Ga naar de inhoud

Oprichters van Weelde: “Is er nog wel plek voor ons in deze stad?” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Na vier jaar stopt de creatieve tuin Weelde in M4H ermee – in zijn huidige vorm althans. De gemeente bood Weelde-oprichters Kim Pieters en Kelly Vincent een contract aan voor slechts drie maanden. Te kort, te onzeker, vinden ze. “Tot nu toe is er geen oplossing, geen toekomstplek.”

beeld: Geisje van der Linden

Het is vrijdagmiddag, even na werktijd en de houten picknicktafels op het Weeldeterrein zijn schaars bezet. Er klinkt opzwepende muziek in de achtergrond. Het waait en sporadisch breekt de zon door het grauwe wolkendek. Aan een van de tafels zit Kelly Vincent (32), een van de oprichters van Weelde. Kim Pieters (31), de andere oprichter, neemt iets later plaats, nadat ze een karaf water en glazen heeft gehaald. Ze maken zich niet druk. “Het is soms net een strandzaak: mooi weer en het zit vol.”

Samen zijn ze eigenaar van festival de De Geheime Tuin, restobar Amore en creatief bureau Club K. En in 2019 richtten ze Weelde op in het westen van Rotterdam, op het Merwe-Vierhavensgebied. Die locatie werd bewust uitgekozen vanwege de (relatief) afgezonderde ligging. “We worden getrokken door de rafelranden, de rauwere plekken die nog niet helemaal ingekaderd zijn”, zegt Vincent. Inmiddels is Weelde uitgegroeid tot een gewaardeerde plek in het Rotterdamse uitgaansleven, ondanks en vanwege de ligging. Evenementen bij Weelde zijn steevast uitverkocht – Koningsnacht laatst ook.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Ik ondersteun het pleidooi voor meer vrije ruimte in Rotterdam van harte en snap het gekozen moment. Alleen vind ik jullie kop en eerste alinea niet helemaal correct omdat het, zoals ook verderop in het artikel staat, bij overname van de locatie van het failliete Uit je Eigen Stad eind 2018/begin 2019 heel duidelijk was en werd gemaakt door de curator dat het om een contract van 2 jaar ging.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures