Ga naar de inhoud

Juist in de ‘achterstandswijken’ zit waarde, creativiteit en oneindige kennis

Talk of the Town

In Talk of the Town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: de onschatbare waarde van pleintjes, veldjes, buurtwinkels en de buurt.

Het is een van de eerste zonnige dagen van het jaar – ik loop over de Nieuwe Binnenweg, het kraampje van de Caribbean Grill is weer geopend, veel buurtbewoners zitten op stoeltjes voor de bontgekleurde cafés en cornershops van de lange straat. Al pratend te genieten van de eerste stralen warmte na een te lange, gure winter. Het gonst op straat met een mate van rust die enkel Rotterdammers bezitten. De betegelde straat ademt zacht, de huizen zuchten wat onder hun eigen gewicht. 

Ik luister op mijn koptelefoon naar een Rotterdamse denker: “De cornershop, de buurtwinkel, het pleintje – het zijn instituten van een parallelle wereld”, vertelt Malique Mohamud aan Mitchel Sam-Sin (ook wel bekend als Sammie Sedano) in de podcast ‘Het Pleintje’ voor Radio 1. Beiden zijn culturele duizendpoten en intellectuelen die van binnenuit onderzoek doen naar betekenisgevende dynamieken in onze stad. In de podcast gaat Sam-Sin opzoek naar de waarde van het decor van zijn jeugd: de pleintjes, de veldjes, de corner shops en de buurt. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam