Ga naar de inhoud

Wim Pijbes kwam, kocht een beeld van een zwarte vrouw en overwon

Talk of the Town

In Talk of the Town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: is het standbeeld dat voor CS komt, wel een “alledaagse jonge zwarte vrouw”? 

beeld: Joep Brouwer


“Het zou zomaar een Rotterdamse vrouw kunnen zijn”, zegt Wim Pijbes in het Algemeen Dagblad over het beeld dat vanaf juni voor minstens vijf jaar op Rotterdam Centraal komt te staan. Het is een bronzen standbeeld van een zwarte vrouw. Hoera!, dacht ik in eerste instantie toen ik het nieuws hoorde. Eindelijk een standbeeld van een persoon van kleur. 

De Volkskrant telde vorige maand nog in een ‘beeldenbestand’ van ruim vijfduizend beelden in Nederland slechts 11 sculpturen van gekleurde mensen. Zeker vrouwen van kleur waren bijzonder schaars met maar één op de teller. Dit cijfer was niet heel verrassend, maar is alsnog pijnlijk. Daarom is dit beeld een stap in de goede richting; het beeldenbestand wordt diverser.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam