Ga naar de inhoud

“We moeten geloven dat de koning een gewone man is en zijn onderdanen koninklijk”

Talk of the Town

Het zal Rotterdammers niet ontgaan zijn: dit jaar vierde de koning zijn verjaardag en tevens zijn 10-jarig jubileum in Rotterdam. Nigel van Schaik neemt de balans op van het koninklijk bezoek tijdens Koningsdag: “De stad rook even naar gemaaid gras in plaats van nat asfalt.”

beeld: Joep Brouwer

Vlak na de start van zijn wandeling door de stad werd koning Willem-Alexander aan een tafel gezet om te praten over het slavernijverleden. Er werd hem uitgelegd dat heel veel mensen in Nederland en Rotterdam nog elke dag geconfronteerd worden met de gevolgen van kolonialisme en slavernij. Zangeres Natascha Slagtand kwam direct ter zake en vroeg de koning of ook hij, in navolging van burgemeester Aboutaleb namens de stad en premier Rutte namens de staat, zijn excuses zou willen maken voor de slavernij namens het koningshuis. 

Aan mij kleeft niets, zei de koning, maar aan de historie wel, en die laten we eerst nog maar eens goed onderzoeken. Nog even geduld. Brede glimlach.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam