Ga naar de inhoud

Juist in de ‘achterstandswijken’ zit waarde, creativiteit en oneindige kennis

Talk of the Town

In Talk of the Town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: de onschatbare waarde van pleintjes, veldjes, buurtwinkels en de buurt.

Het is een van de eerste zonnige dagen van het jaar – ik loop over de Nieuwe Binnenweg, het kraampje van de Caribbean Grill is weer geopend, veel buurtbewoners zitten op stoeltjes voor de bontgekleurde cafés en cornershops van de lange straat. Al pratend te genieten van de eerste stralen warmte na een te lange, gure winter. Het gonst op straat met een mate van rust die enkel Rotterdammers bezitten. De betegelde straat ademt zacht, de huizen zuchten wat onder hun eigen gewicht. 

Ik luister op mijn koptelefoon naar een Rotterdamse denker: “De cornershop, de buurtwinkel, het pleintje – het zijn instituten van een parallelle wereld”, vertelt Malique Mohamud aan Mitchel Sam-Sin (ook wel bekend als Sammie Sedano) in de podcast ‘Het Pleintje’ voor Radio 1. Beiden zijn culturele duizendpoten en intellectuelen die van binnenuit onderzoek doen naar betekenisgevende dynamieken in onze stad. In de podcast gaat Sam-Sin opzoek naar de waarde van het decor van zijn jeugd: de pleintjes, de veldjes, de corner shops en de buurt. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Het stiekem afschaffen van de Percentageregeling voelde voor Rotterdamse kunstenaars als een brute straatroof

    • Kunst en Cultuur

    Siebe Thissen breekt een lans voor het opnieuw invoeren van de Percentageregeling Beeldende Kunst, die de gemeente in 2005 stilletjes (of onwetend?) afschafte. Met de regeling mag 1% van de gemeentelijke bouwkosten worden besteed aan het verfraaien van gebouwen en beeldende kunst.

  • “In de Rotterdamse cultuur worden de grote organisaties groter en de kleine kleiner”

    • Kunst en Cultuur

    Hoe moet het verder met kunstenaarscollectief TimeWindow in het Zomerhofkwartier, nu het geen geld meer krijgt uit het Cultuurplan? Mede-oprichter Jette Schneider ziet het somber in: “Over niet al te lange tijd hebben we nieuwe manieren nodig om makers in de stad te houden. Want voordat je het weet verdwijnt die mooie, creatieve, slagvaardige cultuur uit de stad.” Een interview.

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam