Ga naar de inhoud

Unieke uitspraak: gemeente Rotterdam moet hulphond voor PTSS financieren — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In de langlopende zaak om een psychische hulphond, heeft de Rechtbank Rotterdam een zeldzame uitspraak gedaan. De rechter oordeelde dat de gemeente de opleiding van een assistentiehond voor Miryam Mejhed moet vergoeden. “Geen vertrouwen dat het college de gebreken zal herstellen.”

De spanning is om te snijden in de rechtszaal op 14 februari. De Rotterdamse Miryam Mejhed zit vooraan, naast haar advocaat Renske Imkamp en haar begeleider van zorginstelling Pameijer. Haar moeder en andere belangstellenden zitten achterin het zaaltje. Aan de overkant: vier vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam, van de Wmo- en juridische afdeling. 

Het is niet de eerste keer dat we hier zitten, opent de rechter. “Deze zaak loopt al bijna vijf jaar”. Miryams eerste aanvraag voor een hulphond werd in 2018 afgewezen. Ze heeft Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) door een jeugdtrauma, en kampt met depressie, angststoornis en dissociatieve amnesie. Een speciaal opgeleide hond kan haar zelfstandigheid en veiligheid bieden, stelt ze, maar de gemeente vindt dat de begeleiding die ze krijgt afdoende is. Miryam gaat in beroep en krijgt eind 2020 gelijk van de rechter: de gemeente heeft de afwijzing niet genoeg onderbouwd en moet haar zaak opnieuw onderzoeken. In oktober 2021 wijst de gemeente haar toch opnieuw af, waartegen ze wederom in beroep gaat: de zaak van vandaag. Uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam bleek dat Miryam niet de enige is die steevast bij voorbaat afgewezen wordt.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures