Ga naar de inhoud

De duurzaamheidsstrategie van de Rotterdamse haven zorgt voor meer methaanuitstoot – een vergeten broeikasgas met hogere impact dan CO₂ — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De haven concentreert zich uitsluitend op minder CO₂-uitstoot. Dat leidt tot oplossingen en investeringen die weliswaar minder koolstofdioxide opleveren, maar onderaan de streep de uitstoot van sterkere broeikasgassen vergroten, blijkt uit onderzoek. “Als je methaan meerekent, is de uitstoot van de haven 8,5 procent hoger.”

beeld: Lex Kortenoeven

“Methaan is absoluut een probleem als je kijkt naar broeikasgassen en de opwarming van de aarde. De milieu-autoriteit, de DCMR, controleert het daarom”, zo antwoordde de COO van de Rotterdamse haven Boudewijn Siemons toen ik hem vroeg naar de methaanrapportage van de haven.

Alleen controleert de DCMR de methaanemissies van de haven helemaal niet, bevestigt een beleidsmedewerker van de milieu-autoriteit. Momenteel is er geen havenbrede rapportage over methaan, noch is het broeikasgas opgenomen in de emissiemeting van de haven. De energietransitieambities van de haven concentreren zich uitsluitend op de vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide (CO₂) zonder rekening te houden met andere broeikasgassen. Die beperkte focus leidt ertoe dat de haven en de bedrijven die er actief zijn, oplossingen ontwikkelen die gericht zijn op decarbonisatie, maar die onderaan de streep de methaanvoetafdruk van de haven en uitstoot van andere broeikasgassen juist vergroten.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures