Ga naar de inhoud

Biodiversiteit gaat in Rotterdam nog traag: “We moeten nú stoppen met schoffelen!” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Dat natuur en biodiversiteit niet pas buiten de stadsgrenzen beginnen, beseft de gemeente Rotterdam de laatste jaren ook. Maar ondanks flitsende campagnes, verkiezingsbeloften en vuistdikke uitvoeringsagenda’s blijkt biodiversiteit in de praktijk ver te zoeken en is van een koerswijziging in het groenbeheer nog weinig sprake. “Het college is best conservatief en visie op de toekomst is nu nog onvoldoende aanwezig.”

Rini Biemans in Park 1943. Beeld: Marcella Homsma

Rini Biemans kan het nauwelijks nog verkroppen. Nadat er in de afgelopen jaren al tientallen kastanjebomen in zijn straat zijn gekapt en door exotische vleugelnoten zijn vervangen, zag hij deze week met lede ogen toe hoe ook de struikenrijen voor zijn deur met bodem en al door machines werden uitgegraven. “Wat ze doen is ecocide! Ze halen de hele bodemlaag van de afgelopen twintig jaar weg,” briest Biemans, wiens woede op Twitter door tientallen stadsgenoten gedeeld wordt. 

De zelfbenoemde ‘stadsdokter’ weet wel hoe hij het zelf had aangepakt: “De struiken langzaam openbreken, compost toevoegen, de grond verbeteren. Dat kost dan de helft van het geld en het wordt tien keer mooier. Net als dit.” Hij gebaart wild om zich heen naar de weelderige perken van Park 1943 in Tussendijken waarvan Biemans sinds enkele jaren beheerder is. Tijdens een rondleiding vertelt hij bevlogen over de look-zonder-look, weegbree en boterbloem, inheemse planten die op veel plekken vanzelf uit de Nederlandse bodem komen opzetten, zeer bevorderlijk zijn voor het insectenleven, maar door stadsbeheer vaak nog als onkruid worden behandeld. Exoten, planten die goed voor de groenbeleving maar voor insecten weinig interessant zijn, vind je in Park 1943 nauwelijks. In het ‘nieuwe tuinieren’ dat Biemans hanteert wordt er niet geschoffeld en speelt juist dat zogenaamde onkruid een hoofdrol. Goed voor de natuur en dus ook voor ons als mens, aldus Biemans.  

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Ingezonden brief

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De column van Daphne Bakker afgelopen week deed wat stof opwaaien. Zo ontving de redactie een brief van Wouter Vanstiphout en Michelle Provoost van de Independent School for the City waarin zij reageren op het stuk van Bakker.

 • Een boek uitgeven over de architect van het gebouw dat je gaat slopen, heet in het Surinaams ‘dikatie’

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Daphne Bakker vraagt zich vertwijfeld af hoe het kan dat Nanne de Ru, sloper van Pompenburg, ook de uitgever is van een boek over de architect van het gebouw: Carel Weeber. Tijdens de boekpresentatie raakt ze verward: er wordt gefluisterd dat de sloop van Pompenburg niet doorgaat.

 • Ruim 460.000 Rotterdammers wonen in huizen met risico op oververhitting

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Huizen die hun hitte niet kwijt kunnen vormen een risico voor de gezondheid. Volgens de huidige bouweisen zouden deze woningen niet meer gebouwd mogen worden. Toch woont maar liefst 70% van de Rotterdammers in zo’n huis, waaronder bijna 70.000 ouderen voor wie hitte extra gevaarlijk is, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Investico.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures