Ga naar de inhoud

De derde bezetting op de EUR: tijd om een keuze te maken

Opinie

Schaamte voert de boventoon, zag Max Omlo tijdens de derde bezetting van de Erasmus Universiteit deze week, die met geweld werd afgebroken. “De kloof tussen het universiteitsbestuur en haar studenten is zo groot geworden dat ze zich aan het staatsapparaat moeten vergrijpen om autoriteit te behouden.” 

beeld: Maxim de Gilder en Lilo Boerman

Voor de derde keer in een half jaar verzamelde zich een groep zwaarbepakte studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit op de universiteitscampus, afgelopen week. De beveiligers stonden dit keer al op ze te wachten. Zoals aangekondigd trok de groep een gebouw in en haalde de spandoeken tevoorschijn die de nieuwe status van het gebouw mededeelden: BEZET.

Sinds de eerste bezetting in november 2022 keert actiegroep OccupyEUR al voor de derde keer terug, om opnieuw aan hun Universiteit dezelfde eisen te stellen: verbreek de banden met de fossiele industrie, stop met het precaire beleid van tijdelijke contracten voor werknemers, en spreek je uit tegen het opzadelen van studenten met een studieschuld. En maak bovendien de universiteitscampus en haar opleidingen toegankelijk voor iedereen, in het bijzonder mensen met een handicap.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Misschien ook schaamte dat de universiteit bezet wordt, voor de zoveelste keer. Bezetten is niet vreedzaam en niet democratisch. En de fossiele industrie hebben we nog wel even nodig.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam