Ga naar de inhoud

Door loting in de wijkraad komen: “Ik ben een zeer kritische burger, ik ben vereerd” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In sommige wijkraden moet worden geloot omdat er niet meer genoeg kandidaten zijn. Fotograaf Salih Kiliç en verslaggever Sanne Poot gingen mee op pad met de ambtenaren, die ingelote wijkbewoners warm moeten maken voor een plek in de lokale democratie.

beeld: Salih Kiliç

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 kent Rotterdam 39 wijk- en dorpsraden. Rotterdammers konden stemmen op meer dan 600 wijkgenoten, maar per wijk was het aantal kandidaten erg verschillend. Zo hadden in sommige wijken maar net genoeg mensen zich kandidaat gesteld om alle plekken van de wijkraad te vullen. Een harde voorwaarde voor het kunnen vertegenwoordigen van je wijk is dat je er zelf moet wonen. 

Nu, ruim een jaar verder, zijn meerdere wijkraadsleden gestopt. Omdat ze geen zin meer hadden, andere verwachtingen, of bijvoorbeeld verhuisden naar een andere wijk. Als eerste vervangers komen dan de overige kandidaten van de kieslijsten van vorig jaar aan de beurt. Maar in wijken als Kralingseveer en Hoek van Holland waren die er niet en in  Agniesebuurt-Provenierswijk, Mathenesse en de Tarwewijk was de lijst met reservekandidaten niet groot genoeg voor het aantal vrijgekomen plekken in de wijkraad. 

Volgens de spelregels wordt er daarom geloot. Alle wijkbewoners van 16 jaar en ouder komen in aanmerking. Wel hebben alle bewoners eerst een brief gekregen om zich, mochten ze er geen behoefte aan hebben, in te laten schrijven in het zogenoemde loot-mij-niet-register . Zodra de loting voltrokken is, mogen ambtenaren van de gemeente langs de deuren om uitleg te geven aan de ingelote kandidaten. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam