Ga naar de inhoud

Waar blijft een toekomstvisie voor de bijzondere schoolgebouwen van Van der Steur?

Architectuurkritiek

Onder leiding van voormalig stadsarchitect Ad van der Steur ontwierp Rotterdam tussen 1924 en 1931 bijna 50 schoolgebouwen, veelal in de nieuwe woonwijken op Zuid. Maurice Moerland bespreekt waarom deze bijzondere scholen een duidelijke strategie voor de toekomst verdienen, die verder gaat dan transformatie tot woningen.

beeld: Sylvana Lansu

Mede door de grote vraag naar woonruimte, worden veel oude leegstaande schoolgebouwen getransformeerd tot woningen. De gemeente Rotterdam verkocht de afgelopen jaren meerdere scholen die inmiddels succesvol zijn herbestemd tot nieuwe woonruimte. Voor scholen gebouwd rond 1900 is een woonbestemming een voor de hand liggende keuze, omdat de gebouwen hier vanwege de plattegrond doorgaans uitstekend geschikt voor zijn. 

Nu ook scholen uit de periode beschikbaar komen, lijkt deze trend zich door te zetten. De schoolgebouwen uit de jaren twintig verschillen echter aanzienlijk van die uit de periode daarvoor. In tegenstelling tot de gangenscholen, vormen ze het middelpunt van de wijk en zijn in meerdere opzichten bijzonder, waardoor een herbestemming tot reguliere woningbouw minder passend is. En het feit dat die bijzondere schoolgebouwen voor een groot deel te vinden zijn op Zuid, is niet toevallig.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • The Betz: in een stad vol leegstaande kantoren een kansrijk woonproject (vooral voor de verhuurder)

    • Architectuurkritiek

    In een land dat schreeuwt om passende woonruimte, is ieder wooninitiatief welkom. In de wijk Alexander wordt daarom gepionierd met wat een van de wegen uit de wooncrisis kan zijn: het transformeren van kantoorpanden tot woonruimte. Vers Beton ging langs The Betz, dat 169 nieuwe huishoudens huisvest – maar voor wie precies?

  • “Een leefbare stad is een stad die goed is voor kinderen”

    • Architectuurkritiek

    Stedenbouwkundige Maria Vassilakou weet hoe je mensen op hun gemak stelt. Wenen, waar ze decennialang werkte, is al jaren een van de leefbaarste steden ter wereld. Vassilakou pleit voor holistisch beleid van de lange adem in dienst van een simpel, maar ambitieus doel. Een interview over de geheime ingrediënten voor een leefbare stad.

  • Waarom gaan de plannen voor Boijmans niet radicaal uit van het bestaande museum?

    • Architectuurkritiek

    Architect Sereh Mandias schijnt haar licht op het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen, de uitbreidingen door de jaren heen en de nieuwe plannen. En vraagt zich af: past de ‘ambitievariant’ wel in de huidige tijdgeest?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Vanwege het periodiek aftreden van een van de leden, zoekt Live@BIRD per januari 2025 een nieuw lid voor de Raad van Toezicht.

  • Ben jij de organisatorische kracht die onze theaterproducties extra vleugels geeft? Sta jij stevig in je schoenen, weet jij als geen ander rust en overzicht te houden, ook als meerdere projecten tegelijk om aandacht vragen? En doe je dit het liefst voor een grote, ambitieuze organisatie in de culturele sector? Dan is Theater Rotterdam op zoek naar jou!

  • Performancecollectief URLAND in Rotterdam zoekt een Assistent Zakelijk voor 2 dagen per week (0,4 fte) per 13 januari 2025.

  • Bekijk alle vacatures