Ga naar de inhoud

Deze zwarte Rotterdamse verzetshelden streden tegen de nazi’s

In de Tweede Wereldoorlog hadden Surinaams-Rotterdamse verzetshelden dr. Leo Lashley en John Tolud een belangrijke rol, met geheime bevallingen begeleiden en collaborateurs opsporen. Toch stuitten zij na de oorlog op racisme en discriminatie. 

Diner van de Surinaamse delegatie met de vereniging “Ons Suriname”. Leo Lashley staat als vijfde van links. Fotocollectief, 1946-07-15. Bron: Nationaal Archief

Vanavond tijdens de twee minuten van stilte, zijn er veel overledenen te herdenken. Enerzijds de directe slachtoffers van het racistische naziregime: Joden, woonwagenkampbewoners, gehandicapte personen en LHBTI-personen. Maar wie tijdens de dodenherdenking ook herdacht worden, zijn de verzetshelden die hebben gestreden voor de levens van al deze mensen die doelwit waren van het naziregime. 

Onder die verzetshelden waren twee Surinaamse Rotterdammers: Dr. Leo Lashley (1903-1980) en John Tolud (1899-1979). Ze kwamen hier om te studeren en zijn actief geweest in het verzet tegen de nazi’s. Twee zwarte Rotterdamse verzetshelden om dit jaar bij stil te staan: waar Leo Lashley de laatste jaren meer aandacht krijgt, onder meer met een theatervoorstelling die vandaag in première gaat bij Theater Rotterdam, is John Tolud nog weinig geroemd. Dit zijn hun verhalen, gebaseerd op The Black Archives, het boek ‘Rotterdam in Slavernij’ en andere archieven. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam