Ga naar de inhoud

Wim Pijbes kwam, kocht een beeld van een zwarte vrouw en overwon

Talk of the Town

In Talk of the Town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: is het standbeeld dat voor CS komt, wel een “alledaagse jonge zwarte vrouw”? 

beeld: Joep Brouwer


“Het zou zomaar een Rotterdamse vrouw kunnen zijn”, zegt Wim Pijbes in het Algemeen Dagblad over het beeld dat vanaf juni voor minstens vijf jaar op Rotterdam Centraal komt te staan. Het is een bronzen standbeeld van een zwarte vrouw. Hoera!, dacht ik in eerste instantie toen ik het nieuws hoorde. Eindelijk een standbeeld van een persoon van kleur. 

De Volkskrant telde vorige maand nog in een ‘beeldenbestand’ van ruim vijfduizend beelden in Nederland slechts 11 sculpturen van gekleurde mensen. Zeker vrouwen van kleur waren bijzonder schaars met maar één op de teller. Dit cijfer was niet heel verrassend, maar is alsnog pijnlijk. Daarom is dit beeld een stap in de goede richting; het beeldenbestand wordt diverser.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures