Ga naar de inhoud

De Rotterdamse haven als schaakbord voor Chinese bedrijven — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het Hongkong-Chinese consortium CK Hutchison heeft een sleutelpositie in de Rotterdamse haven en de afvalverwerking. Welke gevolgen kan dat hebben nu de spanningen tussen het westen en China toenemen?

beeld: Matzwart

Onafgebroken melden vrachtwagens zich aan de poort van Afval Verwerking Rotterdam (AVR), veel met een oranje waarschuwingsbord ten teken dat de lading gevaarlijke stoffen bevat. Eerst wordt op de weegbrug hun volle gewicht gemeten. Dan stellen ze zich op in een rij waarna ze over een steile hellingbaan naar boven rijden om hun stinkende lading in een enorme betonnen bak te storten. Sinds 1973 wordt hier het restafval verwerkt uit een flink deel van Zuid-Holland. In 2006 verkocht de gemeente Rotterdam het bedrijf aan private investeerders, die het op hun beurt in 2013 weer verkochten aan het Hongkong-Chinese bedrijf CK Hutchison (CKH).

Dit bedrijf is een van de grootste consortia ter wereld. De oorsprong van CKH ligt in 1950, toen Li Ka-shing in Hongkong het plasticfabriekje Cheung Kong oprichtte. Al snel werd duidelijk dat in het onstuimig groeiende Hongkong meer geld was te verdienen in vastgoed en Li verlegde zijn aandacht van plastic naar stenen. Dat legde hem geen windeieren. Zijn bedrijf ging het groeiende kapitaal in steeds meer sectoren beleggen: telefonie, energievoorziening, retail, logistiek en infrastructuur. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures