Ga naar de inhoud

Een kind, een klushuis en een bedrijf: veel Oost-Europese Rotterdammers voelen zich niet langer ‘arbeidsmigrant’ — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Longread

Oost-Europese arbeidsmigranten komen regelmatig in het nieuws als slachtoffers van misstanden. Onderbelicht is de groep Oost-Europeanen die niet voor tijdelijk werk maar heel bewust naar Rotterdam gekomen is. “We moeten een shift maken in ons denken en beleid over deze groep”.

Illustratie: Bo Yuan

Dit artikel in het kort:

 • Rotterdammers met een Oost-Europese achtergrond worden ten onrechte over één kam geschoren als tijdelijke arbeiders: een groeiende groep vestigt zich blijvend in de stad.
 • De gemeente Rotterdam telt iedereen met Oost-Europese achtergrond als arbeidsmigrant, maar een deel is dat helemaal niet (meer).
 • Veel van hen hebben kinderen op de basisschool, komen hier voor studie of zijn inmiddels ondernemer. 
 • Grofweg een derde van de dertig geïnterviewden gaf net als Yakub en Valeria aan niet te stemmen. Toch zijn zij op andere manieren zeer betrokken bij de samenleving. 
 • Klimmen op de maatschappelijke ladder, zowel qua wonen, werken als sociaal is vaak zeer moeilijk omdat zij vast blijven zitten in een precaire positie op de arbeidsmarkt. 
 • Ondernemen blijkt een manier om wel deze emancipatieslag te maken. Lees daarover donderdag meer in deel twee van dit dossier.
 • Bekijk ook de reportage van OPEN Rotterdam onderaan dit artikel. 

Soepel scant Amelia een pot met kapusta, ingelegde groenten, in de Schiedamse supermarkt ABC Sklep. Ze is net 18 jaar en het is vandaag haar eerste dag achter de kassa, vertelt ze in vloeiend Nederlands. Drie jaar geleden kwam ze vanuit Polen naar Schiedam voor een opleiding, waar ze mee stopte. “Het uitzendbureau waar ik me daarna aanmeldde had geen werk. Ik heb drie weken gewacht, toen was ik het zat en heb ik hier bij de Poolse super gesolliciteerd.” Over een half jaar gaat ze verder met een nieuwe opleiding, office management. “In de tussentijd wilde ik niet maar op mijn kont gaan zitten.” 

Oost-Europese arbeidsmigranten komen regelmatig in het nieuws als slachtoffers van misstanden. Vers Beton en OPEN Rotterdam brengen in beeld dat er ook een groep Oost-Europeanen is die niet voor tijdelijk werk naar Rotterdam gekomen is. Gewortelde Rotterdammers die een (sociale) rol spelen in de wijk, een kluswoning opknappen en hun kinderen naar school brengen of hun eigen zaak te beginnen. We spraken met tientallen mensen uit Polen, Roemenië, Moldavië, Kroatië, Litouwen en Oekraïne die naar Nederland kwamen voor een studie, voor betere arbeidskansen, of uit politieke overwegingen. Elf van hen komen aan het woord in dit artikel. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam