Ga naar de inhoud

De duurzaamheidsstrategie van de Rotterdamse haven zorgt voor meer methaanuitstoot – een vergeten broeikasgas met hogere impact dan CO₂ — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De haven concentreert zich uitsluitend op minder CO₂-uitstoot. Dat leidt tot oplossingen en investeringen die weliswaar minder koolstofdioxide opleveren, maar onderaan de streep de uitstoot van sterkere broeikasgassen vergroten, blijkt uit onderzoek. “Als je methaan meerekent, is de uitstoot van de haven 8,5 procent hoger.”

beeld: Lex Kortenoeven

“Methaan is absoluut een probleem als je kijkt naar broeikasgassen en de opwarming van de aarde. De milieu-autoriteit, de DCMR, controleert het daarom”, zo antwoordde de COO van de Rotterdamse haven Boudewijn Siemons toen ik hem vroeg naar de methaanrapportage van de haven.

Alleen controleert de DCMR de methaanemissies van de haven helemaal niet, bevestigt een beleidsmedewerker van de milieu-autoriteit. Momenteel is er geen havenbrede rapportage over methaan, noch is het broeikasgas opgenomen in de emissiemeting van de haven. De energietransitieambities van de haven concentreren zich uitsluitend op de vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide (CO₂) zonder rekening te houden met andere broeikasgassen. Die beperkte focus leidt ertoe dat de haven en de bedrijven die er actief zijn, oplossingen ontwikkelen die gericht zijn op decarbonisatie, maar die onderaan de streep de methaanvoetafdruk van de haven en uitstoot van andere broeikasgassen juist vergroten.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures