Ga naar de inhoud

Tientallen Rotterdamse scholen, crèches en sportlocaties ongezond door ligging bij een grote weg — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Onderzoek

De Rotterdamse lucht is afgelopen jaren schoner geworden, maar toch zijn ook kleine hoeveelheden fijnstof schadelijk voor de gezondheid van met name (jonge) kinderen. Een nieuwe richtlijn van de GGD adviseert hoe ver scholen, crèches en sportlocaties van drukke wegen moeten liggen. Vers Beton, OPEN Rotterdam en Investico brachten in kaart welke Rotterdamse instellingen er in de gevarenzone zitten. 

beeld: Ricardo van den Berg

“Emran mag niet te lang lachen, dat is niet goed voor zijn astma.” Zarah Mohamed, alleenstaande moeder van vier kinderen, vertelt in haar woonkamer. “Ik lach nooit,” reageert Emran met een grijns van achter de playstation. Hij is net zeven geworden. Het gezin woont op de vierde verdieping aan de Coolsestraat, vlak achter het Weena. Mevrouw Mohamed schenkt thee voor ons in. Emran speelt FIFA met zijn broertje.  

Emran’s astma is ernstig. Mevrouw Mohamed laat een filmpje zien van Emran toen hij één jaar oud was. Hij moest toen al naar het ziekenhuis voor beademing en medicijnen. Meestal wordt astma minder als kinderen ouder worden. Niet bij Emran. Zijn klachten worden vooral erger als hij naar buiten gaat. Tijdens de spits op warme dagen heeft hij sneller last van benauwdheid en prikkels in zijn luchtweg. Spelen in het speeltuintje of het voetbalveldje om de hoek kan, maar niet te lang. 

Al één reactie — discussieer mee!

 • Interessant artikel!
  Het is mogelijk interessant om proefondervindelijk onderzoek te doen naar de luchtkwaliteit bij deze instellingen. Ik besef, dat dit nogal veel is, maar je zou bijvoorbeeld alleen de kinderdagverblijven kunnen nemen. Bovendien zou je daarvoor een oproep kunnen doen wie dat vrijwillig wil doen. Ik wil me daar wel voor aanmelden.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Tien werkgevers en nul pensioen – ongedocumenteerde werkenden vertellen hun verhaal

  • Samenleving en zorg

  Interview Sommige schoonmakers en au pairs werken hier al decennia zonder papieren. Zonder pensioen, zorgverzekering…

 • De wet faalt bij arbeidsuitbuiting

  • Samenleving en zorg

  Achtergehouden loon, onbewoonbare huisvesting, te lange werkdagen en een contract in een onleesbare taal. Arbeidsuitbuiting kent vele facetten, maar bewijzen dat je er slachtoffer van bent is door falende wetgeving zo goed als onmogelijk.

 • Met de dood van mijn oma, stierf ook een stukje van mijn Surinaamse identiteit

  • Samenleving en zorg

  Aan het einde van het jaar verschijnen de lijstjes, jaaroverzichten en terugblikken. Ook Loulou Drinkwaard blikt terug en staat stil bij het overlijden van haar oma. Lees haar persoonlijke verhaal over hoe ze het betreurt dat ze nooit haar oma’s taal Sranantongo leerde, en over gemis. 

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek, 4de verdieping, filmzaal
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures