Ga naar de inhoud

Juist in de ‘achterstandswijken’ zit waarde, creativiteit en oneindige kennis

Talk of the Town

In Talk of the Town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: de onschatbare waarde van pleintjes, veldjes, buurtwinkels en de buurt.

Het is een van de eerste zonnige dagen van het jaar – ik loop over de Nieuwe Binnenweg, het kraampje van de Caribbean Grill is weer geopend, veel buurtbewoners zitten op stoeltjes voor de bontgekleurde cafés en cornershops van de lange straat. Al pratend te genieten van de eerste stralen warmte na een te lange, gure winter. Het gonst op straat met een mate van rust die enkel Rotterdammers bezitten. De betegelde straat ademt zacht, de huizen zuchten wat onder hun eigen gewicht. 

Ik luister op mijn koptelefoon naar een Rotterdamse denker: “De cornershop, de buurtwinkel, het pleintje – het zijn instituten van een parallelle wereld”, vertelt Malique Mohamud aan Mitchel Sam-Sin (ook wel bekend als Sammie Sedano) in de podcast ‘Het Pleintje’ voor Radio 1. Beiden zijn culturele duizendpoten en intellectuelen die van binnenuit onderzoek doen naar betekenisgevende dynamieken in onze stad. In de podcast gaat Sam-Sin opzoek naar de waarde van het decor van zijn jeugd: de pleintjes, de veldjes, de corner shops en de buurt. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam