Ga naar de inhoud

De hoogglans mag er wel af: een ruw Rotterdam is mooier dan een gepolijst Rotterdam

Talk of the Town

Rotterdam is een stad waar nog ruimte is voor experiment, hoort Abe Minnema zichzelf vaak zeggen. Waar jonge creatievelingen iets nieuws kunnen opzetten en het publiek openstaat voor die uitingen. Geen plek waar gelikte ondernemers het overal voor het zeggen hebben, en hippe koffietenten de straathoeken domineren. De toekomst hoeft niet zo gepolijst te worden.

De hang naar efficiëntie zit diep in het dna van onze stad. Als havenstad zijn we groot geworden door steeds sneller steeds meer schepen binnen te halen. Deze drang uit zich de laatste jaren ook meer in het ontwerp van onze publieke ruimte. Gebieden die geen duidelijke functie hebben voor het commercialiseren van Rotterdam, lijken een doorn in het oog van ons stadsbestuur.

Zo ook het evenementendek, het voormalige stuk asfalt in het Museumpark. Recent schreven collega’s Bram Logger en Parcival Weijnen hier op Vers Beton over het verdwijnen van de (skater)cultuur op deze plek. “In het Museumpark zaten overal groepjes mensen, in het midden werd geskatet”, zegt geïnterviewde Emma Albers, een frequent bezoeker van het oude ’MP’. “Niemand had last van elkaar. Al die groepjes hadden hun eigen speakers mee en draaiden verschillende muziek — hiphop, metal, psychedelische rock. Het leek wel een klein festival. Iedereen was aan het chillen, het was een plek van verbinding. Ik heb er echt belachelijk veel vrienden leren kennen.” 

Al één reactie — discussieer mee!

  • mee eens abe, leuk om te lezen 🙂 eergisteren vertelde leo valls in rotterdam nog over skatevriendelijk stadsbeleid dat hij in bordeaux mede heeft aangesticht (zie ook https://www.youtube.com/watch?v=Uxfqak7LMFU).

    ik vraag me wel af of het non-conformistische/creatieve karakter van skateboarden behouden blijft wanneer het zich laat inkaderen. afgelopen jaren is het al grotendeels ingelijfd door gelikte ondernemingen en instituties als de olympische spelen. zelfs als politieke instituties echt democratisch zouden zijn vraag ik me af of een tegencultuur zich zou kan/moet laten inkaderen door wat de meerderheid ervan vindt (al is het beter dan invloed door energiedrankfabrikanten of sportstatistici). vroeger was skateboarden helemaal niet cool of gezond en werd je bedreigd of opgepakt, nu vormt het nauwelijks een bedreiging meer.. dat mis ik ook wel een beetje 😉 al was het ook weer niet erg (sociaal) veilig

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam