Onderzoek
De Rotterdamse lucht is afgelopen jaren schoner geworden, maar toch zijn ook kleine hoeveelheden fijnstof schadelijk voor de gezondheid van met name (jonge) kinderen. Een nieuwe richtlijn van de GGD adviseert hoe ver scholen, crèches en sportlocaties van drukke wegen moeten liggen. Vers Beton, OPEN Rotterdam en Investico brachten in kaart welke Rotterdamse instellingen er in de gevarenzone zitten.
“Emran mag niet te lang lachen, dat is niet goed voor zijn astma.” Zarah Mohamed, alleenstaande moeder van vier kinderen, vertelt in haar woonkamer. “Ik lach nooit,” reageert Emran met een grijns van achter de playstation. Hij is net zeven geworden. Het gezin woont op de vierde verdieping aan de Coolsestraat, vlak achter het Weena. Mevrouw Mohamed schenkt thee voor ons in. Emran speelt FIFA met zijn broertje.
Emran’s astma is ernstig. Mevrouw Mohamed laat een filmpje zien van Emran toen hij één jaar oud was. Hij moest toen al naar het ziekenhuis voor beademing en medicijnen. Meestal wordt astma minder als kinderen ouder worden. Niet bij Emran. Zijn klachten worden vooral erger als hij naar buiten gaat. Tijdens de spits op warme dagen heeft hij sneller last van benauwdheid en prikkels in zijn luchtweg. Spelen in het speeltuintje of het voetbalveldje om de hoek kan, maar niet te lang.
Al één reactie — discussieer mee!
Interessant artikel!
Het is mogelijk interessant om proefondervindelijk onderzoek te doen naar de luchtkwaliteit bij deze instellingen. Ik besef, dat dit nogal veel is, maar je zou bijvoorbeeld alleen de kinderdagverblijven kunnen nemen. Bovendien zou je daarvoor een oproep kunnen doen wie dat vrijwillig wil doen. Ik wil me daar wel voor aanmelden.