Ga naar de inhoud

‘Oplossing voor de wooncrisis’, maar coöperatief wonen in Rotterdam strandt keer op keer — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Een wooncoöperatie is een betaalbaar alternatief voor huren of kopen en potentieel interessant om de wooncrisis tegen te gaan. Maar de vijf proefprojecten waarin de gemeente Rotterdam dit met initiatiefnemers zou gaan waarmaken, zijn stuk voor stuk gestrand.

Zoutziederstraat beeld: Frank Hanswijk

Begin 2020 publiceerde de gemeente Rotterdam het Actieplan Coöperatieve Woonvormen. Daarin staat dat zij initiatiefnemers zo goed mogelijk gaat helpen om wooncoöperaties van de grond te krijgen. Zo kwam er één aanspreekpunt, een gemeentelijk expertteam. In maart 2020 werd bovendien een motie aangenomen om ‘een pilot te doen voor de verkoop van vijf gemeentelijke panden’ (alleen VVD en PVV stemden tegen).

Toenmalig wethouder Kurvers stelde een lijst op met acht panden die eventueel met een voorrangspositie aan wooncoöperaties verkocht zouden worden. Welke daarvan de vijf pilots zijn geworden, wordt niet duidelijk uit openbare documentatie. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het Rotterdams Woongenootschap en het Odeon-pand waar Vers Beton eerder over schreef onder de pilots vielen, ook al maakten die geen aanspraak op gemeentelijk vastgoed. Drie andere projecten zouden wel een pand van de gemeente kopen: de Putsebocht, de Burgemeester Roosstraat en de Zoutziederstraat. Inmiddels zijn alle pilots gestrand. Geen van de initiatieven is voorbij de aankoopfase met de afdeling Vastgoed van de gemeente gekomen. 

Al 3 reacties — discussieer mee!

  • Bij het stadsgesprek is ook aangekaart dat niet alleen de afdeling Vastgoed een niet te nemen hobbel is. De Huisvestingsverordening maakt betaalbare, collectieve woonvormen ook onmogelijk, zoals wij met ons plan voor een wooncoöperatie hebben ervaren. Volgens het expertteam wooncoöperaties van de gemeente was de enige oplossing opsplitsen van het pand middels woningvorming, omdat een extra keuken in onze woongroep niet is toegestaan. Ons plan is vastgelopen in de regelgeving van Bouwbesluit en Erfgoedverordening. Zolang de gemeente weigert om in de regelgeving rekening te houden met de wooncoöperatie als erkende juridische entiteit, zullen initiatieven voor collectieve woonvormen blijven stranden.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

  • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

  • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

    • Architectuurkritiek

    Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

    Venue: Independent School for the City
    Datum:
  • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

    Venue: Kunstinstituut Melly
    Datum:
  • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

    Venue: De leeszaal
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

  • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

  • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

    Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

  • Bekijk alle vacatures