Ga naar de inhoud

De duurzaamheidsstrategie van de Rotterdamse haven zorgt voor meer methaanuitstoot – een vergeten broeikasgas met hogere impact dan CO₂ — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De haven concentreert zich uitsluitend op minder CO₂-uitstoot. Dat leidt tot oplossingen en investeringen die weliswaar minder koolstofdioxide opleveren, maar onderaan de streep de uitstoot van sterkere broeikasgassen vergroten, blijkt uit onderzoek. “Als je methaan meerekent, is de uitstoot van de haven 8,5 procent hoger.”

beeld: Lex Kortenoeven

“Methaan is absoluut een probleem als je kijkt naar broeikasgassen en de opwarming van de aarde. De milieu-autoriteit, de DCMR, controleert het daarom”, zo antwoordde de COO van de Rotterdamse haven Boudewijn Siemons toen ik hem vroeg naar de methaanrapportage van de haven.

Alleen controleert de DCMR de methaanemissies van de haven helemaal niet, bevestigt een beleidsmedewerker van de milieu-autoriteit. Momenteel is er geen havenbrede rapportage over methaan, noch is het broeikasgas opgenomen in de emissiemeting van de haven. De energietransitieambities van de haven concentreren zich uitsluitend op de vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide (CO₂) zonder rekening te houden met andere broeikasgassen. Die beperkte focus leidt ertoe dat de haven en de bedrijven die er actief zijn, oplossingen ontwikkelen die gericht zijn op decarbonisatie, maar die onderaan de streep de methaanvoetafdruk van de haven en uitstoot van andere broeikasgassen juist vergroten.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures