Ga naar de inhoud

De Rotterdamse haven als schaakbord voor Chinese bedrijven — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het Hongkong-Chinese consortium CK Hutchison heeft een sleutelpositie in de Rotterdamse haven en de afvalverwerking. Welke gevolgen kan dat hebben nu de spanningen tussen het westen en China toenemen?

beeld: Matzwart

Onafgebroken melden vrachtwagens zich aan de poort van Afval Verwerking Rotterdam (AVR), veel met een oranje waarschuwingsbord ten teken dat de lading gevaarlijke stoffen bevat. Eerst wordt op de weegbrug hun volle gewicht gemeten. Dan stellen ze zich op in een rij waarna ze over een steile hellingbaan naar boven rijden om hun stinkende lading in een enorme betonnen bak te storten. Sinds 1973 wordt hier het restafval verwerkt uit een flink deel van Zuid-Holland. In 2006 verkocht de gemeente Rotterdam het bedrijf aan private investeerders, die het op hun beurt in 2013 weer verkochten aan het Hongkong-Chinese bedrijf CK Hutchison (CKH).

Dit bedrijf is een van de grootste consortia ter wereld. De oorsprong van CKH ligt in 1950, toen Li Ka-shing in Hongkong het plasticfabriekje Cheung Kong oprichtte. Al snel werd duidelijk dat in het onstuimig groeiende Hongkong meer geld was te verdienen in vastgoed en Li verlegde zijn aandacht van plastic naar stenen. Dat legde hem geen windeieren. Zijn bedrijf ging het groeiende kapitaal in steeds meer sectoren beleggen: telefonie, energievoorziening, retail, logistiek en infrastructuur. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • GroenLinks Rotterdam zoekt een creatieve social media redacteur met een focus op online communicatie en contentcreatie. Als social media redacteur werk je elke dag aan het online uitdragen van ons verhaal over een groen, sociaal en inclusief Rotterdam.

 • Bekijk alle vacatures