Ga naar de inhoud

Unieke uitspraak: gemeente Rotterdam moet hulphond voor PTSS financieren — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In de langlopende zaak om een psychische hulphond, heeft de Rechtbank Rotterdam een zeldzame uitspraak gedaan. De rechter oordeelde dat de gemeente de opleiding van een assistentiehond voor Miryam Mejhed moet vergoeden. “Geen vertrouwen dat het college de gebreken zal herstellen.”

De spanning is om te snijden in de rechtszaal op 14 februari. De Rotterdamse Miryam Mejhed zit vooraan, naast haar advocaat Renske Imkamp en haar begeleider van zorginstelling Pameijer. Haar moeder en andere belangstellenden zitten achterin het zaaltje. Aan de overkant: vier vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam, van de Wmo- en juridische afdeling. 

Het is niet de eerste keer dat we hier zitten, opent de rechter. “Deze zaak loopt al bijna vijf jaar”. Miryams eerste aanvraag voor een hulphond werd in 2018 afgewezen. Ze heeft Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) door een jeugdtrauma, en kampt met depressie, angststoornis en dissociatieve amnesie. Een speciaal opgeleide hond kan haar zelfstandigheid en veiligheid bieden, stelt ze, maar de gemeente vindt dat de begeleiding die ze krijgt afdoende is. Miryam gaat in beroep en krijgt eind 2020 gelijk van de rechter: de gemeente heeft de afwijzing niet genoeg onderbouwd en moet haar zaak opnieuw onderzoeken. In oktober 2021 wijst de gemeente haar toch opnieuw af, waartegen ze wederom in beroep gaat: de zaak van vandaag. Uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam bleek dat Miryam niet de enige is die steevast bij voorbaat afgewezen wordt.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures