Ga naar de inhoud

Biodiversiteit gaat in Rotterdam nog traag: “We moeten nú stoppen met schoffelen!” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Dat natuur en biodiversiteit niet pas buiten de stadsgrenzen beginnen, beseft de gemeente Rotterdam de laatste jaren ook. Maar ondanks flitsende campagnes, verkiezingsbeloften en vuistdikke uitvoeringsagenda’s blijkt biodiversiteit in de praktijk ver te zoeken en is van een koerswijziging in het groenbeheer nog weinig sprake. “Het college is best conservatief en visie op de toekomst is nu nog onvoldoende aanwezig.”

Rini Biemans in Park 1943. Beeld: Marcella Homsma

Rini Biemans kan het nauwelijks nog verkroppen. Nadat er in de afgelopen jaren al tientallen kastanjebomen in zijn straat zijn gekapt en door exotische vleugelnoten zijn vervangen, zag hij deze week met lede ogen toe hoe ook de struikenrijen voor zijn deur met bodem en al door machines werden uitgegraven. “Wat ze doen is ecocide! Ze halen de hele bodemlaag van de afgelopen twintig jaar weg,” briest Biemans, wiens woede op Twitter door tientallen stadsgenoten gedeeld wordt. 

De zelfbenoemde ‘stadsdokter’ weet wel hoe hij het zelf had aangepakt: “De struiken langzaam openbreken, compost toevoegen, de grond verbeteren. Dat kost dan de helft van het geld en het wordt tien keer mooier. Net als dit.” Hij gebaart wild om zich heen naar de weelderige perken van Park 1943 in Tussendijken waarvan Biemans sinds enkele jaren beheerder is. Tijdens een rondleiding vertelt hij bevlogen over de look-zonder-look, weegbree en boterbloem, inheemse planten die op veel plekken vanzelf uit de Nederlandse bodem komen opzetten, zeer bevorderlijk zijn voor het insectenleven, maar door stadsbeheer vaak nog als onkruid worden behandeld. Exoten, planten die goed voor de groenbeleving maar voor insecten weinig interessant zijn, vind je in Park 1943 nauwelijks. In het ‘nieuwe tuinieren’ dat Biemans hanteert wordt er niet geschoffeld en speelt juist dat zogenaamde onkruid een hoofdrol. Goed voor de natuur en dus ook voor ons als mens, aldus Biemans.  

Al 2 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam