In sommige wijkraden moet worden geloot omdat er niet meer genoeg kandidaten zijn. Fotograaf Salih Kiliç en verslaggever Sanne Poot gingen mee op pad met de ambtenaren, die ingelote wijkbewoners warm moeten maken voor een plek in de lokale democratie.

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 kent Rotterdam 39 wijk- en dorpsraden. Rotterdammers konden stemmen op meer dan 600 wijkgenoten, maar per wijk was het aantal kandidaten erg verschillend. Zo hadden in sommige wijken maar net genoeg mensen zich kandidaat gesteld om alle plekken van de wijkraad te vullen. Een harde voorwaarde voor het kunnen vertegenwoordigen van je wijk is dat je er zelf moet wonen.
Nu, ruim een jaar verder, zijn meerdere wijkraadsleden gestopt. Omdat ze geen zin meer hadden, andere verwachtingen, of bijvoorbeeld verhuisden naar een andere wijk. Als eerste vervangers komen dan de overige kandidaten van de kieslijsten van vorig jaar aan de beurt. Maar in wijken als Kralingseveer en Hoek van Holland waren die er niet en in Agniesebuurt-Provenierswijk, Mathenesse en de Tarwewijk was de lijst met reservekandidaten niet groot genoeg voor het aantal vrijgekomen plekken in de wijkraad.
Volgens de spelregels wordt er daarom geloot. Alle wijkbewoners van 16 jaar en ouder komen in aanmerking. Wel hebben alle bewoners eerst een brief gekregen om zich, mochten ze er geen behoefte aan hebben, in te laten schrijven in het zogenoemde loot-mij-niet-register . Zodra de loting voltrokken is, mogen ambtenaren van de gemeente langs de deuren om uitleg te geven aan de ingelote kandidaten.
Nog geen reactie — begin de discussie!