Ga naar de inhoud

“Vier miljoen voor Koningsdag in de armste stad van Nederland is totaal ongepast”

Opinie

De Koningsdagtour, de slogan ‘we zijn allemaal Kings & Queens’, de wijze waarop Rotterdam uitpakt: ongepast in een stad waar bijna een vijfde van de mensen onder de armoedegrens leeft, stelt Hasna El Maroudi. “Wat is de boodschap die we als samenleving willen uitdragen?” 

beeld: Maxim de Gilder en Lilo Boerman

De armste stad van Nederland is dit jaar uitverkoren als dé plek waar Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima hun traditionele tour langs het gewone volk zullen houden. De slogan die speciaal voor dit evenement is bedacht: ‘We zijn allemaal kings & queens.’ Prijskaartje voor het spektakel: 4 miljoen euro, waarvan 2,5 miljoen door de gemeente zelf wordt opgehoest. 

Ter gelegenheid van de Koningsdagtour is het centrum van Rotterdam veranderd in een oranje bastion. In de Koopgoot is de oranje loper vast uitgerold, de stad is behangen met banners in de kleuren van de Rotterdamse vlag – groen-wit-groen – met oranje vlaggetjes eroverheen. Op het hoogste gebouw van Nederland, de Zalmhaven I, prijkt zelfs een kroon.

Trams zijn beplakt in de Koningsdagtourhuisstijl, de Markthal is versierd, op Rotterdam Centraal is een fotostudio opgetuigd, waar voorbijgangers zichzelf op de gevoelige plaat kunnen laten vastleggen met een koninklijke sjerp om. Iedereen kan hier zijn vijf seconden fame pakken met een eigen staatsieportret. Waar je ook komt, overal word je met je neus op de monarchie gedrukt; ontkomen aan het oranjegeweld is onmogelijk.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Voor dit bezoek is de hele Afrikaanderwijk opgeknapt, wat niet alleen hypocriet is maar ook dom. Immers, als je het staatshoofd wilt laten weten dat Rotterdam Zuid het grootste achterstandengebied van Nederland is moet je juist een hele gedepriveerde indruk maken. Het Rijk zou immers maar licht het idee krijgen dat het allemaal wel meevalt op Zuid en dat rijkssteun wel achterwege kan blijven. En aangezien er weer bezuinigingsbeleid komt…..

  Niet erg slim dus.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam