Ga naar de inhoud

Geef een prentenboek cadeau? Dan van een Rotterdamse maker 

Talk of the town

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: tijdens de landelijke prentenboekenactie die nu loopt, verdienen Rotterdamse onafhankelijke makers ook wel eens aandacht. 

Sinds 12 mei loopt de campagne ‘Geef een prentenboek cadeau’. Met deze campagne wordt jaarlijks een populair prentenboek tegen een gereduceerd tarief verkocht, met als doel om het cadeau te geven. Elk jaar zet de campagne een boek in het zonnetje, dat reeds een bestseller is. Het gekozen boek dit jaar past in dat rijtje: Kleine IJsbeer, een ijsbeer in de tropen. In de Bibliotheek Rotterdam is een kindervoorstelling te zien over dit boek. Kleine IJsbeer is al sinds de vorige eeuw een succesformule: het eerste boek is uitgegeven in 1987. De serie bevat al meer dan tien verschillende titels. 

Bij het zien van de campagne, vroeg ik me direct af: waarom een boek in het zonnetje zetten, dat deze aandacht helemaal niet nodig heeft? Het lijkt mij hoog tijd om eens prentenboeken uit te lichten van Rotterdamse makers wiens boek (nog) geen bestseller is. Want die zijn er in Rotterdam genoeg. 

Omdat er relatief weinig uitgevers actief zijn hier, is onze stad een rijke voedingsbodem voor boeken die in eigen beheer worden uitgegeven. Er zijn allerlei makers die hun kinderboek zelf op de markt brengen. 

Rotterdam is een rijke voedingsbodem voor boeken die in eigen beheer worden uitgegeven

Zoals bijvoorbeeld het kinderboek Taco Tapir. De illustrator van dit boek, Cesar Schilder, studeerde in 2012 af aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Samen met zijn collega bedacht hij Taco Tapir. Dit project begon tijdens de eerste lockdown, als educatieve voorleesverhalen waarin spreekwoorden centraal stonden. De verhalen waren gratis toegankelijk op het Instagramaccount van Taco Tapir. Na veel enthousiaste reacties van ouders die thuisonderwijs moesten verzorgen, ontstond de vraag naar een fysiek boek. De verhalenbundel Taco Tapir verscheen in 2021. De schattige tapir blijft favoriet bij kinderen. 

Of neem de makers van Rebel Lucy, die ook hun boek hebben uitgebracht in eigen beheer. Dit kinderboek is in de wereld geroepen door illustrator Marsha Man, als tegenreactie op alle roze, zoetsappige meisjesproducten in de winkels. 

Rebel Lucy is een eigenzinnige doerak die Hello Kitty, Barbie en de Disney-prinsessen aan de kant beukt. Het boek gaat over Lucy, een kwameisje met een missie. Het is carnaval en Lucy zit vol toffe ideeën over hoe ze verkleed zal gaan. Maar dan komt opa aanzetten met verkleedkleren die totaal niet bij haar passen. Lucy laat het er niet bij zitten. Prentenboeken zijn meestal zacht en schattig, de zwart-wit illustraties in Rebel Lucy laten zien dat dit ook anders kan. 

Weer heel anders zijn de kinderboeken van illustrator Lisa van Winsen: die zijn juist gedetailleerd en kleurrijk. Van Winsen illustreerde onder andere de boeken ‘Idje wil niet naar de kapper’ en ‘Mama, zo doe je dat’. Ze was als kind al creatief en wilde van jongs af aan “iets met tekenen” doen. Van Winsen is afgestudeerd als illustrator aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Tijdens haar studie werkte ze vooral digitaal, maar door het illustreren van kinderboeken heeft ze ook de kwast weer opgepakt. 

In 2021 debuteerde ze met haar eerste zelfgeschreven werk: Mila’s Vonk. Dit boek is uitgegeven door Roses Stories, een onafhankelijke uitgeverij die zich inzet voor meer representatie in het Nederlandse kinderboekenvak. In het prentenboek ‘Mila’s Vonk’ heeft Mila een oneindige fantasie. Mila bekijkt de wereld om zich heen op een speciale manier. Met haar verbeeldingskracht maakt ze van alledaagse dingen kleurrijke en fantastische avonturen. De tekst en de illustraties sluiten naadloos op elkaar aan en versterken elkaar. Door de illustraties te bestuderen, blijf je details ontdekken. 

En de Rotterdamse illustrator Sam Loman illustreerde ook verschillende prentenboeken. Ook Loman was als kind al creatief en wist van jongs af aan dat ze kinderboekenillustrator wilde worden. Ze schreef en illustreerde onder andere ‘Eekhoorn wordt grote zus’ voor uitgeverij Clavis en ‘Friet Flamingo’ voor uitgeverij Moon. In dit kinderboek, geschreven op rijm, leren kinderen bijzondere dieren en vreemde vogels kennen. “Heb jij ooit misschien een rare snuiter gezien? Het klinkt wat raar, maar ze bestaan, echt waar! Je hoeft niet eens naar ze op zoek, van de Poefpoes tot de Lanterpanter, je vindt ze allemaal in dit boek!” aldus Loman. Dat het boek op rijm geschreven is, zorgt voor een cadans tijdens het voorlezen. 

Er zijn te weinig Nederlandse kinderboeken die LHBTI-thematiek aankaarten. Dat toont ook een onderzoek uit 2019 naar inclusie in Nederlandse jeugdboeken. Van de onderzochte boeken bevatte 93,9 procent geen LHBTIQ+ personages. Slechts in 2,1 procent  van de onderzochte boeken kwamen lesbische of biseksuele vrouwen voor. Juist daarom wil ik ook een boek tippen uit mijn eigen uitgeverij. In 2020 richtte ik Uitgeverij Wilde Haren op, samen met mijn collega D’Avellonne van Dijk. Als Rotterdamse illustrator maakte D’Avellonne de illustraties voor ‘Het ritme van Ramses’. 

Het was belangrijk voor Femke en D’Avellonne om een liefdevol gezin af te beelden met twee vrouwen aan het hoofd

In dit prentenboek gaat Ramses op zoek naar de oorsprong van zijn danstalent. Ramses is geboren met gevoel voor ritme. Hij vraagt zich af van wie hij dit heeft, want zijn mama’s kunnen niet dansen. Het boek is ook volledig geschreven op rijm, door Femke van Oorsouw. Zij wilde een boek maken om aan haar kind uit te leggen waar zijn ritmegevoel vandaan komt. Daarbij was het belangrijk voor Femke en D’Avellonne om een liefdevol gezin af te beelden met twee vrouwen aan het hoofd. 

Alle bovengenoemde prentenboeken verdienen het om cadeau gedaan te worden deze week. Als klein kind las ik na bedtijd stiekem de verhalen van Kleine IJsbeer. Dierenverhalen met een moraal waren populair in mijn kindertijd. Ik miste verhalen met stoere meisjes in de hoofdrol, queer verhalen en zwarte hoofdpersonen. Nu ik volwassen ben, en terugkijk op mijn jeugd, had ik toch graag een van deze Rotterdamse verborgen parels in mijn bed verstopt.  

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam