Ga naar de inhoud

Wie lost het waterdebacle op voor tiny housebewoners in het Zuiderpark?

Opinie

Een groep tiny house-bewoners in het Zuiderpark maakte met de gemeente de afspraak om compleet off grid te wonen. Maar (botsende) regelgeving laat dat nu in de praktijk stuklopen, ziet Tijs van Ruth.

beeld: Elzeline Kooy

Een groep Rotterdamse tiny house-bewoners die ik al een tijdje bezoek, bevindt zich in een bijzondere situatie. De wil om compleet onafhankelijk van voorzieningen te gaan leven, ofwel off grid, is er. Zowel bij de mensen van deze woongroep De Kleine Burg als bij de overheden en instanties. Alle intenties en de medewerking zijn goed, maar toch loopt het spaak op regelgeving. Als een schip dat niet kan vertrekken omdat die vastzit aan zijn eigen uitgegooide anker. Laten we voorop stellen dat het niemands schuld is. Hooguit die van het kapitaal, of het systeem, of stapelbeleid. Maar voor de oplossing zou er toch minstens een iemand moeten zijn? 

Waterdebacle

Ik kwam voor het eerst in aanraking met de bewoners omdat ze via een budget van Opzoomer Mee een wadi wilden aanleggen. Daar aangekomen werd ik al snel enthousiast van hun aanpak. Bewoners die zo in afstemming met elkaar én in harmonie met de ecologie wonen, werken en leven. Bewust zuinig, niet om de poen, maar om het doen. Zo is er een gezamenlijke batterij voor de energie in combinatie met een laag stroomverbruik. Groen, veel groen voor eetbare planten en voor de biodiversiteit. Een deelauto en fietsen. En verder inventieve en creatieve eigen bouwwerken. Mooi. Idyllisch en dan ook nog serieuze aandacht voor waterbeheer, daar ga ik natuurlijk op aan. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam