Ga naar de inhoud

De Rotterdamse haven als schaakbord voor Chinese bedrijven — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het Hongkong-Chinese consortium CK Hutchison heeft een sleutelpositie in de Rotterdamse haven en de afvalverwerking. Welke gevolgen kan dat hebben nu de spanningen tussen het westen en China toenemen?

beeld: Matzwart

Onafgebroken melden vrachtwagens zich aan de poort van Afval Verwerking Rotterdam (AVR), veel met een oranje waarschuwingsbord ten teken dat de lading gevaarlijke stoffen bevat. Eerst wordt op de weegbrug hun volle gewicht gemeten. Dan stellen ze zich op in een rij waarna ze over een steile hellingbaan naar boven rijden om hun stinkende lading in een enorme betonnen bak te storten. Sinds 1973 wordt hier het restafval verwerkt uit een flink deel van Zuid-Holland. In 2006 verkocht de gemeente Rotterdam het bedrijf aan private investeerders, die het op hun beurt in 2013 weer verkochten aan het Hongkong-Chinese bedrijf CK Hutchison (CKH).

Dit bedrijf is een van de grootste consortia ter wereld. De oorsprong van CKH ligt in 1950, toen Li Ka-shing in Hongkong het plasticfabriekje Cheung Kong oprichtte. Al snel werd duidelijk dat in het onstuimig groeiende Hongkong meer geld was te verdienen in vastgoed en Li verlegde zijn aandacht van plastic naar stenen. Dat legde hem geen windeieren. Zijn bedrijf ging het groeiende kapitaal in steeds meer sectoren beleggen: telefonie, energievoorziening, retail, logistiek en infrastructuur. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures