Ga naar de inhoud

“We moeten geloven dat de koning een gewone man is en zijn onderdanen koninklijk”

Talk of the Town

Het zal Rotterdammers niet ontgaan zijn: dit jaar vierde de koning zijn verjaardag en tevens zijn 10-jarig jubileum in Rotterdam. Nigel van Schaik neemt de balans op van het koninklijk bezoek tijdens Koningsdag: “De stad rook even naar gemaaid gras in plaats van nat asfalt.”

beeld: Joep Brouwer

Vlak na de start van zijn wandeling door de stad werd koning Willem-Alexander aan een tafel gezet om te praten over het slavernijverleden. Er werd hem uitgelegd dat heel veel mensen in Nederland en Rotterdam nog elke dag geconfronteerd worden met de gevolgen van kolonialisme en slavernij. Zangeres Natascha Slagtand kwam direct ter zake en vroeg de koning of ook hij, in navolging van burgemeester Aboutaleb namens de stad en premier Rutte namens de staat, zijn excuses zou willen maken voor de slavernij namens het koningshuis. 

Aan mij kleeft niets, zei de koning, maar aan de historie wel, en die laten we eerst nog maar eens goed onderzoeken. Nog even geduld. Brede glimlach.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Ben ik tijdelijk ontheemd of mag ik hier blijven? Oekraïners weten niet waar ze aan toe zijn

    • Samenleving en zorg

    Ving Rotterdam eerder en masse Oekraïense vluchtelingen op en boden ook inwoners kleding, slaapzakken en zelfs hun huis aan; na duizend dagen oorlog is het sentiment gekanteld. De opvang wordt afgebouwd en Oekraïners moeten er straks aan meebetalen. Steeds meer vallen in een gat tussen tijdelijk ontheemd en definitief asiel. Wat betekent dit voor hun dagelijks leven?

  • “Ik wil betrokken mensen die bouwen aan het team” – maar vind die maar eens met een hardnekkig lerarentekort

    • Samenleving en zorg

    Klassen naar huis sturen, leerlingen verdelen, externe inhuur en groepen samenvoegen: allemaal lapmiddelen voor het nijpende lerarentekort. Sommige basisscholen zetten kunstvakdocenten in, maar velen vinden ook dit een schijnoplossing: “Ik wil geen mensen die de lestijd vullen. Onze school zoekt leerkrachten die goede instructies kunnen geven in taal en rekenen.”

  • De ‘blinde vlekken’ in de aanpak van femicide: “Zolang hij blijft ademen, houdt hij niet op”

    • Veiligheid

    Maar zelden wordt feminicide erkend voor wat het is: moord op vrouwen, puur omdat ze vrouw zijn. Die blinde vlek werkt in het voordeel van plegers, die ondanks tal van signalen nog vaak vrij spel krijgen. Een groep Rotterdamse raadsleden zet zich daarom in om vrouwen beter tegen beschermen tegen gendergerelateerd geweld – met effect tot in Den Haag.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam