Ga naar de inhoud

De duurzaamheidsstrategie van de Rotterdamse haven zorgt voor meer methaanuitstoot – een vergeten broeikasgas met hogere impact dan CO₂ — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De haven concentreert zich uitsluitend op minder CO₂-uitstoot. Dat leidt tot oplossingen en investeringen die weliswaar minder koolstofdioxide opleveren, maar onderaan de streep de uitstoot van sterkere broeikasgassen vergroten, blijkt uit onderzoek. “Als je methaan meerekent, is de uitstoot van de haven 8,5 procent hoger.”

beeld: Lex Kortenoeven

“Methaan is absoluut een probleem als je kijkt naar broeikasgassen en de opwarming van de aarde. De milieu-autoriteit, de DCMR, controleert het daarom”, zo antwoordde de COO van de Rotterdamse haven Boudewijn Siemons toen ik hem vroeg naar de methaanrapportage van de haven.

Alleen controleert de DCMR de methaanemissies van de haven helemaal niet, bevestigt een beleidsmedewerker van de milieu-autoriteit. Momenteel is er geen havenbrede rapportage over methaan, noch is het broeikasgas opgenomen in de emissiemeting van de haven. De energietransitieambities van de haven concentreren zich uitsluitend op de vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide (CO₂) zonder rekening te houden met andere broeikasgassen. Die beperkte focus leidt ertoe dat de haven en de bedrijven die er actief zijn, oplossingen ontwikkelen die gericht zijn op decarbonisatie, maar die onderaan de streep de methaanvoetafdruk van de haven en uitstoot van andere broeikasgassen juist vergroten.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures