Een wooncoöperatie is een betaalbaar alternatief voor huren of kopen en potentieel interessant om de wooncrisis tegen te gaan. Maar de vijf proefprojecten waarin de gemeente Rotterdam dit met initiatiefnemers zou gaan waarmaken, zijn stuk voor stuk gestrand.
Begin 2020 publiceerde de gemeente Rotterdam het Actieplan Coöperatieve Woonvormen. Daarin staat dat zij initiatiefnemers zo goed mogelijk gaat helpen om wooncoöperaties van de grond te krijgen. Zo kwam er één aanspreekpunt, een gemeentelijk expertteam. In maart 2020 werd bovendien een motie aangenomen om ‘een pilot te doen voor de verkoop van vijf gemeentelijke panden’ (alleen VVD en PVV stemden tegen).
Toenmalig wethouder Kurvers stelde een lijst op met acht panden die eventueel met een voorrangspositie aan wooncoöperaties verkocht zouden worden. Welke daarvan de vijf pilots zijn geworden, wordt niet duidelijk uit openbare documentatie. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het Rotterdams Woongenootschap en het Odeon-pand waar Vers Beton eerder over schreef onder de pilots vielen, ook al maakten die geen aanspraak op gemeentelijk vastgoed. Drie andere projecten zouden wel een pand van de gemeente kopen: de Putsebocht, de Burgemeester Roosstraat en de Zoutziederstraat. Inmiddels zijn alle pilots gestrand. Geen van de initiatieven is voorbij de aankoopfase met de afdeling Vastgoed van de gemeente gekomen.
Al 3 reacties — discussieer mee!
Dank voor dit (weliswaar triest stemmende) stuk. Redactie, vergeten jullie het niet door te plaatsen op Mastodon?
Hoi Reinout, we zijn inderdaad even wat laks geweest tav Mastodon, maar het staat nu weer op het vizier!
Bij het stadsgesprek is ook aangekaart dat niet alleen de afdeling Vastgoed een niet te nemen hobbel is. De Huisvestingsverordening maakt betaalbare, collectieve woonvormen ook onmogelijk, zoals wij met ons plan voor een wooncoöperatie hebben ervaren. Volgens het expertteam wooncoöperaties van de gemeente was de enige oplossing opsplitsen van het pand middels woningvorming, omdat een extra keuken in onze woongroep niet is toegestaan. Ons plan is vastgelopen in de regelgeving van Bouwbesluit en Erfgoedverordening. Zolang de gemeente weigert om in de regelgeving rekening te houden met de wooncoöperatie als erkende juridische entiteit, zullen initiatieven voor collectieve woonvormen blijven stranden.