Ga naar de inhoud

De hoogglans mag er wel af: een ruw Rotterdam is mooier dan een gepolijst Rotterdam

Talk of the Town

Rotterdam is een stad waar nog ruimte is voor experiment, hoort Abe Minnema zichzelf vaak zeggen. Waar jonge creatievelingen iets nieuws kunnen opzetten en het publiek openstaat voor die uitingen. Geen plek waar gelikte ondernemers het overal voor het zeggen hebben, en hippe koffietenten de straathoeken domineren. De toekomst hoeft niet zo gepolijst te worden.

De hang naar efficiëntie zit diep in het dna van onze stad. Als havenstad zijn we groot geworden door steeds sneller steeds meer schepen binnen te halen. Deze drang uit zich de laatste jaren ook meer in het ontwerp van onze publieke ruimte. Gebieden die geen duidelijke functie hebben voor het commercialiseren van Rotterdam, lijken een doorn in het oog van ons stadsbestuur.

Zo ook het evenementendek, het voormalige stuk asfalt in het Museumpark. Recent schreven collega’s Bram Logger en Parcival Weijnen hier op Vers Beton over het verdwijnen van de (skater)cultuur op deze plek. “In het Museumpark zaten overal groepjes mensen, in het midden werd geskatet”, zegt geïnterviewde Emma Albers, een frequent bezoeker van het oude ’MP’. “Niemand had last van elkaar. Al die groepjes hadden hun eigen speakers mee en draaiden verschillende muziek — hiphop, metal, psychedelische rock. Het leek wel een klein festival. Iedereen was aan het chillen, het was een plek van verbinding. Ik heb er echt belachelijk veel vrienden leren kennen.” 

Al één reactie — discussieer mee!

 • mee eens abe, leuk om te lezen 🙂 eergisteren vertelde leo valls in rotterdam nog over skatevriendelijk stadsbeleid dat hij in bordeaux mede heeft aangesticht (zie ook https://www.youtube.com/watch?v=Uxfqak7LMFU).

  ik vraag me wel af of het non-conformistische/creatieve karakter van skateboarden behouden blijft wanneer het zich laat inkaderen. afgelopen jaren is het al grotendeels ingelijfd door gelikte ondernemingen en instituties als de olympische spelen. zelfs als politieke instituties echt democratisch zouden zijn vraag ik me af of een tegencultuur zich zou kan/moet laten inkaderen door wat de meerderheid ervan vindt (al is het beter dan invloed door energiedrankfabrikanten of sportstatistici). vroeger was skateboarden helemaal niet cool of gezond en werd je bedreigd of opgepakt, nu vormt het nauwelijks een bedreiging meer.. dat mis ik ook wel een beetje 😉 al was het ook weer niet erg (sociaal) veilig

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds verandert. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

 • Woningmarkt: “In Rotterdam liggen de kansen voor het oprapen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Hoe herverdeel je de woonruimte, is sloop nodig, wat kun je met leegstand? Ook de architecten van Platform Woonopgave worstelen met de wooncrisis. Ze komen alleen met andere oplossingen dan de gemeente en ontwikkelaars.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures