kunstenaars laten je op zaterdag 15 juni de stad zien vanuit frisse en vernieuwende perspectieven met tours, workshops, muziek, film en optredens.

  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam