Ga naar de inhoud

Tientallen Rotterdamse scholen, crèches en sportlocaties ongezond door ligging bij een grote weg — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Onderzoek

De Rotterdamse lucht is afgelopen jaren schoner geworden, maar toch zijn ook kleine hoeveelheden fijnstof schadelijk voor de gezondheid van met name (jonge) kinderen. Een nieuwe richtlijn van de GGD adviseert hoe ver scholen, crèches en sportlocaties van drukke wegen moeten liggen. Vers Beton, OPEN Rotterdam en Investico brachten in kaart welke Rotterdamse instellingen er in de gevarenzone zitten. 

beeld: Ricardo van den Berg

“Emran mag niet te lang lachen, dat is niet goed voor zijn astma.” Zarah Mohamed, alleenstaande moeder van vier kinderen, vertelt in haar woonkamer. “Ik lach nooit,” reageert Emran met een grijns van achter de playstation. Hij is net zeven geworden. Het gezin woont op de vierde verdieping aan de Coolsestraat, vlak achter het Weena. Mevrouw Mohamed schenkt thee voor ons in. Emran speelt FIFA met zijn broertje.  

Emran’s astma is ernstig. Mevrouw Mohamed laat een filmpje zien van Emran toen hij één jaar oud was. Hij moest toen al naar het ziekenhuis voor beademing en medicijnen. Meestal wordt astma minder als kinderen ouder worden. Niet bij Emran. Zijn klachten worden vooral erger als hij naar buiten gaat. Tijdens de spits op warme dagen heeft hij sneller last van benauwdheid en prikkels in zijn luchtweg. Spelen in het speeltuintje of het voetbalveldje om de hoek kan, maar niet te lang. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Het is een illusie dat stedelijke experimenten leiden tot meer inclusiviteit”

    • Stedelijke ontwikkeling en architectuur

    De gemeente Rotterdam experimenteert er op los, ze noemt zichzelf zelfs ‘stadslab’. Maar wat betekent dat precies – een stad als laboratorium? Onderzoeker Sabrina Rahmawan-Huizenga promoveerde erop aan de Erasmus Universiteit: “Je kan experimenten zien als sociaal beleid met de minst mogelijke middelen.”

  • Ben ik tijdelijk ontheemd of mag ik hier blijven? Oekraïners weten niet waar ze aan toe zijn

    • Samenleving en zorg

    Ving Rotterdam eerder en masse Oekraïense vluchtelingen op en boden ook inwoners kleding, slaapzakken en zelfs hun huis aan; na duizend dagen oorlog is het sentiment gekanteld. De opvang wordt afgebouwd en Oekraïners moeten er straks aan meebetalen. Steeds meer vallen in een gat tussen tijdelijk ontheemd en definitief asiel. Wat betekent dit voor hun dagelijks leven?

  • “Ik wil betrokken mensen die bouwen aan het team” – maar vind die maar eens met een hardnekkig lerarentekort

    • Samenleving en zorg

    Klassen naar huis sturen, leerlingen verdelen, externe inhuur en groepen samenvoegen: allemaal lapmiddelen voor het nijpende lerarentekort. Sommige basisscholen zetten kunstvakdocenten in, maar velen vinden ook dit een schijnoplossing: “Ik wil geen mensen die de lestijd vullen. Onze school zoekt leerkrachten die goede instructies kunnen geven in taal en rekenen.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam