Ga naar de inhoud

Wim Pijbes kwam, kocht een beeld van een zwarte vrouw en overwon

Talk of the Town

In Talk of the Town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: is het standbeeld dat voor CS komt, wel een “alledaagse jonge zwarte vrouw”? 

beeld: Joep Brouwer


“Het zou zomaar een Rotterdamse vrouw kunnen zijn”, zegt Wim Pijbes in het Algemeen Dagblad over het beeld dat vanaf juni voor minstens vijf jaar op Rotterdam Centraal komt te staan. Het is een bronzen standbeeld van een zwarte vrouw. Hoera!, dacht ik in eerste instantie toen ik het nieuws hoorde. Eindelijk een standbeeld van een persoon van kleur. 

De Volkskrant telde vorige maand nog in een ‘beeldenbestand’ van ruim vijfduizend beelden in Nederland slechts 11 sculpturen van gekleurde mensen. Zeker vrouwen van kleur waren bijzonder schaars met maar één op de teller. Dit cijfer was niet heel verrassend, maar is alsnog pijnlijk. Daarom is dit beeld een stap in de goede richting; het beeldenbestand wordt diverser.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Het stiekem afschaffen van de Percentageregeling voelde voor Rotterdamse kunstenaars als een brute straatroof

    • Kunst en Cultuur

    Siebe Thissen breekt een lans voor het opnieuw invoeren van de Percentageregeling Beeldende Kunst, die de gemeente in 2005 stilletjes (of onwetend?) afschafte. Met de regeling mag 1% van de gemeentelijke bouwkosten worden besteed aan het verfraaien van gebouwen en beeldende kunst.

  • “In de Rotterdamse cultuur worden de grote organisaties groter en de kleine kleiner”

    • Kunst en Cultuur

    Hoe moet het verder met kunstenaarscollectief TimeWindow in het Zomerhofkwartier, nu het geen geld meer krijgt uit het Cultuurplan? Mede-oprichter Jette Schneider ziet het somber in: “Over niet al te lange tijd hebben we nieuwe manieren nodig om makers in de stad te houden. Want voordat je het weet verdwijnt die mooie, creatieve, slagvaardige cultuur uit de stad.” Een interview.

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam