Ga naar de inhoud

Waar blijft een toekomstvisie voor de bijzondere schoolgebouwen van Van der Steur?

Architectuurkritiek

Onder leiding van voormalig stadsarchitect Ad van der Steur ontwierp Rotterdam tussen 1924 en 1931 bijna 50 schoolgebouwen, veelal in de nieuwe woonwijken op Zuid. Maurice Moerland bespreekt waarom deze bijzondere scholen een duidelijke strategie voor de toekomst verdienen, die verder gaat dan transformatie tot woningen.

beeld: Sylvana Lansu

Mede door de grote vraag naar woonruimte, worden veel oude leegstaande schoolgebouwen getransformeerd tot woningen. De gemeente Rotterdam verkocht de afgelopen jaren meerdere scholen die inmiddels succesvol zijn herbestemd tot nieuwe woonruimte. Voor scholen gebouwd rond 1900 is een woonbestemming een voor de hand liggende keuze, omdat de gebouwen hier vanwege de plattegrond doorgaans uitstekend geschikt voor zijn. 

Nu ook scholen uit de periode beschikbaar komen, lijkt deze trend zich door te zetten. De schoolgebouwen uit de jaren twintig verschillen echter aanzienlijk van die uit de periode daarvoor. In tegenstelling tot de gangenscholen, vormen ze het middelpunt van de wijk en zijn in meerdere opzichten bijzonder, waardoor een herbestemming tot reguliere woningbouw minder passend is. En het feit dat die bijzondere schoolgebouwen voor een groot deel te vinden zijn op Zuid, is niet toevallig.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam