Ga naar de inhoud

Waar blijft een toekomstvisie voor de bijzondere schoolgebouwen van Van der Steur?

Architectuurkritiek

Onder leiding van voormalig stadsarchitect Ad van der Steur ontwierp Rotterdam tussen 1924 en 1931 bijna 50 schoolgebouwen, veelal in de nieuwe woonwijken op Zuid. Maurice Moerland bespreekt waarom deze bijzondere scholen een duidelijke strategie voor de toekomst verdienen, die verder gaat dan transformatie tot woningen.

beeld: Sylvana Lansu

Mede door de grote vraag naar woonruimte, worden veel oude leegstaande schoolgebouwen getransformeerd tot woningen. De gemeente Rotterdam verkocht de afgelopen jaren meerdere scholen die inmiddels succesvol zijn herbestemd tot nieuwe woonruimte. Voor scholen gebouwd rond 1900 is een woonbestemming een voor de hand liggende keuze, omdat de gebouwen hier vanwege de plattegrond doorgaans uitstekend geschikt voor zijn. 

Nu ook scholen uit de periode beschikbaar komen, lijkt deze trend zich door te zetten. De schoolgebouwen uit de jaren twintig verschillen echter aanzienlijk van die uit de periode daarvoor. In tegenstelling tot de gangenscholen, vormen ze het middelpunt van de wijk en zijn in meerdere opzichten bijzonder, waardoor een herbestemming tot reguliere woningbouw minder passend is. En het feit dat die bijzondere schoolgebouwen voor een groot deel te vinden zijn op Zuid, is niet toevallig.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Rotterdam, make it happen: klein – kleiner – kleinst

  • Architectuurkritiek

  Flexwoningen worden geframed als een vernieuwend woonconcept. Als tijdelijke woningen bieden ze soelaas voor urgent woningzoekenden, meestal in de sociale huursector. Hoe ziet flexwonen er concreet uit? Hoe klein woon je dan? En zijn flexwoningen écht een oplossing?

 • Kantoorgebouw Blakeburg: onbeminde kolos van brutalistische klasse

  • Architectuurkritiek

  Lindy Kuit zoekt uit waarom het brutalistische Blakeburg nog niet genoeg waardering krijgt om de geplande sloop tegen te houden.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam